2% pentru Asociaţia "Prietenii Filarmonicii"
Prietenii Asociaţiei "Prietenii Filarmonicii de Stat Oradea" sunt invitaţi ca, în măsura posibilităţilor pe care le au, să susţină cu 2% din impozitul aferent anului 2010 activitatea Asociaţiei. În acest sens, solicitarea Formularului 230 se va face de la conducerea Asociaţiei, urmând a fi depus până la data de 15 mai a.c. la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bihor (Oradea, str. Dimitrie Cantemir nr. 2 B) sau la sediul Filarmonicii de Stat Oradea.
Iniţiativa înfiinţării Asociaţiei i-a aparţinut lui Todor Albert, directorul general-manager al Filarmonicii, care este şi preşedintele Asociaţiei. Vă prezentăm în continuare câteva dintre obiectivele Asociaţiei: organizarea unor cursuri, seminarii, workshopuri care vor contribui la creşterea capacităţii profesionale a participanţilor; organizarea de concerte, spectacole, recitaluri în ţară şi în străinătate; organizarea de concursuri şi festivaluri muzicale şi folclorice naţionale şi internaţionale; organizarea unor manifestări ştiinţifice, culturale, sub formă de cursuri de vară cu participare naţională şi internaţională; colaborarea cu instituţii de profil din ţară şi străinătate; colaborări cu asociaţii, fundaţii de profil cultural din ţară şi străinătate; organizarea de evenimente promoţionale şi editarea de materiale promoţionale în format electronic şi tipărit; promovarea şi popularizarea muzicii clasice, operei şi a valorilor folclorice locale şi naţionale; promovarea talentelor tinere; editarea şi publicarea de reviste de specialitate; realizarea unor baze de date prin forma unor ghiduri, cărţi, broşuri, monografii, expoziţii şi filme documentare, ştiinţifice, CD-uri, DVD-uri; atragerea, administrarea şi utilizarea, în condiţiile legii, a donaţiilor, sponsorizărilor şi altor categorii de resurse primite de la persoane fizice sau juridice din ţară şi din străinătate pentru realizarea scopurilor şi obiectivelor asociaţiei etc.
După ce şi-a demonstrat capacitatea managerială ca primar al oraşului Salonta şi a continuat să optimizeze funcţionarea Filarmonicii din Oradea, domnul Todor Albert demonstrează permanent că nu trebuie să fii un virtuoz al unui instrument muzical ca să gestionezi cu succes chiar şi o instituţie de cultură... Am fost în RFG într-o delegaţie ştiinţifică (1980!) şi - în pauza unui congres - am fost întrebat: "Sunteţi aşa de bogaţi în România, că vă permiteţi să aveţi doctori ca directori de spitale?" Am răspuns cam nervos directorului vestitei staţiuni Bad Ems: "Dar dumneavoastră, NU SUNTEŢI DOCTOR?" Mi s-a răspuns calm: "Ba da, dar sunt doctor în economie!" De fapt eu eram trimis în Germania, pentru documentare şi schimb de experienţă..., pe care nu am avut posibilitatea să o aplic NICIODATĂ ÎN ROMÂNIA! Concluzie: Pianistul trebuie să cânte...pe un pian acordat, într-o sală bine aerisită, bine luminată, tratată acustic şi mai ales plină de melomani. La asta se pricepe domnul director Todor Albert. Felicitări!