Flăcările războiului israeliano-palestinian ard mocnit zilele acestea, dar par departe de a se stinge. Incidente violente au loc aproape în fiecare zi.

Cele două explozii din Iran din timpul ceremoniei de omagiere a lui Qassem Soleimani și uciderea celui de-al doilea lider Hamas din exteriorul Fâșiei Gaza, șeful adjunct al biroului politic al Hamas, Saleh al-Arouri, în Beirut, acum câteva zile au generat o tensiune incredibilă în lumea arabă din Orientul Mijlociu. Ce se va întâmpla mai departe și cum se vor poziționa statele din regiune, rămâne de văzut. Ministrul de Externe al Libanului, Abdallah Bou Habib, a declarat cu privire la tensiunile existente în regiune - „simțim și ne temem de acest lucru. ... Nu dorim nici o escaladare a războiului. Nu vrem un război regional, pentru că ar fi periculos pentru toată lumea. Periculos pentru Liban, periculos pentru Israel și pentru țările din jurul Israelului”, a continuat acesta. Pe de altă parte, sunt bine cunoscute demersurile Iranului, chiar și cele de sprijinire a acțiunilor Hamas, pentru câștigarea statutului de lider regional. Nu este de neglijat în contextul ordinii din regiune nici discursul politic al președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care, în baza trecutului istoric al statului pe care îl conduce, vizează de asemenea statutul de lider în regiune.

Cine este Saleh al-Arouri?

Revenind la acțiunile de săptămâna trecută, ne întrebăm cine este Saleh al-Arouri, desigur în câteva fraze. În primul rând, este vorba despre unul dintre cei mai proieminenți lideri politici și militari ai Hamas. Cu numele complet, Saleh Mohammed Suleiman al-Arouri, acesta s-a născut în 1966 în satul Aroura, în districtul Ramallah din Cisiordania. A participat la înființarea Brigăzilor Al-Qassam, brațul militar al Hamas din Cisiordania și este considerat creierul departamentului de armament al grupului, potrivit Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR). Potrivit aceleiași surse, se pare că Saleh a fost membru al politrucilor Hamas din 2010, fiind ales șef adjunct al organizației în 2017.

În opinia israelienilor, al-Arouri a fost unul dintre principalii fondatori ai Brigăzilor Al-Qassam din Cisiordania ocupată și este acuzat că s-ar fi aflat în spatele răpirii a trei coloniști în Hebron. Acesta a început să înființeze și să organizeze o ramură militară a mișcării în Cisiordania în 1991 și 1992, ceea ce a contribuit la înființarea Brigăzilor Al-Qassam în Cisiordania în 1992.

Pe de altă parte, al-Arouri a contribuit la negocierea eliberării soldatului israelian capturat Gilad Shalit în 2011, în schimbul a 1.027 de prizonieri palestinieni deținuți în închisorile israeliene. El a fost reținut de mai multe ori de către Israel, inclusiv pentru perioade lungi de timp între 1985 și 1992 și între 1992 și 2007, potrivit CEDO.

În 2010 a fost deportat de Israel în Siria, unde a trăit timp de trei ani, înainte de a se muta în Turcia și de a călători în mai multe țări, inclusiv în Qatar și Malaezia. În cele din urmă, s-a stabilit în suburbiile sudice ale Libanului. Armata israeliană a demolat casa lui a-Arouri din Aroura în octombrie. Forțele de Apărare Israeliene (FDI) au precizat atunci că trupele sale „au operat în oraș” pentru a „demola reședința lui Saleh Al-Arouri, șef adjunct al biroului politic al organizației teroriste Hamas și responsabil pentru activitățile Hamas în Iudeea și Samaria”.

În 2015, Departamentul de Trezorerie al SUA l-a desemnat pe a-Arouri drept terorist global special desemnat și a oferit o recompensă de până la 5 milioane de dolari pentru informații despre el. CNN a contactat Departamentul de Stat al SUA pentru a afla dacă recompensa va fi plătită și cui.

Saleh Mohammed Suleiman al-Arouri era căsătorit și avea două fiice.

 

Notă: Autoarea este specialist în Istoria Relațiilor Internaționale, Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene, Universitatea din Oradea