Luni, 15 octombrie, Rotary Club Oradea 1113 a sărbătorit Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini împreună cu Școala Gimnazială din Călățea, comuna Aștileu. 

Pentru a marca această zi, Rotary Club Oradea 1113 a derulat atelierul educativ privind spălatul corect pe mâini și utilizarea raţională a apei, acțiune inclusă în proiectul „Mâini curate, copii sănătoși”. Invitatul special a fost actorul orădean Sebastian Lupu, care le-a vorbit copiilor despre importanța acestui obicei și le-a predat instrucțiuni de spălare a mâinilor.

„Aceste simple gesturi efectuate corect pot preveni diverse boli grave, printre care și hepatita A”, a afirmat Lavinia Delcea, preşedintele în exerciţiu al Rotary Club Oradea 1113.

Fiecare copil a primit câte un săpun Rotary cu instrucțiunile predate imprimate pe cutie.

„După terminarea atelierului, membrii Rotary Club Oradea 1113 au mers la Școala Gimnazială din comuna Aștileu, unde au inaugurat prima toaletă din cadrul proiectului „Toalete ca la carte”. Proiectul își propune să amenajeze grupuri sanitare în mediul rural, conforme cu standardele de igienă în vigoare”, a mai spus Lavinia Delcea, menționând că lucrările de amenajare a toaletei au fost realizate cu sprijinul companiei Holcim și al Primăriei comunei Aștileu.

Spălatul mâinilor este cea mai eficientă și ieftină investiție în sănătatea publică, deoarece acest gest simplu salvează mai multe vieți decât vaccinarea. Infecțiile care pot fi prevenite printr-o igienă corectă sunt extrem de costisitoare pentru sistemul de sănătate al unei țări, pierderile economice ridicându-se la miliarde de euro pe an doar în Europa. Accesul copiilor la condiții igienico-sanitare este o condiție primordială și de la sine înțeleasă pentru a dezvolta obiceiul de spălare corectă a mâinilor, însă sistemul educațional românesc întâmpină dificultăți în acest domeniu.

În anul 2018, zeci de școli din județul Bihor nu îndeplinesc cerințele minime pentru obținerea autorizației sanitare de funcționare, deoarece fie au grupuri sanitare de tip latrină, fie grupurile sanitare sunt insuficiente. Acesta a fost, până nu demult, și cazul Școlii gimnazială din comuna Aștileu, care nu avea un grup sanitar pentru elevii din corpul de cladire destinat ciclului primar.