În cadrul proiectului transfrontalier „Conservarea, protecția și promovarea naturii de ambele părți ale frontierei româno-ungare”, vineri, 15 decembrie, la Vadu Crişului, s-a inaugurat Centrul de meşteşuguri tradiţionale.

 

Vineri la prânz, la inaugurarea Centrului de meşteşuguri tradiţionale din Vadu Crişului, panglica tricoloră a fost tăiată de primarul Dorel Cosma şi de către viceprimarul Ioan Hasas. Evenimentul a continuat cu sfinţirea clădirii de către preotul ortodox Florin Mititean Vandici, preotul reformat Papp Csaba şi preotul greco-catolic Vasile Ţânţaş. Aceștia au subliniat importanța acestui nou spaţiu în păstrarea meşteşugurilor tradiţionale locale, în speţă a olăritului, și au exprimat recunoștința lor pentru eforturile depuse pentru realizarea acestui proiect.

Primarul Cosma a prezentat câteva din elementele proiectului prin care s-a realizat investiţia. Astfel, proiectul „Conservarea, protecția și promovarea naturii de ambele părți ale frontierei româno-ungare” a avut ca beneficiari și parteneri Consiliul Județean Bihor (lider), Primăria Vadu Crișului, Primăria Körösszegapáti din Ungaria şi Asociația Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor. Valoare totală al proiectului este 2.656.585,69 euro, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din contribuția ERDF este 2.258.097,69 euro. Partea Primăriei Vadu Crişului este de 395.153,64 euro, iar partea de cofinanţare 7.907,02 euro. El a mulţumit constructorului, SC ADWEST SRL, şi proiectantului, arh.Titus Gavriluţ, fiu al localităţii Vadu Crişului.

Paul Iacobaş, preşedintele CAPDD Bihor, a felicitat localnicii pentru realizare şi a enumerat câteva dintre activităţile realizate de asociatie în cadrul proiectului: organizarea unei tabere junior ranger, realizarea unui film educațional despre sit, care va fi proiectat în școlile din sit, organizarea unor ateliere de fotografie în natură cu copii și apoi o expoziție fotografică itinerantă în comunitățile din sit, implementarea un sistem de monitorizare cantitativă și calitativă a fenomenului turistic în Munţii Pădurea Craiului și realizarea unui plan de management al vizitatorilor în Pădurea Craiului. Fazekas Istvan, olar renumit din Ungaria, a adus lucrări de ceramică neagră la expoziţia realizată cu ocazia inaugurării. Am aflat că ceramica neagră, cu strălucirea sa de oţel, a păstrat, în modul cel mai pregnant, vestigii de cultură materială, supravieţuiri din orizontul neoliticului, ce se vădesc în forma și ornamentica vaselor, aproape aceleași de-a lungul vremii, dar, mai ales, în tehnica de ardere. Este tehnica reductivă (ardere înăbușită), ce durează circa 10 ore, timp în care dioxidul de carbon se depune pe pereţii vasului, determinând culoarea neagră în diverse nuanţe: de la cenușiu la negru intens. Dintre olarii din Vadu Crişului a luat cuvântul Hasas Peter, care în cursul anului 2021 a primit titlul de „Tezaur Uman Viu” din partea Ministerului Culturii. El a scos în evidenţă importanţa păstrării acestui meşteşug, care a pus pe harta lumii numele localităţii de pe valea Crişului Repede. „Sperăm că şi acest centru, dotat cu malaxor, roata olarului, cuptor de ardere, va contribui ca ceramica albă din Vadu Crişului să rămână în continuare vie, un brand al localităţii”, a spus printre altele. În timp ce copiii, sub îndrumarea olăriţei Geczi Kal Gyongyi, au pus stăpânire pe cele patru roţi de olărit din centru, cei prezenţi au urcat la etaj, unde au putut vizita expoziţia de ceramică.