Scutul de fier din vestul ţării - A fost odată Garnizoana Oradea
În anii '80 era cea mai puternică grupare militară de pe teritoriul României. Astăzi, de ea s-a ales praful. Epoca de glorie a Garnizoanei Oradea mai trăieşte doar în amintirea ofiţerilor care au activat aici şi a foştilor comandanţi, azi pensionari. O parte din cazărmi au fost demolate, în alte clădiri şi-au făcut loc noi instituţii. A rămas activă doar o mică unitate de transmisiuni care urmează şi ea să fie mutată, plus unitatea militară de la Beiuş. Singurele uniforme militare care mai amintesc de Garnizoană sunt Jandarmii şi Pompierii, dar ele nu mai ţin de Armată.
Cel mai longeviv comandant al Garnizoanei Oradea, generalul-maior (r) Ion Bordei - care a stat la comandă în perioada 1973-1984, plus alte două luni imediat după Revoluţia din 1989 când a asigurat interimatul - îşi aminteşte cu nostalgie de acele vremuri.
"Divizia 11 Mecanizată "Carei" era cel mai important corp de armată din ţară, cel mai bine înzestrat şi cu trupe foarte bine pregătite. Imediat după intervenţia sovietică din Cehoslovacia, Ceauşescu a ordonat constituirea acestei forţe în vestul ţării. Începând cu anul 1968 şi până prin 1970-71, au fost alocate trupe noi, iar armamentul a fost înlocuit cu unul nou, de fabricaţie românească. În perioada de vârf aici activau în jur de 4.000 de militari doar în Oradea şi împrejurimi", rememorează generalul Bordei. Concentrarea militară de aproximativ 10.000 de soldaţi şi tehnică modernă sub comandament orădean nu a fost întâmplătoare, oraşul fiind amplasat strategic în faţa Câmpiei Panonice, un bastion important pentru o eventuală ripostă în cazul unui atac al "forţelor imperialiste" pe direcţia Viena-Budapesta-Debreţin. Forţele care se aflau concentrate în Garnizoană erau impresionante: Regimentul 21 Mecanizat, Regimentul 21 Tancuri, Divizionul 58 artilerie Antiaeriană, Batalionul de Transmisiuni, Batalion de Cercetare, Divizion Autotunuri, Companie Chimică, Companie de Stat Major, Spital de Linia I, Companie de Pază Aeroport, Divizion de Rachete Tactice, Comandamentul Diviziei plus o Unitate Atomică.
"Unitatea asta Atomică a fost ceva inedit pentru noi", îşi aminteşte zâmbind generalul. "Ea avea în atribuţii etalarea aparaturii dozimetrice şi de radiaţii din toată Armata a IV-a". Militarii de aici erau instruiţi şi deţineau aparatură pentru depistarea şi măsurarea radiaţiilor în cazul unui atac atomic. Pe lângă forţele enumerate, în subordinea conducerii Garnizoanei Oradea se aflau Regimentul Mecanizat, Batalionul de Geniu şi Şcoala de Şoferi din Arad, Regimentul din Beiuş, Regimentul de Artilerie Şimleu Silvaniei şi Regimentul de Artilerie din Ineu.
Începutul sfârşitului
Începutul sfârşitului pentru Garnizoana Oradea l-a constituit apropierea României de structurile NATO şi aderarea ţării la Uniunea Europeană. În conformitate cu standardele Alianţei Nord-Atlantice şi a politicilor UE în materie de apărare, forţele armate de la graniţa de vest îşi pierdeau din importanţă. Lipsa "inamicului imperialist" şi vecinătatea cu o ţară - Ungaria - care avea aceleaşi aspiraţii europene, ambele ţări devenind aliate în NATO, nu mai justifica menţinerea forţei militare. Treptat, odată cu profesionalizarea structurilor militare, Armata a primit şi o nouă graniţă de apărat. Frontiera estică a României este acum şi frontiera estică a NATO.
Scurt istoric
Divizia 11 Mecanizată "Carei" are un trecut glorios. A fost supranumită "Divizia Neînvinsă", deoarece a fost singura mare unitate care, de la înfiinţarea ei în 1916, nu a pierdut nicio bătălie în sectoarele de front care i-au fost încredinţate. Divizia 11 Infanterie a luat fiinţă pe 15 august 1916, având rădăcinile în Batalionul de Recrutare Dolj, înfiinţat la 1 iunie 1908. Acesta împreună cu Regimentul 41 Infanterie şi Brigada 22 Infanterie au fost comasate în Divizia 11 Infanterie. Ostaşii săi au luat parte la luptele din Moldova în Primul Război Mondial, apoi, la acţiunile de menţinere a ordinii împotriva bandelor de bolşevici în anul 1918 în Transilvania şi a curăţirii Budapestei de trupele roşii ale lui Bella Kun, în 1919. În al Doilea Război Mondial a luptat în bătăliile de la Odessa, Transinistria şi Cotul Donului, în campania de eliberare a Transilvaniei şi în luptele din Ungaria şi Cehoslovacia, până în mai 1945. În acelaşi an efectivele sale sunt distribuite la alte unităţi, divizia fiind astfel desfiinţată.
La 2 august 1951, s-a reînfiinţat Divizia 11 Infanterie din Divizia 2 Infanterie, iar începând cu 15 octombrie 1951 unităţile ei au fost dislocate în noile garnizoane având comandamentul dispus la Oradea. La 20 octombrie 1974, primeşte denumirea de Divizia 11 Mecanizată "Carei", iar douăzeci de ani mai târziu, prin ordin al Ministerului Apărării Naţionale, se înfiinţează Brigada 11 Mecanizată "Carei", prin reorganizarea Diviziei. Brigada devine operativă începând cu 1 octombrie 1994, iar din 25 iulie 2002 devine Brigada 11 Infanterie Moto "Carei". În mai 2005, Divizia din Oradea este desfiinţată.
Pentru Ioan Dragomir 01326 Și eu am făcu armata în 01326, dar imediat după tine, în perioada octombrie 1976 - februarie 1978. Am făcut chiar în compania a 7-a, dar era de infanterie, nu de gradați, parcă. Îmi aduc aminte de Zbierea, Fernea și Andreica. Nu am amintiri prea frumoase, dar au fost și lucruri interesante, ca să spun așa. Țin minte că era mâncare proastă (se tot alternau orezul (cu pietricele prin el) și fasolea, iar carnea era așa de tare (cred că de bivol), încât era necomestibilă. Îmi amintesc că beam un fel de ceai din niște căni de tablă găurite. Trebuia să-l bei repede, până curgea din ele. Vasele „le spălam”, uneori, cu apă rece, pentru că apa o aduceam cam greu de la bucătărie. Și, oricum, nu aveam detergenți. De fapt, mai mult le ștergeam cu un fel de lavete, de grăsimea aceea de pe ele. În dormitor era destul de frig. La baie, mergeam dezbrăcați prin frig, iar la dușuri apa era uneori prea fierbinte. Îmi amintesc că am făcut și o gardă în pădurea aceea de la Cordău. Am avut și perioade mai plăcute: o lună cât am făcut pe ospătarul la popota ofițerilor și două luni când am mers, ca delegat, să repar un camion, la unitatea 01280.
Buna ziua ! Am observat pe Harti existenta unui fost depozit militar la iesire din felix spre deva, la marginea unie paduri, stie cineva? Este cineva care a facut armata acolo? Multumesc
Um 1326 ,1988-89,compania stat major,plutonul radio,salut pe toti care ati trecut pe acolo.
Am facut garda la acel depozit de munitii in iarna lui 82-83. Chiar de Revelion, in linistea padurii, in post, se auzea cum chefuiau in Alparea,. Si ningea asa frumos...Trist, voiam si eu sa fiu acasa,,, Era un depozit de munitii destul de mare, se vorbea atunci ca daca explodeaza rade jumatate din Oradea. Legenda sau nu habar n-am. La inceout de ianuarie cand am mers la unitate (ca am facut de garda o saptamana sau 10 zile, nu mai stiu) ne-am urcat intr-un camion militar care s-a defectat chiar la intrarea pe DN1 si de acolo am mers pe jos, incolonati pana la unitate, Frig si foame,,,Mi s-a parut foarte lung acel drum. Daca mai exista nu stiu dar pe Google Maps apare pe acea zona dein padure Sepozit militar. Probabil mai functioneaza. Cand mergeam in garda stiam ca mergem la depozitul de la Osorhei dar de fapt e in Alparea, intre cele doua comune sunt 3 km. https://www.google.com/maps/@47.0363831,22.0550906,1838m/data=!3m1!1e3?entry=ttu
Buna ! In padurea mica din alparea, sau altfel spus pe dn1 la isesire din Osorhei spre Cluj, pe partea dreapta se afla o padure in care se afla un depozit militar. As avea o mare rugaminte, daca sunt barbati ce au facut stagiul militar acolo sau daca au fost angajati acolo, mai este activ acel depozit? Ce se depozita? Multumesc !
Plt. Mocanu era "nebunu" companiei avea un umor ciudat ... dar era bine sa nu-l enervezi. Cand plecai in permisie si ii cereai un sac de merinde mai nou din magazie te ruga sa-i aduci si lui o tabla de slanina de acasa si completa...pentru copilasi .... da de unde ca baga in el ca-n spital.Si daca poti si o revista porno... no comment. Iar cand avea control in magazie trecea drumul la Regiment unde se ruga de alt plutonier magazioner sa-i imprumute vreo 50 de sosete si alte cele ce-i lipsea pana trece controlul. De fapt era o practica intre ei sa-si acopere minusurile. Dar sunt curios cine e furierul ? Cat ca foarte probabil sa nu-i cunosc pe toti cei incorporati in ian.83 eu aveam aproape un an de armata si ei erau ciclul 1 pentru noi.
Pt,Ce vremuri....La Cercetare radio era un plt.major maghiar....Plt. Moldovan era la pluton transmisiuni cu serg.maj Rusu
Domnule Constantin P. eu am incorporat in 7 ianuarie 1983,tot la 01277.
Dan, ai dreptate….e um 1280. Îs curios care Dan ești….Verișorul sau Sibianul
Pentru Marin Pop: Inteleg perfect senzatia care a avut-o cand a ajuns la unitatea unde a facut armata, chiar daca era o ruina, foarte buna expresia cu intoarcerea in timp. Numai cine a trait aceasta experienta poate simti. Da, si zidurile si aleile te fac sa-ti amintesti de acele vremuri si parca incep sa prinda viata.Cred ca e un amestec de nostalgie, unicitatea perioadei si ireversibilitate. Eu am facut la UM 01277, 82-83, cercetare-diversiune vizavi de Regiment Am fost si eu acolo acum cativa ani, am avut aceleasi trairi. Tot cu sotia si precis ca nici ea nu intelegea pe deplin. Macar unitatea mea e functionala, cred ca e singura de pe fosta Armatei Rosii. E renovata, e Centru NATO. De aceea nici n-am putut intra, am dat ture in jurul ei si tot asa zidurile, ferestrele care intre timp sunt termopan, mi-au amintit puternic si dulce-dureros de aceea perioada. Cladirea e aceeasi, doar salvata de a deveni o ruina. Chiar si portita de Punct-Control e acolo. Strada la fel. Parca vezi totul cu alti ochi si incerci sa suprapui ce vezi cu amintirile de atunci.
Bună . Am postat acum câtiva ani , întrebând dacă știe cineva de UM 01268 ( am făcut armata acolo în perioada 88-89 ) mi s-a răspuns că pe locul unităților de-acolo s-a făcut campus universitar . Am trecut personal pe-acolo , acum 3 ani , este întradevăr un campus universitar , dar UM 01268 era în picioare , întradevar o ruină dar care a păstrat toate detaliile . Era și sotia cu mine și cred ca nu înțelegea de ce sunt atât de impresionat . Si da , eram impresionat ca deși privea o ruină , toate detaliile rămase îmi provocau amintiri din perioada când eram acolo , a fost ca o călătorie în timp , efectiv retrăiam acele vremuri , parcă îmi și sunau în urechi "zgomotele" specifice...Am fost atât de zăpăcit încăt mi-am amintit că n-am făcut o poză măcar abia când am ajuns acasa la Cluj.
Mesaj pentru 'nescafe' Calin - desi a trecut timpul nu exista scuze sa nu iti aduci aminte in ce unitate ai baut cafeaua cu baiatul politrucului general Pantelimonescu! Unitatea 01280 nu 01268 cum ERONAT zici tu era axata doar pe reparatii tehnica militara, de la vehicule la armament!
Si eu mi-sm inceput cariera la 21 mc, in 84. frumosi ani, bineinteles.
Am facut armata in 1988-1989, de fapt la descarcat de carbuni la CET1, soldat fiind la UM Cetate, diribau adica. Comandant era capitanul Petrut, care batea bine, la adunarile de seara. Maiorul Abel din Timisoara intretinea relatii sexuale cu soldatii care erau d epaza noaptea. Sergentul de la contrainformatii ne fura painea din magazie, noaptea, pe ascuns. Avea porci de crescut. Mancam dimineata varza calita, goala, fara paine dar cu multi viermi.Umilintele si porcaria din armata Romana nu am trait-o niciodata dupa aceea. Imi pare rau dar era atunci o adunatura de betivi si hoti. Dupa eliberare am fugit in occident, Romania, din pacate nu mai reprezenta nimic pt mine.
Au fost vremuri frumoase dar și grele cu ofițeri și subofițeri faini dar și câțiva prosti ! Fostii colegi pot să mă contacteze pe gabrielromeochereches@gmail.com ! Doamne ajuta camarazi !
noi am fort doua plutoane de sasii si svabi cu acte depuse ptr plecare in germania. plus maghiari si secui, noncorfomisti, baieti de treaba. plus niste criminali cu sentinta de viol , smecheri de bucuresti etc. plus turnatori la securitate. eu nu inteleg de loc nostalgia de armata. eram toti cu bacalaureat si cu admitere la facultate. si eram frecati de niste analfabeti din moldova. plus mincarea era o catastrofa. daca nu primeam pachete de acasa muream de foame. intre septembrie 1976 si ianuarie 1977 nu am avut un strop de apa calda iar lenjeria de corp am schimbato o singura data. destepati ti va va rog din aceasta agonie sentimentala. comunismul sie uneltele sale, militia, securitatea si armata erau toate pentru a mentine acest sistem in functie. bucurati va ca ati scapat. eu in 18 ianuarie 1977 am iesit dien unitate cu pasaport de plecare in germania. cea mai frumosa zi din viata mea. amin !
Astia care au fost jalnici in armata asa au ramas si la batranete, din pacate ...
Bai laba tristă unde ai făcut armata?pun pariu că ai fost pupincurist bai buhaiule!!!!!
01268 antiaeriana ,servant3 amintiri frumoase le-as mai trai o data!
Ceva colegi compania cercetare Beiuș 1993_1994 aprilie comandant cpmogos valer
Frumoasa viața de mabc dar multi nu știe ce înseamnă viață cazonă
Salutare tuturor Am făcut stagiul militar în anii 1981 1982 sub comanda Domnului Dumitru Marangoci am avut ca ofițeri pe Domnul Cîrcu Emil comandant de baterie pe Domnul Iovan Traian comandant plutonul 1 și pe Domnul Albu Remus comandant plutonul 2 toți locotenenți la bateria 1 anti tanc unde am fost servant 1 ochitor ag9 a fost frumos eram printre cei mai buni la instrucția de front la tragerea cu armamentul din dotare etc am fost și gornistul unității vreo 2 3 luni mi se spunea balamuc pentru ca eram o figura de om îmi este dor de foștii mei camarazi de foștii mei ofițeri eram foarte buni prieteni am fost și frizer tundem ofițerii si soldați nu mai spun cu ciclul 2 nu prea ma înțelegeam pentru ca nu le prea executam ordinele aveam un caporal din Fălticeni Niță Alexandru care în erca sa ma frece dar nu prea avea cu cine mai aveam un caporal Torok Nicolae la fel nu prea ne înțelegeam etc îmi amintesc cu nostalgie de acele vremuri. Dacă e cineva care m-a cunoscut în acea perioada s-au am fost prieteni și vrea sa vorbim las un nr. de telefon. 0721862955.
Am trecut prin Oradea in urma cu 7-8 ani și am ținut sa vad cum arata cazarma UM 01326 unde am fost sodat, caporal și sergent din Iunie 1975. In compania 7 gradați și din ciclul 2 sergent la plutonul CIC. Nu-i voi uita pe lt Indreica Aurel, lt maj Fernea, Col Pop, lt Col Vladoiu și comandantul Zbierea. Militari adevărați care chiar ne-au pregătit militar pe terenurile de la Rulikovski, poligon, Odorhei, Cordau și chiar la Cincu unde am efectuat marșul de la gara Voila pana in Cincu…O tempora !!!
Nu pot uita perioada de instructie și pregătire militară din UM 01326! Participant în Garda de onoare a unității,defilarea de 1 Decembrie prin oraș (cu cântec și pas de defilare....manuși albe) prezentarea onorului personalităților din armată,Gen.Milea , iar mai apoi garda de la Cordău pentru care ne pregătisem intens . Nu am uitat munca agricola de la vama Borș in toamna ploioasă a lui '88! Mă bucur că am trecut pe acolo și am fost de folos !
Unitatea militara din spatele cimitirului Rulikowski (din care facea parte si U.M. 01287) s-a desfiintat in intregime ? Pe Google Maps se pot vedea doar niste complexuri industriale pe aceal loc...
Si eu ii cunosc pe toti ofiterii si sub ofiterii pomeniti. Am facut armata tot acolo (UM 01277) din septembrie 1982 pana in 30 noiembrie 1983, marea zi a liberarii .... Eram la comp. 3-a, lt. Miu Mitica Nicusor, Busoiu Danut (om de treaba), Ungur (Dorinel parca), Cartis. Iar plutonier era Mocanu (Rica parca ii mai spunea) de fel din Tunari Bucuresti. O figura de om. Radeai de el de te prapadeai. Comandantul unitatii, Bucur (celelalt nume nu mai stiu), un tip serios si corect, mai siluet si putin masliniu. Aplicatiile erau foarte misto. In sept.-nov. 1982 am fost dusi la Marghita la munci industriale la o ferma de porci. A fost lejer si total diferit de viata in unitate. Cazati la un liceu agricol. In sept. -nov. 1983 am fost dusi la munci agricole (trebuia sa ne lase in august acasa, dar pe vremea aceea daca trebuia sa liberezi vara nu scapai de munci agricole - si asa am fost tinuti in armata trei luni in plus, aiurea) la Arad. Ne-a mai tinut si in unitate, tot aiurea dupa ce ne-am intors de la munci vreo 2 saptamani si de abia in 30 nov. ne-a lasat acasa, Armata a fost faina, vorba aia, dupa iti amintesti numai chestiile faine... dar mult prea lunga.
**** Mi-am amintit cum il chema pe plutonierul de la Cercetare-radio UM 01277(Ccrd)-Plutonier maj.Moldovan ! Mare pishicher !
Am facut armata la UM 01277,in perioada ianuarie 1983 pana la sfarsitul lunii august 1984.Comandantul Batalionului a fost Capitan Mmetea Ioan,un bun profesionist si un mare caracter iar comandantii celor trei companii -Bociort Viorel comp 1,Purdea Viorel comp.2 si Iuga Viorel comp.3-Ofiteri comandanti de plutoane la comp.1- Lt.maj Goia Mitica,lt.maj.Stefan Alexandru si lt.Gabor Doru ,la comp.2 lt.maj Poliakof si lt.Fleseru iar la comp.3-Lt.maj Cartis,Lt.maj.Busoiu(artistul),lt.Miu,lt.Ungur -Plutonieri de companie erau la comp.1 plt.Soke,la 2.plt.maj Bota iar la 3. plt.Mocanu (o figura extraordinara).Mai era un comandant de pluton,un plutonier la Cercetare Radio(Ccrd)dar nu imi amintesc cum se numea...Imi amintesc de absolut toti ofiterii si subofiterii din unitate(mai putin de cei de la parcul auto)dar in mod special l-as evidentia,alaturi de Cpt.Memetea, pe Cpt.Tepelea deasemenea un mare profesionist ! Sper ca sunt in viata toti si sunt sanatosi !!
Am facut PERIOADA la UM 1326 infanterie comandant Mada, mai știe cineva de el sau foști colegii.
Buna ziua. Am facut armata ca TR-ist in perioada 1986-1987 la Beius. Comandantul de pluton era locotenentul major Frentiu. As avea mare interes si mi-ar face mare placere sa vorbesc sau sa scriu cu dinsul. werner.konnerth@elkb.de
Anu 94 la um 01334 com Secleanu Costache .șef stat major Breaza Aurel .Ceva colegii ???
`´90 / ´`91 Regimentul 21 Tancuri (UM 01223) , Compania Cercetare , Comandant Unitate lt.col. Grigore Vasile . Nu regret acel an cand am satisfacut stagiul militar , am Invatat lucruri utile , despre oameni , tehnica militara si reguli ! In calitatea de sofer de comandant si ambulantier pot spune cu siguranta ca nu a fost un an plictisitor , fara rost ori sens ! O amintire draga !
Vă salut!Mă poate ajuta cineva cu ceva informații despre unități militare din județul Bihor?Aș dori să mă mut în viitorul apropiat cât mai aproape de Valea lui Mihai și am găsit puține informații.
Cu tot respectul, "Butoiul spanzurat" se numea Beraria Oituz nu Beraria Felix, era pe Armatei Rosii, aproape de U.M. 01277 si de Fabrica de tricotaje Miorita.
Am tot citit despre fostele unități militare din Oradea, însă nimeni nu a adus vorba de vestita cârciumă "Berăria Felix" din zona centrală a orașului, cu al său butoi agățat la colțul străzii. Acolo aveau voie militarii să intre si să bea o bere. Ceva mai in față către Criș era o altă cârciumă, supranumită "Barul Transmisioniștilor". Oare or mai exista?
Am facut armata la um 01326 in perioada septembrie 1987-ianuarie 1989 cad comandant de unitate era o persoana extraordinara d-l Bârloiu Am fost furier la un alt ofiter extraordinar d-l Turjuc cu ocazia aceasta ii salut pe toti colegii de la comp a -7-a sc . de gradati.
Am facut armata la UM 1287, Oradea, perioada septembrie 1987, ianuarie 1989.
Am facut armata la UM 1326 Oradea 1973 - 1974 .ca sanitar sub Dl. Maior Steff Aurel un om foarte bun. Buty Caroly a fost prietenul meu cel mai bun la scoala sanitara militara. Amintiri amintiri...
Revin dupa un an, stie cineva ceva de capitanul Petrut? In anii 1988-89 comandant la UM cetate Oradea. Stie cineva daca mai traieste? Maiorul Abel din Timisoara venea in inspectii dar era mai in varsta, au trecut 30 de ani, probabil nu mai traieste. Are cineva informatii? Noua ne fura painea din magazie un sergent de la contrainformatii din cetate, noaptea, pe ascuns. Avea porci de crescut....Mancam dimineata varza calita, goala, fara paine. Traiasca armata romana! Fara ea nu fugeam in VEST!!! Ne-aratat cat respect aveau fata de tanara generatie,cum eram noi in 1989...viitorul patriei!!!
Între septembrie 1986 si ianuarie 1988 am fost militar in termen al Batalionului 119 Cercetare. Comandant Mr. Costa Ioan, șef de stat major cot. Diaconu Viorel. Compania a 3 a cercetare diversiune condusă de cpt. Iuga Viorel. Comandanții celor 5 grupuri de cercetare lt.maj. Carțiș Gheorghe, lt. Mărgărit Fernand, lt.maj. Ungur Dorinel, lt.maj. Busoiu Vasile-Dănuț, cot. Fleșer Mihai. Plutonier de companie nea Rică Mocanu. Azi unitatea nu mai există, în locul acesteia funcționând un centru de comandă al NATO.
Am facut armata la UM 01277, batalion de cercetare-diversiune. Primele 4 luni la Someseni, Cluj ca centru de instructie si restul la Oradea. Comandant Bucur, un tip de treaba. Instructie intetesanta si aplicatii faine, diferite de celelalte unitati. La fiecare grup de 5 soldati, un locotenent. Cand sunt mai putini e mai fain si mai multa solidaritate. Ieseam usor pe poarta dupa masa dupa cate o sticla de bautura. Colegi mai de gasca, Dinu Pop, Valentin S., Lako, Baroty si altii. Locotenent Miu Mitica, Popa Nicolae, plutonier Mocanu (o mare figura, un personaj). Pacat ca in loc sa ne lase in august la un an si patru luni ne-a dus la munci agricole la Arad si am liberat in 30 noiembrie 1983 (prima zi de armata, 23 aprilie 1982 ! ).
Vă salut, știe cineva adresa la unitatea militara 02928, comandamentul de grăniceri??
Era o unitate de reparatii de tehnica militara...Am fost la transmisiuni...reaparand televizoare ale pmc-istilor, apoi la baterii de camioane, tanc, aro...etc, cu Mojolea (un maistru militar). Ca si coleg, soldatul Pantelimonescu, fiul generalului politic al armatei...intre alti colegi...Majoritatea eram din Cluj, Arad si Timis umpic pilosi...Furam porcii nou nascuti de la unitatea de langa, si i faceam la cuptor in barul unitatii...Ieseam noaptea si cumparam tuica Ochii lui Dobrin, pe care o imparteam cu santinelele de la unitatile colindatoare care ne dadeau trecere libera....Eu personal am fost pus la scrisul textelor lui Ceausescu pe tablouri de sticla cu letraset, si apoi puse pe peretii unitatii...Beam nescafe cu fiul generalului in ghereta ce transmitea muzica de la radio in incinta unitatii....Inviorarea o faceam dupa soba....si de catea ori am fost trimis taras la masa, pe tema ca nu indepineam mai nici un ordin....Prieteni de-acolo...Radu P. , Ovidiu B, si Dan P. Din Cluj, Ovidiu M din Timis, Dan din Sibiu....
Aberatii ca toata divizia Oradea putea asigura un aliniament de numai 10 km sunt fabulatii de bucatar sau veselar gen Nicu! Nu eram ca inzestrare la nivelul sovieticilor sau americanilor dar sa afirmi ca 4000 de oameni cu tehnica nu chiar veche pentru anii 80 aparau un front de numai 10 km este dovada muzicantilor care au facut armata
UM 01287 divizion TAT 100 mm, 1985-86, comandant d-l maior Negurita ion, sef st.maj capitanul Suti Mihai. O periada de glorie.
Armata lu p... mea, condusă de niște bețivi care puneau la comandă niște țărani veniți de la prășit, mereu puși pe alcool și bătut.
Fost caporal Borcea Daniel la compania geniu perioada 1991-1992. O perioada foarte frumoasa iar pe aceasta cale salut toti colegii dar si prietenii de la comunicatii, infanterie, tancuri, artilerie dar si comandantul de companie Capitan Pop Ioan (Popica) Locotenent Pârvulescu Constantin.
unitatea militara carei graniceri,cehu-silv,jibou.............etc.Era necesare toate unitatile militare,ca pregatire a poporului ,precum ca maturizarea omului
In anii 1988-89 comandant la UM cetate Oradea era capitanul Petrut. Stie cineva daca mai traieste? Maiorul Abel din TM venea in inspectii dar era mai in varsta, au trecut 30 de ani, probabil nu mai traieste. Are cineva informatii?
Am făcut stagiul la cc perioada 91-92. Salut pe această cale toți colegii din acea perioadă!!!
am fost in divizionu antitanc,rachete dirijate,dormeam desupra cantinei,,la altilerie,alaturi de bateria strela,,in 1992
Am facut armata in perioada 88/89 la divizionul de Artileria AA U.M.01268 , comandant de baterie , Mircea Onetiu iar comandat de unitate Gheorghe Pitis . Oare ce se afla pe locul fostei unitati , fosta strada Armatei Rosii?
Campus şcolar, campus universitar, alte instituţii publice
Am facut armata in 1988-89 la antiaeriana Oradea si la Cetate (diribau). Venind odata din Germania unde eram stabilit dupa "revolutie", doresc sa revad cetatea si locul fostei unitati militare din interiorul ei, diribaul si contrainformatiile. Ce credeti, era dupa nul 2000 candva, parches masina la intrarea in Cetate, pe partea vestica si imediat cand ma cobor, un individ imbracat in costum gri pe care il vazusem ca se tot invartea pe acolo ca un coi intr-o caldare, ma acosteaza spunendu-mi ca nu este voie sa intru, in curtea cetatii. Plus alte intrebari, daca am facut armata acolo, daca am fost la contrainformatii,etc,etc. De unde dracu m-a filat ca eu din granita Bors am venit direct la Cetate. Un mic episod misterios. Oare ce s-a ales de fostul capitan Petrut care comanda UM de munca Cetate pe vremea aceea?
Am facut armata acolo intre 23 aprilie 1982 si 4 ianuarie 1983 atunci cand ne-au imbarcat in tren si ne-au dus sa ajutam la terminarea Canalului .Comandant la compania de gradati unde am fost repartizat ne era tanarul locotenent C-tin Stiop care ne alerga de scotea untul din noi As vrea sa ma intalnesc cu fostii colegi majoritatea ieseni si bihoreni
Dupa absolvirea scolii militare de ofiteri arma GENIU in 1979 am primit repartitia la U.M.1286 carierul GAI din Jud.ARAD sub comanda colonelului......,,COCART`` Imi aduc aminte cu multa placere de colegi precum NEGRU,MATEAS ANTONIE,STANCIU brie si la Canalul DUNARE-MAREA NEAGRA Am construit un alt pod din lemn cu portita de batere a pilotilor dupa inundatii in 1981 peste CRIS in localitatea TOBOLIU de langa ORADEA cu Plt. MARICA si 10 militari in termen.N-am cum sa uit de marile aplicatii din CINCU sub comanda DIVIZIEI 11 Mec.CAREI .Dar cele mai frumoase au fost taberele de instructie genistica din padurea CEALA sau MANDRULOC de pe malul MURESULUI .
nu informati publicul gresit,unitatea de transmisiuni din oradea care inca mai este operativa nu se muta nicaieri in 'viitorul' apropiat.
Am fost militar in unitatea 01326 Oradea in anii 1966-1967. Imi aduc aminte cu placere de acele timpuri, ale tinereti mele.
Am făcut armata în 1979 la 01326 era comandant dl Marangoci a fost o perioada frumoasa , eram tineri și plini de energie eram la cic sub comanda Lt maj Padureanu ce vremuri,,,, acum unitatea mai trăiește doar în noi și cât trăim noi , îi săli pe toți colegii UM 01326
Mi-am servit patria, cum se spunea pe vremea comunista, facand stagiul la cetate. Comandant era in 1989 capitanul Petrut. Stie cineva ceva de el?mai traieste? Langa noi in aceeasi curticica,langa capela in ruina, era unitatea de contrainformatii cu un comandant tanar, inalt, scolit. Mai era si un sergent, securist, care ne fura painea din camara noaptea,isi umplea plrtbagajul Daciei si ducea painea la porcii dansului. Un smecher, un nemernic. Nu mai stiu cum il cheama. Eram tanar si armata a fost o perioada de aventuri. Cine a mai fost pe la Cetate,atunci?
Buna ziua,daca ma poate ajuta cineva cu o informatie,arhiva unitatii 01326 oradea din anii 1976-1978 aveti idee unde se poate regasi?multumesc pentru un eventual raspuns
Bună ziua, Încercaţi să luaţi legătura cu cei de la Cercul Militar Oradea, strada Mihai Eminescu 5, tel. 0259/412.673. Puteţi încerca şi la Centrul Militar Bihor, str. Dunarea, 2, Oradea, Bihor, tel. 0259 417 548
Am fost militar in termen la reg 26 art INEU in 1989 ,radiotelegrafist la statia radio a unitatii si la centrala telefonica ,aveam trafic radio frecvent cu div 11 oradea cu reg Beius cu scoala de soferi de la cetate Arad precum si cu o unitate sau depozit la Stina de vale. La noi era cdt Mr Munteanu Vasile sef st maj cpt Pascu Vasile. Tin minte ca eram vizitati frecvent de lt col Baetan sef artilerie la div 11 oradea . in vara lui 1989 regimentul meu a mers in aplicatie in Maramures in m-tii rodnei vf . ineu . ii salut pe toti fostii camarazi transmisionisti dar si artileristi de la ineu si oradea .
Intre 1974-1975 am facut stagiul militar tr la 01326 daca isi aminteste cineva despre un ofiter Marchis in ce conditii a murit?
Am fost incheietor companie/sergent cu diagonala/la compania a 7 a Scoala de gradati, din Regimentul 21. Aia da armata.
Am fost Ofiter in Cadrul Regimentului 21 Mecanizat Divizia 11Carei. Imi reamintesc cu placere de generalul Bordei
Toate diviziile erau organizate identic.Nu era una mai mare sau mai tare şi alta mai slabă.Iar tehnica românească s-a dovedit în cele din urmă a fi aproape de zero, davadă că a fost eliminată după 89. Divizia din Oradea putea organiza o apărare pe un aliniament de cca 10 km adică nimic.Cea de la Timişoara tot atât iar cea de la Dej idem. În rest acţionau armatele sovietice Grupul de Sud al Tr.de la Varşovia.De asemenea toate diviziile aveau companie chimică şi nu atomică.Acest termen nu există în armată.În caz de război armatele româneşti erau încadrate în grupuri de armate ale Tr.de la Varşovia nu luptau de capul lor pe anumite direcţii.Erau povestiri a unor şefi.
Am fost sanitar la Reg 21 Mc. Oradea, pe vremea cind la comanda Diviziei Neinvinse era d-ul. gen. Lungu, cu al sau sef de Stat-Major d-l col. Cioara, iar la Reg 21 Mc. era comandant d-ul lt.-col. Curta. Un salut calduros fostilor frati de arme ai Diviziei Neinvinse!
Am fost ofiter in cadrul Regimentului 21Mc.Oradea. Aici mi-am inceput cariera militara. Imi reamintesc cu o deosebita placere de fostii mei colegi si de cei ce au comandat unitatea si marea unitate.Respect si ii salut pe toti ca un fost camarad.
L-am cunoscut in Dec.89,mergand cu un tren spital dela Viena spre Timisoara.Generalul Bordei a asigurat paza trenului cu doi ofiteri si miltari in termen,cu tehnica de lupta,care din fericire nu am avut nevoie de ea.Totusi a fost situatie destul de critica.Multumesc Dl.Bordei,si ofiterului Petranici!!