Începutul lunii decembrie este unul în care manifestările prilejuite de sărbătoarea Zilei Naționale și a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 captează atenția și activitatea în multe domenii.

 

Şi elevii de la Școala Gimnazială Nr. 1 Săliște de Vașcău au marcat aceste momente joi, 5 decembrie, când au organizat și prezentat un superb spectacol.

„Veșnicia s-a născut la sat”, spunea poetul Lucian Blaga, „și noi credem, asemenea lui, că tradițiile păstrate cu atâta sfințenie sunt veșnice, iar costumul popular atât de valoros astăzi, este cu siguranță  simbolul eternității, amprenta zonei. Satul românesc transmite peste ani tradiția portului, a cântecului și a dansului popular. Prin intonarea cântecelor patriotice și a colindelor și prin îmbrăcarea costumului popular ne dorim  să ducem această frumoasă tradiție mai departe. Cea din urmă lună a anului, decembrie, marchează două evenimente importante pentru poporul nostru:  unirea tuturor românilor într-un singur stat, la data de 1 decembrie,  și sărbătoarea Nașterii mântuitorului Iisus Hristos, celebrată în data de 24 decembrie, momente în care îmbrăcăm cu drag și cu mândrie costumul popular și intonăm cele mai frumoase cântece”, a afirmat prof. Alexandra Terme, în deschiderea unui spectacol organizat cu prilejul zilei de 1 decembrie, de elevii și profesorii Școlii Gimnaziale Nr.1 Săliște de Vașcău, a cărei directoare este prof. Mirela Meza. În acest sens s-au organizat activități la care elevii și-au dovedit măiestria, realizând machete cu harta României, desene, colaje sau poezii. Finalul activității a constat într-un moment artistic organizat joi, 5 decembrie, unde elevii și dascălii au intonat cântece patriotice și colinde. Programul artistic a debutat cu intonarea Imnului Național și a fost prezentat de elevii Bâte Antonio, Bâte Antonia și Lucaciu Massimo, care i-au introdus în scenă pe colegii lor mai mici, dar și pe cei mari de la gimnaziu, iar în încheiere profesorii școlii au bucurat asistența intonând cu emoție și entuziasm câteva cântece patriotice și colinde. De asemenea eleva Mușet Daria și profesorul coordonator al  programului artistic, Blaj Andrei, au prezentat un mic moment muzical. Activitățile desfășurate cu acestă ocazie marchează un moment de mare însemnătate pentru viața acestei țări, momentul unirii tuturor acelora care vorbeau aceeași limbă, aveau aceleași obiceiuri, credință și origini. „Festivitatea ne-a făcut să simțim cu adevărat că tradițiile încă se păstrează în comunitatea noastră, iar promovarea acestora va face ca  satul românesc să dăinuie pe veci. Ne bucură faptul că ne-au fost alături, ca de fiecare dată, reprezentații comunității locale, preoții din comună și părinții care la final ne-au aplaudat călduros. Le mulțumim lor și tuturor celor implicați în program, și le dorim sărbători cu bucurii și binecuvântări cerești! La mulți ani, dragi români!”, a adăugat la final prof. Alexandra Terme, îmbrăcată, ca și colegii ei, dar și elevii, în frumoasa ie românesască pe care o iubesc și o apreciază.