Ideea unei rute culturale care să includă orașe construite sau modificate de regimurile totalitare a apărut la Forli, în Italia, orașul în apropierea căruia, la Predappio, a văzut lumina zilei unul dintre dictatorii veacului trecut, Benito Mussolini.

Proiectul ATRIUM își propune să promoveze turistic, la nivel continental, orașele ridicate sub regimul fascist, dar mai ales sub cel comunist. Prin urmare, Ruta Culturală Europeană ATRIUM include orașe din unsprezece țări din Europa Centrală și de Est.

Șteiul se încadrează în profilul comunităților care dețin un patrimoniu arhitectonic și urbanistic de tip comunist, chiar înființarea orașului ținând de decizia ocupantului sovietic. După terminarea celei de-a doua conflagrații mondiale, a început dezvoltarea industriala a zonei, în legătură cu exploatarea zăcămintelor de uraniu și minereuri complexe de la Băița, ceea ce a dus la ridicarea cartierelor muncitorești de la Ștei. Prin urmare, la 10 ianuarie 1956, prin Decretul Consiliului de Miniștri, Șteiul devine oraș de subordonare raională, la fel ca Nucetul și Vașcăul. La 16 ianuarie 1958, prin Hotărârea Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Române, denumirea orașului este schimbată în Dr. Petru Groza, acesta revenind la numele tradițional - Ștei, abia în anul 1996. Tipologia arhitecturală a Șteiului este determinată și de faptul că acesta a fost centru raional între anii 1956-1960, statut care reclama existența anumitor instituții și, firește, a edificiilor aferente.

Preocupat de valorificarea patrimoniului arhitectural și urbanistic al Șteiului, primarul Iulian Balaj a inițiat asocierea orașului la Ruta Culturală Europeană ATRIUM, iar Consiliul local a votat proiectul de hotărâre, membrii acestuia conștientizând oportunitățile de natură turistică generate de o eventuală asociere la ATRIUM.

Primarul Balaj a precizat că, pe de o parte, o delegație șteiană s-a deplasat la sediul ATRIUM de la Forli (Italia) pentru a anunța intenția aderării la această organizație și că, pe de altă parte, administrația locală a primit, de la ministerele cu atribuții în această speță, toate avizele necesare asocierii. Actualmente, mai așteaptă raportul unui specialist în problematica arhitecturii de tip totalitarist, urmând ca, la prima ședință a consiliului de administrație de la ATRIUM, să se ia decizia admiterii Șteiului la Ruta Culturală Europeană ATRIUM.