După ce, în noiembrie 2018, Consiliul Local Beiuș acorda, post-mortem, titlul de Cetățean de Onoare protopopului greco-catolic Valeriu Hetco, unul dintre fruntașii luptei pentru unitate națională de la începutul secolului trecut, în ședința extraordinară de miercuri, 20 martie, aleșii beiușenilor au făcut fireasca reparație morală și în cazul părintelui Petru E. Papp, protopop ortodox al Beiușului, delegat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, deputat în Marele Sfat Național Român din Transilvania și apoi, în Parlamentul României Mari.

Consilierul local Dan Ispas a evocat personalitatea și activitatea protopopului și publicistului Petru E. Papp, după care toți consilierii locali prezenți au aprobat acordarea, post-mortem, a titlului de Cetățean de Onoare ilustrului dispărut, unul dintre creatorii României Mari.

Născut în 1881, în așezarea bihoreană Lupoaia, Petru E. Papp a trecut în eternitate la 16 august 1945, fiind înhumat la Beiuș. Studiile le-a urmat la Gimnaziul vulcanian din Beiuș – unde a absolvit în 1902, apoi la Institutul Teologic din Arad (1902-1905). Între 1905 și 1907, este redactor la „Tribuna” din Arad și tot în 1907 este hirotonit preot pe seama parohiei ortodoxe din Pocola, unde va sluji până în decembrie 1918, când este numit protopop al Beiuşului, funcție pe care o va deține până la sfârșitul vieții. 

S-a remarcat prin acțiuni menite să contribuie la emanciparea politică, economică și culturală a românilor bihoreni. Ca profesor de religie la Liceul de fete din Beiuș, ține cursuri pentru neștiutorii de carte, înființează o bibliotecă la Pocola și publică lucrări cu tematică religioasă și istorică. Deține mai multe funcții în cadrul instituțiilor românești: vicepreședinte al despărțământului beiușean al Astrei, președinte al Casinei Române din Beiuș, membru în consiliile de administrație ale băncilor locale „Drăganul” și „Economul”, membru în Adunarea eparhială a Episcopiei Oradiei și în Congresul Național Bisericesc sau redactor al ziarului „Beiușul”.

I-a reprezentat cu cinste pe locuitorii Depresiunii Beiușului atât la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia și în Marele Sfat Național Român din Transilvania, cât și în Parlamentul României Mari, unde a activat ca deputat între anii 1919 și 1926.