Relațiile de fraternitate dintre locuitorii județului Bihor și cei din zona Chișinău - Băcioi (Republica Moldova) vor fi aprofundate în acest an printr-un pod cultural, la construirea căruia își vor aduce aportul în jur de 30 de poeți din cele două regiuni.

Creațiile literare care vor sta la baza edificiului cultural vor fi publicate într-o Antologie comună, grație colaborării între Asociația Culturală Pro Lirica Oradea, condusă de poeta Mihaela Dindelegan, și Uniunea Internațională a Oamenilor de Creație,  aflată sub înaltul patronaj al poetei Renata Verejanu de la Chișinău.

În perioada iunie - august 2023, poeții bihoreni și cei din zona capitalei Republicii Moldova sunt invitați să participe în comun la realizarea unei Antologii de poezie românească contemporană, menită a dezvolta relațiile frățești dintre cele două comunități. Fiecare poet va putea participa cu un număr de maximum 10 poeme pe care le consideră reprezentative, însoțite de o scurtă autobiografie și o fotografie bust, fără a depăși în total 10 pagini A5. Poeziile se trimit pe adresa de email: proliricaoradea@gmail.com până la data de 30 iunie 2023, în format word, Times New Roman, 12. Tematica poemelor poate fi diversă și nu există obligativitatea ca acestea să fie patriotice, singurul criteriu selectiv fiind acela al folosirii limbii române literare, fără cuvinte sau expresii de natură a aduce atingere valorilor comune naționale. Prin transmiterea poeziilor, autorii oferă implicit acordul dreptului de publicare a acestora. Antologia, intitulată sugestiv: „Drag de limba română”, va fi editată la Oradea ca parte a proiectului cu același nume al Asociației Culturale Pro Lirica. Volumul urmează să fie lansat în cadrul unui eveniment cultural - artistic, care va marca sărbătoarea Zilei Limbii Române, pe data de 31 august.

În vederea realizării acestui proiect, a fost încheiat un parteneriat cu Uniunea Internațională a Oamenilor de Creație, din care face parte și poeta Mihaela Dindelegan. Pe baza parteneriatului se va realiza atât includerea în Antologie a poeților din zona Chișinău - Băcioi, cât și promovarea reciprocă a creațiilor literare în cadrul evenimentelor dedicate sărbătorii comune a Limbii Române care vor avea loc în capitala Moldovei, respectiv la Oradea.

Proiectul „Drag de limba română” este cofinanțat de Consiliul Județean Bihor și vine în extensia colaborărilor inițiate de Primăria Municipiului, care a înfrățit Oradea cu comuna Băcioi din administrarea Sectorului Botanica al Chișinăului, respectiv de CJ Bihor, care a realizat un acord de colaborare cu aceeași administrație din Republica Moldova. Tot în cadrul proiectului, bihorenii sunt invitați ca, până la 31 august, să doneze cărți de literatură românească pentru bibliotecile din Băcioi. Intenția de donare poate fi comunicată pe aceeași adresă de email a Asociației Culturale Pro Lirica.