La UILEACU DE BEIUŞ - drum european şi proiecte de anvergură
Comuna Uileacu de Beiuş adună în perimetrul său o suprafaţă de 4.382 ha, iar în cele 4 localităţi componente - Uileacu de Beiuş, Forău, Prisaca şi Vălanii de Beiuş - o populaţie în jur de 2.700 locuitori. Retrasă de la şosea, DN 76, spre vest, cu vreo 6 -7 km, comuna nu s-a bucurat, de-a lungul timpului, de o atenţie prea mare din partea autorităţilor, exceptând perioadele strângerii cotelor şi achiziţiilor, în regimul trecut, ori vremea campaniilor electorale din ultimii 15 -17 ani ai actualei democraţii. Cert este că, în nici unul din cele două regimuri politice, Uileacul de Beiuş n-a trecut peste bariera unor dotări tehnico-edilitare de strictă necesitate, normale şi fireşti în aceşti ani ai confluenţei secolelor şi chiar mileniilor. Aşa se face că, în prezent, comuna se află în faţa unor proiecte de cea mai mare însemnătate pentru existenţa diurnă a cetăţenilor săi, pentru ridicarea bunăstării lucrătorilor ogoarelor şi crescătorilor de animale, pentru asigurarea unei evoluţii calitative a tinerei generaţii. Drumurile, apa, salubrizarea şi şcoala se constituie în tot atâtea proiecte de mare anvergură la nivel de comună, în care este angajat cu toată fiinţa, dăruirea şi priceperea sa primarul comunei Uileacu de Beiuş, dl. IOAN BALINT.
De 23 de ani, primar!
Primarul Ioan Balint se află în fruntea comunei Uileacu de Beiuş din data de 28 martie 1984. Pe statele de serviciu ale primăriei s-au adunat, de atunci, exact 23 de ani. Pentru ca o persoană să se afle o perioadă atât de îndelungată la conducerea obştei, fără să aibă oponenţi redutabili şi fără să i se aducă reproşuri veridice, înseamnă că dispune de certe calităţi umane şi în egală măsură de o bună ştiinţă a lucrului cu omul. "Am dat fiecăruia respectul ce i se cuvine şi am căutat, în permaneţă, să promovez şi să menţin starea de echilibru în conducerea şi coordonarea treburilor comunităţii. N-am părtinit pe nimeni, mai ales în defavoarea altuia, şi cu priceperea şi cu sfatul meu am căutat, şi chiar am reuşit să aplanez şi să rezolv stări conflictuale. De căte ori am avut posibilitatea, am ajutat fără să aştept recunoaştere ori mulţumire, bucuria cea mare constând în satisfacţia mea interioară, sufletească. Mi-a plăcut, îmi place munca în administraţie şi n-am condiţionat volumul şi dificultatea muncii de salariu", spune primarul Ioan Balint.
Primăria, cartea de vizită a comunei
Lucrările de modernizare, respectiv reabilitare a sediului primăriei au început de puţin timp, motivul fiind cel mai simplu cu putinţă: lipsa banilor. Ori, iată că, de curând, Uileacu de Beiuş a beneficiat de o hotărâre de guvern, prin care s-au alocat fonduri cu această destinaţie. "Sigur că ne-am bucurat foarte mult, întrucât ne stăpânea un acut sentiment de jenă de câte ori ne veneau oaspeţi, ba chiar am fost nevoiţi să refuzăm o invitaţe pentru a nu ne obliga la un gest reciproc. Plecăm de la convingerea că primăria este cartea de vizită a comunei", afirmă primarul Ioan Balint. De aceea, am extins clădirea cu încă patru birouri, cu grup sanitar nou, am montat lambriuri şi gresie şi faianţă, vom tencui şi rezugrăvi toată clădirea, vom înlocui mobilierul, ne-am dotat cu calculatoare performante şi instalăm Internet, apoi o centrală telefonică şi, mai ales, am realizat încălzirea centrală. Împreună cu viceprimarul Mihai Balog urmărim cu stricteţe realizarea în timp scurt a tuturor lucrărilor, desigur în pas cu celelalte activităţi, astfel ca această construcţie ce datează din anul 1910 să aibă o cu totul altă înfăţişare.
Un drum european, via Prisaca
Pe harta fizică, turistică şi administrativă a judeţului Bihor, acest drum nu există. Pentru simplul motiv că e o construcţie recentă, fiind dat în folosinţă în anul 2005. Drumul în cauză leagă şoseaua (DN 76) de satul Prisaca şi Prisaca de Uileac, pe o lungime totală de 6 km. Construcţia drumului s-a făcut cu bani europeni (26 miliarde lei), prin Programul Sapard, dar şi în ritm european, adică în timp de doar 6 luni. A fost o mare bucurie în comună, pentru că nimeni nu visase la o astfel de legătuă rutieră, iar mulţumirea tuturor celor ce s-au străduit în acest sens a fost şi ea deplină.
Împietruirea drumurilor
Sigur că de-a lungul timpului, de când Ioan Balint este primar, au fost executate multiple lucrări de întreţinere a drumurilor dintre satele comunei. Niciodată, o astfel de lucrare nu e terminată şi pentru totdeauna. Căruţele şi animalele, ploile şi îngheţul provoacă anual deteriorarea împietruirii. Iar banii pentru o consolidare temeinică n-au fost niciodată de ajuns. "Făceam reparaţii de câţi bani aveam, iar rezistenţa era pe măsură. Acum dispunem de un proiect de drum pentru Uileac - Forău, pe o distanţă de 6 km. Aşteptăm ca, din zi în zi, să sosească finanţarea. E vorba de 26 miliarde. Avem, de asemenea, un program de modernizare a drumurilor de legătură pentru fiecare sat, cât şi pentru străzile satelor. Dacă punem cap la cap drumuri şi străzi, adunăm cam 60 km, comuna noastră având cea mai mare reţea de drumuri raportată la numărul populaţiei. Este vorba în principal de lucrări de împietruire", precizează primarul Balint.
Lipsa apei - suferinţă acută şi generală
Din cele patru sate ale comunei, doar centrul, Uileacu de Beiuş, dispune de alimentare cu apă. Este de neimaginat ca acum, în secolul XXI, oamenii să sufere din cauza lipsei de apă. Şi doar nu suntem undeva în deşert. Bieţii oameni cară apă pentru băut şi pentru animale de la peste 6 km. " Asigurarea alimentării cu apă este obiectivul nostru numărul 1. De peste şapte ani tot încercăm şi sperăm într-o rezolvare. În momentul de faţă, aştept undă verde de la Ministerul Transporturilor şi Lucrărilor Publice pentru alimentarea cu apă a celor trei sate: Forău, Prisaca şi Vălani. Este vorba de o lucrare foarte mare, în valoare de peste 50 miliarde lei. Reţeaua de apă pe cele trei sate va fi în lungime de 30 km, va avea 5 foraje şi 3 bazine de captare", afirmă primarul.
La şcoala mare, de la centru
Atât conducerea comunei, primărie şi consililul local, cât şi întreaga obşte este ferm convinsă că o şcoală mare, cu laboratoare şi cabinete bine dotate, cu material didactic suficient şi cadre didactice bine pregătite, pe specialităţi, este în strict interesul imediat al elevilor, al tinerei generaţii, dar în perspectivă şi în interesul întregii comunităţi. În comuna Uileacu de Beiuş există două şcoli cu clasele I-VIII, la Uileac şi la Forău, în celelalte sate fiind şcoli cu clasele I-IV. "Eforturile noastre sunt îndreptate spre buna întreţinere a tuturor şcolilor, acestea fiind anual reparate şi recondiţionate, asigurate cu lemne de foc. Însă, o atenţie deosebită vom acorda şcolii din centru, care, supusă modernizării, va beneficia de încălzire centrală, de geamuri şi uşi termopan, de dotare cu calculatoare şi internet. Transportul copiilor la şcoala din centru se va face cu două microbuze, din care unul pentru Forău şi celălalt pentru Prisaca şi Vălani", precizează Ioan Balint.
Cămine culturale în funcţiune
"N-am dorit ca nociva practică de după revoluţie să afecteze şi aşezămintele culturale ale comunei noastre. Astfel, în consiliul local, ne-am declarat împotriva transformării lor în ABC şi discoteci. Căminele noastre sunt toate în bună stare de funcţionare, fiind tencuite, zugrăvite, lambrisate, oferind totodată spaţiul necesar unor evenimente sociale şi familiale: spectacole, adunări cetăţeneşti, nunţi, botezuri etc.", încheie primul gospodar al comunei Uileacu de Beiuş.
Proiectele comunei
* Împietruirea şi consolidarea drumurilor de legătură dintre localităţile componente, a străzilor din intravilanul satelor;
* Alimentarea cu apă a fiecărei aşezări;
* Modernizarea şcolii de la centru în folosul tuturor elevilor comunei.
* Salubrizarea şi canalizarea localităţilor.
D-l primar cum puteti vorbi ca nu sunte-ti deacord sa transforma-ti caminele culturale in ABC-uri ,intrebarea mea este caminul de la Valani in ce la-ti transformat?Va spun eu in ruine. Vorbi-ti de scolii.In Prisaca,Foarau si Valani nu mai se face scoala dl primar ,dar va inteleg ca datorita fatului ca a-ti modernizat scoala de la Prisaca pentru a-si desfasura activitate doamna invatatoare (sotia dl-ui contabil de la primarie Hus) ,d-vastra ati si uitat ca doar scoala de la Uileacu de Beius functioneaza pentru toti copii din coamuna. INTREBARE:1.Cate scoli aveti in comuna?si cate functioneaza in momentul de fata?2.Caminul de la Valani e in stare de functionare dupa parerea d-voastra?Inchei prin a va spune ca Hollywood-ul inca nu are actor sa va depaseasca d-le primar ar trebui sa le trimite-ti adresa d-voastra de e-mail sa va contacteze.