Jurnal de călătorie Patru zile prin Ardeal, Moldova, Bucovina şi Maramureş
Preludiul vacanţei de vară l-a constituit, pentru două grupuri de elevi de la Liceul Teoretic "N. Jiga", din Tinca, şi de la Şcoala cu clasele I-VIII din Cociuba Mare, organizarea unei frumoase excursii pe plaiurile Ardealului, Moldovei, Bucovinei şi Maramureşului. Elevii excursionişti s-au îmbarcat în două autocare, însoţiţi de cadrele didactice organizatoare, doamnele profesoare Maria Plaştin şi Lucia Varna, din Tinca, şi tânărul profesor Alin Pele, din Cociuba Mare.
De la Turda la Sovata
Municipiul Turda, scăldat de soarele amiezii, ne oferă un bun prilej de destindere, amintindu-ne de vechea aşezare romană şi de industria de ciment. Vizităm Salina Turda, redeschisă de peste un deceniu circuitului turistic. Salina datează din Evul Mediu, iar ghidul ne prezintă date interesante privind extragerea sării. Vizităm cele şase etaje ale salinei, trecem prin galeriile de sare, admirând frumuseţea peisajului subteran creat de oameni. Parcurgând Valea Mureşului, ce delimitează Câmpia Colinară a Transilvaniei de Podişul Târnavelor, admirăm frumuseţea oraşelor şi localităţilor de pe traseu, trecând prin Câmpia Turzii, Iernut şi Oarba de Mureş, nume cu rezonanţă istorică, şi de la Luduş ajungem în municipiul din inima României, Târgu Mureş. Vizităm centrul oraşului, Palatul Culturii cu Secţiile de istorie, artă, Sala oglinzilor şi Sala de concerte, admirând stilul arhitectonic al construcţiei, frumuseţea coloanelor interioare, vitraliile multicolore ale acestui palat construit între anii 1912-1915. Autocarele pornesc prin Podişul Târnavelor, trecând printr-un peisaj alcătuit din dealuri domoale cu un subsol bogat în zăcăminte de gaze naturale. Târnava Mică ne călăuzeşte spre staţiunea Sovata. Aerul ozonat al răşinoaselor şi briza coborâtă din Munţii Gurghiului, ploaia torenţială de la Lacul Ursu, ne trimit apoi spre locul de odihnă de la Hotelul Frasin.
Spre "dulcele târg al Ieşilor"
De la Sovata prin Praid şi Pasul Buciu din Munţii Gurghiului ajungem la Joseni ce ne aminteşte că suntem la "polul frigului" din România, oraşul Ghergheni şi Lacul Roşu, situate pe valea unui afluent din bazinul superior al Bicazului care s-a format prin stăvilirea unor cursuri de ape, în urma alunecărilor de teren. Frumuseţea acestor locuri de basm este accentuată de Cheile Bicazului. Părăsim autocarele şi coborâm pe jos pe şoseaua ce traversează Carpaţii, dezvoltată pe fâşia munţilor vulcanici şi zona Flişului. Stâncile cu pereţii abrupţi ori cele care "ameninţă" cu prăbuşirea, izvoarele şi micile praguri de cascade sunt de o frumuseţe de nebănuit, de un farmec aparte. Răcoarea munţilor, aerul ozonat al pădurilor şi apa rece a izvoarelor ne înviorează, aducând buna dispoziţie pentru traseul Bicazul Ardelean - Taşca şi Lacul Izvorul Muntelui, o "mică mare" din Carpaţii noştri, care produce energie electrică la hidrocentrala de la Bicaz. Pe Bistriţa, trecem prin salba lacurilor de la Pângăraţi şi Viişoara, ajungând în municipiul străjuit de Pietricica şi Bâtca Doamnei, Piatra Neamţ, în frumoasa depresiune a Subcarpaţilor Moldovei. După un popas în centrul oraşului, trecem râul Siret pe la Roman şi intrăm în Podişul Central Moldovenesc, admirând frumoasele plaiuri moldave. În "Ţara mănăstirilor" am vizitat bijuteriile arhitectonice ortodoxe pictate în stil moldovenesc. Trecem prin Târgu Neamţ, vizitând Mănăstirea Agapia, unde o icoană pictată de Nicolae Grigorescu impresionează prin faptul că din orice unghi e privită "te urmăreşte" cu privirea. Vizităm apoi Mănăstirile Văratec, Neamţ şi Sihăstria, după care suntem oaspeţii Casei memoriale "Ion Creangă" de la Humuleşti, elevii bihoreni fiind impresionaţi, în special, de Parcul tematic, insiprat din creaţiile genialului povestitor din Humuleşti: "La scăldat", "La Cireşe", "Pupăza din tei" etc. Autocarele noastre, conduse cu multă pricepere şi măestrie de şoferii Teodor Zglimbe şi Alexandru Meleru, trec prin frumoasele sate ale plăieşilor, Bogdăneşti, Vadu Moldovei, Ruginoasa, unde am vizitat castelul făuritorului statului naţional român modern, dl. Al. I. Cuza, parcul din incinta castelului şi biserica din curtea castelului. De aici, prin Târgu Frumos şi Podul Iloaiei, ajungem la Iaşi, unde înnoptăm la un camping numit Veneţia, de pe malul unor iazuri din apropierea aeroportului.
Pagini de istorie, cercetate "pe viu"
Oraşul Iaşi, aşezat pe Colinele din sudul Câmpiei Jijiei, pe malul râului Bahlui, ne impresionează prin construcţiile arhitectonice specifice: Palatul Culturii, Biserica Trei Ierarhi, Mitropolia Moldovei (unde ne închinăm la moaştele sfintei Parschiva), Teatrul "Vasile Alecsandri", frumoasele bulevarde, precum şi casele memoriale ale unor personalităţi istorice şi culturale. Oraşul, fostă capitală a Moldovei aproape 300 de ani, ne farmecă cu teiul lui M. Eminescu din Copou, instituţiile culturale şi universitare. Emoţiile ne însoţesc la tot pasul, paginile citite în cărţile de istorie ori literatură română sunt acum cercetate "pe viu" şi cu mult interes. Pe un timp splendid, pornim spre Fălticeni şi de aici spre frumoasa Bucovină. "Ţara paltinilor", Cetatea Sucevei, a Măriei Sale Ştefan cel Mare, ne oferă momente pline de emoţie şi respect pentru istoria românilor. Cetatea de scaun, locurile şi parcurile frumoase ale oraşului sunt apreciate de elevii veniţi aici din Ţara Crişurilor. Înserarea se lasă peste Podişul Sucevei când ajungem la sfânta Mănăstire Dragomirna, unde măicuţa stăreaţă ne primeşte cu bucurie, ne miruieşte, iar rugăciunea de seară o înălţăm din cea mai înaltă biserică din România. Noaptea petrecută aici s-a dovedit un sfetnic bun înaintea celei de-a patra zile.
De la Dragomirna, prin Maramureş, la Tinca
A patra zi a excursiei constituie o probă de rezistenţă pentru elevii excursionişti. Drumul lung, de peste 700 de km, la întoarcerea spre casă începe la Mănăstirea Voroneţ, unde aceeaşi emoţie, evalvie şi trăire sufletească ne încearcă la lăcaşul de închinăciune, ctitorit de Ştefan cel Mare şi comparat cu "Capela Sixtină" de la Vatican, pictată de Michelangelo. O luăm apoi pe Valea Bistriţei Aurii, trecând prin Depresiunile Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc, străjuite la nord de Obcina Mare, Feredeu şi Mestecăniş, iar la sud, de Munţii Bistriţei şi Stânişoarei, tercând prin frumoasele localităţi: Iliseşti, Cirpian Porumbescu, Păltinoasa etc. Peisajul mirific al Carpaţilor Orientali, masivele muntoase, trecătorile şi depresiunile sunt pentru elevi o veritabilă lecţie de geografie studiată pe viu. La 1100 m altitudine, Pasul Mestecăniş, scăldat în razele soarelui de cireşar, ne "prezintă" un peisaj de vis. Continuăm periplul nostru prin Iacobeni la poalele Munţilor Şuhard, apoi prin localităţile desprinse parcă dintr-o carte de basm, Ciocăneşti şi Cârlibaba. Cu ochii pe hartă, ajungem la Pasul Prislop, cel mai înalt din ţară, 1416 m, admirând frumuseţea Munţilor Rodnei, care purtau încă zăpadă pe crestele ce "înţeapă" norii. În Maramureşul istoric, o luăm pe Valea Izei - Borşa, Moisei, Dragomireşti, Bogdan Vodă, cu un popas la Mănăstirea ortodoxă Bârsana. Amplasată într-un peisaj încântător, pe un deal străjuit de păduri, este o construcţie nouă din lemn în stilul caracteristic al bisericilor vechi din Maramureş. De aici, prin Sighetu Marmaţiei, ajungem la Cimitirul Vesel de la Săpânţa. Duminică fiind, în satele din Ţara Oaşului admirăm şi fotografiem frumosul port oşenesc al celor care se întorc de la biserică. Străbatem zona colinară Certeze, satul cu vile şi palate, Negreşti-Oaş şi Botiz, intrând în Câmpia Someşului la Satu Mare. De la Carei ajungem în Bihor, iar la Valea lui Mihai, Tarcea, Săcueni, ne desfată privirea câmpia încărcată de lanuri înspicate, maci, albăstrele şi lanuri de porumb de un verde crud. În sufletele noastre purtăm satisfacţie, gândurile pline de recunoştinţă şi mulţumire se îndreaptă spre Dorina Birău, de la S.C. Andy Trans Tours Serv SRL, din Oradea, care ne-a oferit cele două autocare pentru transport. Înserarea ne ajunge aproape de Tinca. Oboseala fizică se vede pe feţele noastre, dar sufletele ne vibrează de emoţie. Am umplut aceste foi de hârtie cu slovele mele, cu gândul că "timpul abureşte ferestrele amintirilor"!
Comentarii
Nu există nici un comentariu.