După antrenamente individuale, încep concursurile oficiale cu porumbei voiajori. În România sunt peste 10.000 de columbofili, care practică sportul cu porumbei călători. Din Bihor, aproape 200 de crescatori vor lupta pentru titlurile de campion judeţean sau naţional.

 

Porumbelul lansat departe de casă este mânat de instinct să revină la cuibul său. De-a lungul anilor, omul a observat acest comportament şi astfel au apărut concursurile cu porumbei. Utilizarea porumbeilor ca mijloc de comunicare la distanță este cunoscută din Antichitate. Grecii transmiteau cetăților lor numele câștigătorilor Jocurilor Olimpice prin intermediul porumbeilor, iar legiunile romane aveau porumbare mobile care adăposteau mii și mii de exemplare. Aceste fiinţe au fost folosite şi în cele două războaie mondiale pentru a transmite ştiri.

Actualul porumbel voiajor este rezultat al încrucișării mai multor tipuri de porumbei, ale căror caracteristici principale sunt simțul orientarii și morfotipul atletic. Este capabil să străbată distanțe de peste 1.000 km, la viteze medii peste 90 km/h. Orice crescător ştie că porumbeii trebuie să fie diferenţiaţi de cei ai celorlalţi competitori, de aceea, când puiul de porumbel are aproximativ 7 zile, acesta îi va introduce un inel cu număr pe picior, ce nu va mai putea fi scos. Federaţia columbofilă omologhează aceste inele, iar proprietarul primeşte un talon din care reiese că porumbelul este al lui.

După ce porumbeii se maturizează şi se obişnuiesc cu crescătoria, încep antrenamentele şi concursurile. Se creşte treptat distanţa de zbor, iar competitorii cronometrează timpul de întoarcere, printr-un ceas constatator. Evident, fiecare crescător îşi doreşte ca  porumbeii lui să revină cât mai rapid la cuib pentru a câştiga concursul, însă sunt diverşi factori ce pot influenţa zborul unui porumbel voiajor. Clasamentele se fac în funcţie de viteza porumbelului şi se clasează doar 20% din totalul porumbeilor înscrişi la etapa de concurs.

Anual, în perioada aprilie-august, se desfăşoară concursurile cu porumbei maturi, iar în lunile august-septembrie antrenamentele cu puii.

În Bihor, crescătorii sunt grupaţi în cluburi columbofile din Aleşd, Beiuş, Oradea, Salonta şi Sânmartin-În total, sunt 175 de columbofili. Prima etapă de concurs din planul de zbor al anului 2025 este programată în data de 23 aprilie, cu lansare din localitatea Törökszentmiklós, Ungaria, circa 140 km aerian, unde aproape 6.000 de porumbei vor concura pentru locurile fruntaşe. Urmează apoi concursuri săptămânale, de la Törökszentmiklós 2, Abony, Budapesta, Tatabánya, Paprika, Trebic, ajungând în data de 21 iunie la Nordhausen, în 12 iulie la Stendal şi pe 2 august la Berlin, concursuri cu lansări de la aproape 1.000 km faţă de Oradea. Le dorim tuturor mult success!

Ioan HASAS