La sfârșitul săptămânii trecute, comuna Roșia a găzduit un eveniment cultural de o deosebită importanță pentru întreaga comunitate: lansarea volumului intitulat „Școala din Roșia. File monografice”.

Cartea a apărut la editura orădeană „Primus” în 2021 și le are ca autoare pe profesoarele Maria Ujoc și Valentina-Gela Silaghi. De altfel, cele două cadre didactice ale Școlii Gimnaziale Roșia nu sunt la prima apariție editorială, eforturile lor de cercetare concretizându-se prin publicarea a încă două lucrări: „Roșia. Schiță monografică”, în 2011, și „Tradiția: valențe formativ-educative. Aplicații practice” (la care sunt coordonatoare), în anul 2020.

Evenimentul editorial a avut loc la Școala Gimnazială Roșia, ca parte a proiectului educativ județean „Școala, liant între generații”, partenerii unității de învățământ menționate fiind Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Primăria comunei Roșia și alte 14 școli din județul nostru. La activitatea de duminică, 5 iunie, au participat - pe lângă dascălii din Roșia - Remus-Florin Moțiu, primarul comunei, părintele Emil-Cosmin Bota, fost dascăl și director al școlii gazdă, prof. dr. Elisaveta Roșu, directori și profesori ai unora dintre unitățile de învățământ partenere.

În prima parte a manifestării, prof. Maria Ujoc a prezentat referatele trimise de profesorii școlilor partenere în cadrul proiectului „Școala, liant între generații”, după care invitații au putut admira o expoziție cu creații ale elevilor școlii.

Apoi, prof. Valentina-Gela Silaghi, directoarea școlii din Roșia, a vorbit despre volumul monografic dedicat unității de învățământ locale, evidențiind eforturile pe care le presupune un astfel de demers, de la cercetarea în arhivă până la culegerea din teren a mărturiilor orale și a materialului documentar sau fotografic.

Primarul Remus-Florin Moțiu a subliniat că volumul „Școala din Roșia. File monografice” va rămâne în istoria comunității locale, acesta fiind un instrument util conservării memoriei colective. Mai mult, primarul Moțiu a promis că parteneriatul administrației locale cu școala și familia va fi consolidat, pentru promovarea interesului superior al educabilului.

La rândul său, părintele Emil-Cosmin Bota, fost director al școlii din Roșia între 2009 și 2014, a vorbit despre rolul Bisericii în inițierea învățământului românesc, precizând că, la fel ca în atâtea alte obști ale românilor, „școala din Roșia a început în tinda bisericii”, acolo unde diecii îi adunau pe copiii satelor pentru a le transmite lumina cărții.

Prezentă la eveniment, îndrăgita solistă de muzică populară Mariana Tomele-Lupău, și ea fostă elevă a școlii din Roșia, a interpretat cântecul „Dăscăliță, dăscăliță”, emoționându-i pe ceilalți participanți.

La final, cu ocazia unui scurt interviu, profesoara Valentina-Gela Silaghi ne-a destăinuit care au fost resorturile sufletești ce au determinat-o să scrie, alături de colega Maria Ujoc, monografia școlii din Roșia:

„Pentru mine, a fost o chestiune de suflet, bucuria de a dărui acolo de unde am primit educație, de a dărui comunității din care fac parte și școlii acesteia o astfel de lucrare. Cartea cuprinde istoricul acestei instituții de învățământ, cuprinde câteva crâmpeie din amintirile foștilor elevi, partea vie a incursiunilor în trecut, utilizând istoria orală a celor care-și aduc aminte de anii de școală și, nu în ultimul rând, toate modificările intervenite de-a lungul timpului în ceea ce înseamnă programe și structură. Am încercat să cuprindem în zona de statistică tot ce am găsit în ceea ce privește numele foștilor dascăli, directori și ale celorlalți truditori ai acestei instituții, care nu trebuie și nu vor fi niciodată uitați, acum și datorită lucrării de față”.