Împlinirea a 172 de la nașterea lui Mihai Eminescu a fost marcată și la Beiuș, chiar dacă respectarea măsurilor de distanțare socială impuse de contextul epidemiologic actual nu a permis organizarea unor evenimente cu o largă participare a publicului.

Vineri, 14 ianuarie, la bustul poetului național, amplasat chiar în parcul ce-i poartă numele, Primăria și Casa de Cultură Beiuș au pregătit un scurt moment festiv la care au participat, pe lângă viceprimarul Dragoș Balog și referentul cultural Anca Banda, reprezentanții celor două instituții organizatoare, câțiva oameni de cultură din urbe, printre care Iosif Tocoian, secretarul Asociației Culturale „Lioara”, Diana Naprodean, din partea Bibliotecii Municipale „Constantin Pavel”, și Viorel Ianc, președintele asociației locale „Avram Iancu”.

Pe lângă cei menționați, la aniversarea poetului au luat parte cadre didactice și elevi de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” și Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”, prezența acestora fiind salutată de prozatorul Iosif Tocoian, inițiatorul și coordonatorul ridicării unui bust al lui Eminescu la Beiuș: „Mă bucur pentru că, dincolo de gerul de afară, ne-am adunat aici, printre noi aflându-se și acești minunați copii, atâția câți sunt! Este importantă prezența lor la evenimentul aniversar dedicat lui Eminescu pentru a exista continuitate în demersurile de consolidare a locului privilegiat pe care poetul îl are în cultura românească. Eminescu, am mai spus-o, este simbolul culturii române; fără Eminescu, am fi fost una dintre culturile europene, dar nu am fi avut un simbol reprezentativ. Avem o cultură bogată, avem personalități extraordinare, avem poeți precum Blaga, Arghezi, Barbu, Nichita Stănescu, Pituț, amintind numai câțiva, avem mari scriitori, îi avem apoi pe Brâncuși sau Enescu. Cultura română există și are valoare universală, iar Eminescu rămâne vârful acesteia, desăvârșind patrimoniul cultural național”.

În deschiderea manifestării aniversare, Anca Banda a recitat poezia „Dintre-atâtea voci plecate” de Mihaela Dindelegan.

Prezent la eveniment, viceprimarul Dragoș Balog, citându-l pe marele poet basarabean Grigore Vieru, a subliniat importanța lui Eminescu și a creației sale pentru cultura română: „Nu avem voie să uităm ce a însemnat Eminescu, ce însemnă pentru fiecare dintre noi și ce va însemna pentru urmașii noștri! Avem datoria de a fi prezenți aici, la bustul lui Eminescu, atât de 15 Ianuarie, cât și de 15 Iunie, pentru a ne arăta respectul și recunoștința față de marele nostru poet”.