Prima tură de Speoturism în Bihor din acest an a atras în destinația bihoreană turiști din Oradea, București și Republica Moldova. Copiii Darius Nojea, Ștefi, Anto și Răzvi au fost fascinați de peisajul carstic, iar adulții Ioan Catalin, Cristi Faur, Daniel, Lucian Popa, Alina Simuţ s-au bucurat de ușorul traseu sportiv din Peștera Vântului.

 

Unde mai pui că descrierile, făcute de ghizii Szigeti Mihai, Pál Ferenc au atras atenția participanților la fiecare oprire de regrupare. După aproape 3 ore de urcări și coborâri pe scări de metal, pe poteci amenajate cu lanțuri sau corzi fixate în siguranță de speologi, de strecurat prin strâmtori și mers prin apă, aventurieri și-au dozat energia pentru a admira formațiunile carstice.

„Peştera Vântului este spectacol și în același timp și mister! Este situată în comuna Şuncuiuş, fiind cea mai mare din România, peste 50 de kilomeri de galerii exploatate de speologii de la CSA Cluj Napoca și cercetătorii Academiei Române. Prima parte a ei, cea vizitabilă, este poate şi cea mai frumoasă. Aici poate fi văzută şi cea mai mare stalactită din peşteră. «Torpila» are o înălţime de 4,5 metri” a precizat Gabriel Bonaciu, ghid de turism speologic.

Turiștii au fost ghidați să treacă dintr-o galeria în alta pe scări metalice, sau să pășească pe lângă pereții ornamentați cu „corali” ajutându-se de lanțurile și corzile așezate cu grijă de speologi.

O altă atracție a peșterii sunt meandrele. Acestea oferă o imagine clară a eroziunii în calcar și a forței cu care apa, pe parcursul timpului, a săpat în calcarul moale. Lungimea traseului speoturistic este de aproape 2 km, dus întors, iar durata vizitei, de două trei ore” a mai spus  Gabriel Bonaciu, organizatorul evenimentelor ecoturistice din Pădurea Craiului.

Aventura în Peştera Vântului s-a încheiat cu bine, oamenii au socializat, copii s-au jucat, iar după ce s-au schimbat de echipamentul de speoturism s-au înghesuit cu toții la o mâncare bună gătită proaspăt la Pensiunea Gradia.

După 15 Aprilie Aventura Trekking va organiza o tură de speoturism și în Peștera Gălășeni. Accesul în această cavernă este posibil în această primăvară doar o lună. „Până atunci vă puteți planifica din timp pentru vacanța de paști sau de 1 Mai o incursiune în Peștera Vântului sau în alte 9 peșteri amenajate de CAPDD Bihor deschise pentru speoturism”, transmit organizatorii.

FOTO: Gabriel Bonaciu/ Ioan Cătălin