Ajuns la cea de-a XXV-a ediție, Festivalul-concurs de tradiții și obiceiuri ˝Oul de Paști˝ de la Drăgoteni s-a desfășurat, ca de obicei, în Joia Patimilor și a fost găzduit de Școala Primară nr. 2 Drăgoteni. Devenit tradițional în perioada postdecembristă, festivalul a fost organizat de Primăria, Consiliul Local și Școala Gimnazială nr. 1 Remetea, împreună cu asociațiile de tip Grup de Acțiune Locală ˝Valea Velj˝ și ˝Țara Beiușului˝, acestea din urmă reușind să obțină finanțarea europeană necesară bunei desfășurări a ediției din acest an.

La actuala ediție a Festivalului-concurs „Oul de Paști” (Drăgoteni, 2022) au asistat reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale – printre care Stelian Copil, primarul comunei Remetea, deputatul Ioan Mang, subprefectul Emilian Pavel, Florin Mariș-Hinsu, directorul Centrului de Cultură al Județului Bihor, consilieri județeni, primari și viceprimari din zonă, acestora alăturându-li-se oameni de cultură și numeroși săteni, de la copii, până la cei trecuți de prima tinerețe.

Cât privește numărul participanților, acesta a crescut semnificativ față de edițiile precedente, circa două sute de elevi din întreaga Depresiune a Beiușului arătându-se dornici să încondeieze ouă în cadrul tradiționalului festival-concurs de la Drăgoteni.

Așa după cum ne-am obișnuit cu ocazia edițiilor anterioare, Festivalul-concurs ˝Oul de Paști˝ a cuprins și alte secțiuni care pun în evidență tradițiile românești: pricesne, concursul de bătut toaca, compoziții plastice pe temă religioasă și pictură pe sticlă, precum și prezentare de costume populare autentice.

Premianții celor cinci secțiuni ale Festivalului-concurs „Oul de Paști” de la Drăgoteni au fost următorii: Celita Drăgan (Drăgoteni) – la categoria de vârstă 10-12 ani, Denisa Marchiș (Remetea) – categoria 13-14 ani, Lorena Lung (Remetea) – 15-18 ani și Ioana Pătcaș (Drăgoteni) – categoria de vârstă ˝peste 18 ani˝, la încondeiat ouă; Ștefania Ștefănică (Meziad) și ansamblul Şcolii Gimnaziale Căbești, la pricesne; Răzvan Lupău (Căbești), la bătut toaca, în timp ce la ˝Compoziții plastice˝ s-au impus Lavinia Malița – categoria de vârstă ˝până la 10 ani, Alesia Herman – la 11-12 ani și Florina Demian – peste 13 ani, toate din Meziad. Pentru autenticitatea costumelor populare, au fost premiate, pe categorii de vârstă, Ioana Herman (11 ani) și Mărioara Matiuța (48 de ani).

La finalul ediției 2022 a Festivalului ˝Oul de Paști˝ de la Drăgoteni, primarul Stelian Copil a salutat dorința copiilor de a duce mai departe obiceiurile pascale specifice comunităților rurale din Bihor:

˝Poate cea mai importantă concluzie pe care am putea s-o tragem este că ne-am revenit după distanțarea impusă de pandemie, când festivalul s-a mutat în mediul online. Ne-am simțit bine împreună și sunt plăcut surprins de acești copii minunați care nu au uitat tradițiile, participând din nou la festivalul nostru, cu sufletul deschis!˝