Attila-Zoltan Cseke, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, și-a început vizita de lucru în Bihor cu o deplasare la Ștei, unde se derulează proiectul noului centru balneologic.

 

Ajuns la Ștei, ministrul Cseke a declarat că nu se află întâmplător acolo, proiectul noului centru balneologic având, în opinia sa, mari șanse de finanțare de la bugetul de stat:

„Începem aici, în Ștei, unde există acest proiect frumos, ambițios, al Primăriei de a crea un centru de balneologie, pe care îl vom susține la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pentru finanțare. Este o finanțare importantă, de circa 28 de milioane de lei, care creează premisele unei revigorări economice în zonă, pentru că aduce atât dezvoltare locală, cât și locuri de muncă în plus, aducând, totodată, un serviciu medical într-o zonă a județului mai puțin acoperită din acest punct de vedere.

Acest proiect a trecut deja printr-un filtru în comisia tehnico-economică de la Compania Națională de Investiții și urmează a fi promovat în cea similară de la minister. Eu preconizez că în două, trei săptămâni maxim acest lucru se va  întâmpla și, dacă nu sunt probleme tehnico-economice, vom avea un aviz favorabil, după care procedura prevede aprobarea prin ordin de ministru a indicatorilor tehnico-economici și a finanțării pentru acest proiect de investiții.

După ce se aprobă prin ordin de ministru, se trece la achiziția publică. Aici nu putem preconiza nimic; dacă achiziția publică decurge repede, cu un câștigător și nu sunt contestații, atunci contractul poate fi încheiat chiar și în acest an”.

Detalii despre noua investiție de la Ștei ne-a oferit și primarul Iulian Balaj:

„Valoarea proiectului este de 28 de milioane de lei, din care cofinanțarea orașului Ștei este de opt sute de mii de lei. Perioada de execuție este de un an și jumătate, de optsprezece luni, perioada de proiectare este de patru luni. Ar mai fi o perioadă de trei, patru luni, dacă lucrurile decurg normal, în care se face achiziția publică, pentru că va fi o achiziție la pachet – proiectare plus execuție – și cred că undeva în anul 2024 ar putea fi pus în funcțiune, în prima parte a anului 2024”.