Duminică, 28 iulie, va avea loc cea de-a VIII-a ediție a „Zilei comunei Gepiu”. Evenimentul se desfășoară la inițiativa și cu sprijinul susținut al primarului Ioan Purge și al Consiliului local Gepiu.

Ziua va debuta cu Sfânta Liturghie, oficiată de preotul paroh Călin Ovidiu Popa, în biserica parohială cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”. Deschiderea oficială a Zilei comunei Gepiu va avea loc la ora 14.00.

În continuare, se va desfășura un frumos spectacol folcloric, care va fi susținut de numeroși artiști, printre care amintim: Ansamblul „Doina Gepiului”, cu soliștii conduși de maistrul coregraf Mircea Dărăban. Aceștia vor fi acompaniați de ansamblul Lioara din Oradea, condus de Remus Dărăban și Alexandra Creț. De asemenea, vor cânta, conduși de Florin și Aurica Bonțu, membrii Grupului Vocal „Simboluri bihorene”, cu soliștii: Alexia Nicole Alb, Maria Alexandra Secan, Andreea Botiș, Bianca Diana Popa, Encok Izabela, Lorena Ianța și Bianca Rișco. Vor mai urca pe scenă membrii grupului „Culanii”, din Sânnicolau Român, cu solistul Adrian Bojan... și mulți alții. Invitați speciali sunt soliștii: Diana Selagea, Adi Balint, Florica Opriș Abaghioaiei, Surorile Ghib, Radu Barbura, Monica Blaga, Simona Brișcan și Ciprian Zopota. Nu va lipsi de la această ediție a manifestării culturale formația rock Gladiators. Prezentatorul programului va fi îndrăgitul umorist Radu Moș. Evenimentul se va încheia la ora 23.00, cu foc de artificii. La sărbătoare sunt invitați toți cetățenii comunei Gepiu, fiii satului și toți cei care doresc să se alăture acestei frumoase sărbători.

Scurt istoric al comunei

Comuna Gepiu este situată în partea de vest a ţării şi în sud-vestul judeţului Bihor, în Câmpia Crişurilor, la o distanţă de aproximativ 18 km de municipiul Oradea şi 24 km de municipiul Salonta. Primele date scrise ce atestă existenţa aşezării Gepiu vin din anul 1333, dar originile pornesc de la jumătatea secolului al XII-lea din vremea gepizilor de la care poartă şi numele. În anul 1398, localitatea este proprietatea lui Ianos, fiul lui Teleghi, iar în anul 1466 se atestă existenţa unui număr de 175 de gospodării ai căror proprietari erau în majoritate români şi în minoritate maghiari. În anul 1503 Vistiernicul Ştefan primeşte o donaţie în terenuri, în care este amintită şi localitatea Gepiu, localitate de frontieră în care funcţiona şi un punct vamal cu Ungaria.

La sfârşitul secolului al XIX-lea, teritoriul comunei figura ca proprietate a baronului Konyswalter Herman, care şi-a construit propriul castel în localitatea Gepiu, castel dărâmat din temelii de locuitori în anul 1945. Între timp, în anul 1924 a luat fiinţă localitatea Gepiu Colonie, prin împroprietărirea unor ţărani români aduşi din satul Nimăieşti şi din părţile Borodului. Până în anul 1968 comuna Gepiu a fost independentă din punct de vedere administrativ – teritorial, dar prin reforma administrativă din acel an, localităţile comunei au fost trecute în componenţă comunei Cefa, judeţul Bihor. Anul 2001 dă posibilitatea populaţiei să-şi exprime dorinţa de revenire la forma de comună independentă, iar în 22 decembrie 2003, prin Legea nr. 586, este înfiinţată comuna Gepiu, compusă din satele Gepiu (inclusiv Gepiu Colonie) şi Bicaci. De remarcat în comuna Gepiu este şi situl arheologic de la Bicaci, înregistrat în catalogul Monumentelor din Bihor sub denumirea de „Biserica turcilor”, sit datând din epoca medievală, secolele XI – XVI, şi care cuprinde aşezarea, biserica şi necropola construite în perioada amintită.