Biserica monument istoric din Tinăud a avut bucuria să fie vizitată, în cursul zilei de sâmbătă, 17 iulie, de o delegație condusă de dr. Ion Botoș, preşedintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia „Dacia”.

Alături de acesta, au mai vizitat biserica alte cinci persoane, printre care pr. Tiberiu Moraru, paroh al Parohiei Ortodoxe Orvișele și președinte al Asociației „Morărița” din Oradea, precum și prof. Ilie Gherheș, specialist în Științe Istorice. Grupul din dreapta Tisei a fost prezent la Oradea pentru a participa la proiectul cultural-educativ transfrontalier intitulat „Învăţământ şi generozitate - cunoaşterea frumuseţilor României şi Ucrainei prin schimburi culturale reciproce de elevi şi cadre didactice”, desfăşurat de Asociaţia „Morăriţa” din Oradea, prin Tiberiu Moraru, președintele asociației.

În acest context cultural-educativ, delegația a dorit să viziteze și ctitoria voievodală de la Tinăud.

Biserica ortodoxă din Tinăud, ctitorie a Voievodului român Constantin Șerban Basarab, a fost zidită între anii 1658-1659 și este cea mai veche biserică de zid din Bihor. Voievodul român, alungat de pe tron de către turci, s-a refugiat, înpreună cu soția sa, domnița Bălașa, în anul 1658, în zona Aleșdului, la bunul său prieten Gheorghe Rákóczi al II-lea, care îi pune la dispoziție cetatea Piatra Șoimului din apropierea localității Peștiș. Biserica este zidită din piatră, iar iconostasul datează din secolul XVIII. De-a lungul timpului, ctitoria voievodală de la Tinăud a avut un rol important atât din punct de vedere spiritual cât și cultural-istoric. Înaintea bisericii din Tinăud, voievodul a ctitorit actuala Catedrală Patriarhală din București, cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Bisericii din Tinăud i-a fost așezat însă hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, un sfânt militar, din dorința ctitorului de a recăpăta, prin mijlocirea sfântului, tronul domnesc pe care îl pierduse. După mai bine de 360 de ani, biserica din Tinăud este un element important al istoriei, culturii și credinței românești de pe aceste meleaguri.

Preotul paroh, Laurențiu Florin Brîndaș, a prezentat vizitatorilor istoricul bisericii, contextul zidirii și vrednicia dăinuirii ei în timp, în ciuda vicisitudinilor istorice.

La rândul său, profesorul Ilie Gherheș a subliniat importanța acestui monument istoric, precum și a transmiterii către tânăra generație a cunoștințelor istorice pentru păstrarea identității de neam și de credință.

Vizita a culminat cu o fotografie de grup, în curtea casei parohiale, împreună cu familia preotului paroh.