La Chișinău a avut loc, în perioada 12-14 mai, Festivalului Tradițiilor Românești. Evenimentul, dedicat promovării unui puternic element de unitate națională, arta populară românească, s-a desfășurat în aer liber, fiind găzduit în spațiul generos al Grădinii Botanice Naționale „Alexandru Ciubotaru˝.

 

Pe de altă parte, Festivalul Tradițiilor Românești deschide Programul aniversar „Ciprian Porumbescu˝, inițiat și finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României și aflat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Werner Iohannis.

Pe parcursul celor trei zile ale festivalului, 40 de meșteri populari din România și Republica Moldova au lucrat în cadrul unor ateliere interactive, care au fost dublate de expunerea unor îndeletniciri tradiționale cu ajutorul realității virtuale. În plus, pe scena Festivalului Tradițiilor Românești au urcat nume sonore ale showbiz-ului românesc – Loredana Groza, Nicolae Furdui Iancu, Mioara Velicu sau ansamblul de tulnicărese ˝Moațele˝ din Câmpeni – cărora li s-au alăturat artiști cunoscuți din Republica Moldova, cum ar fi Surorile Osoianu, dar și reprezentanți ai noului val, precum Ad Libitum Voices, X.O. Band și Valeria Marcu.

Printre meșterii populari care au contribuit la ridicarea acestei noi „punți˝ spirituale între românii de pe o parte și cealaltă a Prutului s-au numărat și câțiva bihoreni. Cei care au reprezentat Crișana la Festivalul Tradițiilor Românești de la Chișinău au fost Anca Banda, referent la Casa de Cultură Beiuș, fiul acesteia David, sora Ancăi, Mirela Boța, de asemenea referent în cadrul instituției menționate și nepoata Raluca Boța, membrilor acestei familii de iubitori ai artei tradiționale românești alăturându-li-se Radu Lazăr, artizan al lemnului, din Ceica și solistele de muzică populară Adela Manea și Giulia Clop. Atelierele bihorenilor au relevat importanța pe care unele meșteșuguri străvechi au avut-o în viața cotidiană a familiei țărănești, printre acestea numărându-se țesutul (Anca și David Banda), încondeierea ouălor de Paște (Mirela și Raluca Boța) sau cioplirea lemnului (Radu Lazăr). De altfel, Anca Banda a subliniat, chiar de pe scena festivalului, rolul jucat de războiul de țesut în familia sa: „Am adus aici, la dumneavoastră, expoziția «Cinci generații», care cuprinde lucruri cusute de femeile a cinci generații din familia mea, începând cu anul 1920, când străbunica mea Ana a pus războiul de țesut în casă și foarte puțini ani au fost de atunci în care țesutul să nu ne fie apropiat. Războiul de țesut nu a fost doar o piesă de mobilier în casă, ci parte din viața noastră˝.

După cum preciza Anca Banda, la cea dintâi ediție a Festivalului Tradițiilor Românești de la Chișinău au asistat Igor Grosu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, secretarul de stat Adrian Dupu, responsabilul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova și Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei.