La 20 martie, peste trei sute de milioane de oameni din 75 de țări, de pe diferite continente, celebrează  Ziua Internațională a Francofoniei.

 

20 martie 1970 este ziua în care reprezentanți ai 21 de state și de guverne semnau, la Niamey (Niger), convenția de înființare a Agenției de Cooperare Culturală și Tehnică, organizație interguvernamentală la baza căreia stă folosirea limbii franceze. După aproape trei decenii, în anul 1998, aceasta s-a transformat în Agenția Interguvernamentală a Francofoniei și, din 2005, în Organizația Internațională a Francofoniei. În anul 1991, România a obținut statutul de observator, iar în 1993 țara noastră devenea membră cu drepturi depline a Organizației Internaționale a Francofoniei.

Pe de altă parte, Organizația Națiunilor Unite aniversează, tot la 20 martie, Ziua limbii franceze, un vector al culturii și ideilor ce stau la baza democrației moderne.

Ca în fiecare an, este lansată o temă a Zilei Internaționale a Francofoniei, cea din 2024 fiind „Créer, innover, entreprendre en français”, „care doreşte să evidenţieze multiplele oportunităţi şi dinamismul spaţiului francofon, încurajând, astfel, creativitatea, inovaţia şi antreprenoriatul, ca pârghii pentru crearea de locuri de muncă pentru tineri”, după cum precizează AGERPRES.

La Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” Beiuș, a devenit o tradiție ca Ziua Internațională a Francofoniei să fie sărbătorită în cadrul mai larg al proiectului regional «Rendez-vous între culturi». Și în acest an, elevii de la „Ciordaș”, coordonați de profesoara Corina-Emilia Sabău, și-au dovedit creativitatea și imaginația prin realizarea unor lucrări cu trimitere la spațiul francofon, demers salutat și pe pagina de Facebook a unității de învățământ:

„Școala noastră marchează acest moment prin organizarea unei expoziții de machete reprezentând obiective turistice din țările francofone sau anglofone, expoziție care face parte din proiectul regional «Rendez-vous între culturi». Felicitări elevilor care au realizat minunatele machete!”