Profesorul de istorie Lucian Ropa, director al Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș, ne-a prezentat recent volumul intitulat „Organizarea administrativ-teritorială a României în perioada regimului comunist”.

Lucrarea prof. dr. Lucian Ropa a văzut lumina tiparului în 2020, la Cluj-Napoca, sub egida Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române și a fost prefațată de universitarul orădean Ion Zainea, cel care a fost, de altfel, coordonatorul tezei de doctorat ce stă la baza recentei apariții editoriale.

„Această carte - declara autorul - «Organizarea administrativ-teritorială a României în perioada regimului comunist» - este, la bază, teza mea de doctorat în istorie, pe care am susținut-o public în anul 2015. Ulterior, am venit cu o serie de completări și de modificări la teza respectivă, în așa fel încât a ajuns să îmbrace forma prezentă, care a fost tipărită de curând. Pe parcursul anilor 2019 și 2020, am beneficiat de sprijinul foarte important al unor oameni deosebiți de la Centrul de Studii Transilvane al Academiei Române, din Cluj-Napoca, prin aportul cărora lucrarea mea a fost tipărită”.

Lucian Ropa a vorbit succint despre volumul publicat, punând accentul pe reorganizările administrative din 1950 - cu înființarea regiunilor și raioanelor și din 1968, când s-a revenit la tradiția istorică a județelor. Referindu-se la reorganizarea administrativ-teritorială din 1968, profesorul Ropa a subliniat justețea deciziei luate de Nicolae Ceaușescu și caracterul științific al măsurilor aplicate în acest scop:

„Lucrarea este destul de voluminoasă, are aproape șapte sute de pagini și este axată pe prezentarea evoluției administrativ-teritoriale a statului român în perioada regimului comunist. Un capitol este dedicat, însă, organizării administrativ-teritoriale anterioare instaurării comunismului în țara noastră, acoperind perioada interbelică și anii celui de-al Doilea Război Mondial, asta pentru a vedea cum a fost organizată România în perioada respectivă și, ulterior, spre ce s-a trecut, odată cu venirea comuniștilor la putere.

Acest volum este focalizat pe reorganizările administrativ-teritoriale din perioada 1950-1968. În 1950 a fost introdusă raionarea și s-a renunțat la județe, ca formă de organizare administrativă tradițională, specifică României, introducându-se regiunile și raioanele de inspirație sovietică. Cele aproape cincizeci de județe ale României au fost înlocuite cu 28 de regiuni. Au mai fost operate reorganizări administrative în anii 1852, 1956, 1960, iar în 1968, când România era deja condusă de Nicolae Ceaușescu, s-a renunțat la modelul administrativ sovietic și s-a revenit la tradiția istorică a județelor. A mai fost realizată o reorganizare administrativă în 1981, când au fost înființate județele Giurgiu și Călărași, iar fostul județ Ilfov a devenit Sectorul Agricol Ilfov.

În anul 1968, când s-a revenit la județe, când conducătorul României comuniste, Nicolae Ceaușescu, a luat această decizie, doresc să vă spun că a făcut-o în deplină cunoștință de cauză, pe baza unor studii realizate de specialiști în domeniul istoriei, geografiei, economiei, dreptului administrativ, iar toate lucrările de pregătire a reorganizării administrative s-au desfășurat pe parcursul a doi ani, avându-se în vedere, în principal, atingerea unor obiective de dezvoltare economică uniformă a teritoriului național”.

La finalul interviului, interlocutorul nostru a precizat că intenționează să continue cercetarea în domeniul organizării administrativ-teritoriale a României, urmând să aprofundeze perioada postdecembristă.