Azi, 2 aprilie 2022
Calendar creștin ortodox: Sfântul Cuvios Tit, făcătorul de minuni
Calendar greco-catolic: Sf. cuv. Tit Taumaturgul. Pomenirea morților
REMEMBER 2 APRILIE
1711: A avut loc tratatul de alianță dintre Moldova și Rusia, încheiat la Luțk între Dimitrie Cantemir și țarul Petru I. Acest tratat prevedea o alianță militară antiotomană, dar prin el se recunoștea și domnia ereditară în familia Cantemireștilor și autoritatea absolută a domnului.
1800: La Viena are loc premiera Simfoniei Nr. 1 în Do major a lui Ludwig van Beethoven.
1866: S-a desfășurat plebiscitul prin care populația României a fost consultată în privința aducerii pe tronul țării a unui prinț străin - Carol de Hohenzollern-Sigmaringen.
1867: Mihai Eminescu a publicat, în Familia, poemul Ce doresc eu ție, dulce Românie.
1879: Prințul Brâncoveanu, aflat în misiune specială la Copenhaga, a fost primit în audiență solemnă de regele Christian al IX-lea al Danemarcei, căruia a notificat independența României.
1884: Academia Română l-a însărcinat pe B.P. Hașdeu cu realizarea dicționarului Etymologicum Magnum Romaniae, al limbii istorice și poporane.
1939: A apărut, la București, săptămânal, revista România literară, sub conducerea lui Cezar Petrescu.
1944: Declarație a ministrului de externe al URSS, Viaceslav Molotov, privind intrarea trupelor Armatei Roșii pe teritoriul României. Molotov a afirmat că regimul politic existent nu va fi modificat.
1949: Au fost naționalizate farmaciile urbane, laboratoarele chimico-farmaceutice și de analiză medicală.
1964: A fost lansată stația automată sovietică Sonda-1.
1972: Actorul Charlie Chaplin se întoarce în Statele Unite pentru prima dată de când a fost etichetat comunist în timpul McCarthismului de la începutul anilor 1950.
1978: În Statele Unite, rețeaua de televiziune CBS difuzează primul episod din serialul Dallas. Serialul a devenit cel mai de succes serial de televiziune al anilor ’80, și va fi difuzat până în 1991.
1979: O unitate de cercetare militară din orașul Sverdlovsk, Uniunea Sovietică (astăzi Ekaterinburg, Rusia) eliberează accidental spori de antrax în aer ucigând 66 de persoane, deși numărul exact al victimelor rămâne necunoscut. Cauza focarului a fost infirmată ani de zile de autoritățile sovietice, care au pus decesele pe seama consumului de carne contaminată din zonă.
1997: A fost semnat, la Moscova, Tratatul de uniune dintre Federația Rusă și Republica Belarus de către președinții celor două țări, Boris Elțân și Aleksander Lukașenko.
1998: Radu Vasile a fost desemnat prim-ministru de către președintele României, Emil Constantinescu.
2005: Papa Ioan Paul al II-lea moare la vârsta de 84 de ani; peste patru milioane de oameni călătoresc la Vatican pentru a-l jeli.
2008: A avut loc la București summit-ul NATO (2-4 aprilie).
2015: Șase bărbați fură articole în valoare de până la 14 milioane de lire sterline (echivalentul a 16 milioane de lire sterline în 2020) dintr-un depozit subteran din zona Hatton Garden, cartierul londonez al bijutierilor, în ceea ce a fost numit „cea mai mare spargere din istoria Marii Britanii”. S-au recuperat doar 4,3 milioane de lire sterline (echivalentul a 4,9 milioane de lire sterline în 2020). Furtul a fost planificat și efectuat de șase bărbați în vârstă care erau hoți cu experiență, toți au fost arestați, au pledat vinovat și au fost condamnați la închisoare în martie 2016.
2020: Numărul total de decese la nivel global depășește 50.000, iar numărul de persoane infectate de COVID-19 depășește un milion.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.