Calendar creștin ortodox: †Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfântul Mucenic Antipa; Sfântul Farmutie

Calendar greco-catolicSf. ep. m. Antipa al Pergamului          

 

REMEMBER 11 APRILIE

1680: Apare, la Iași, Psaltirea de-nțăles a sfântului împărat proroc David, cu text slavo-român, tradusă de Dosoftei, mitropolitul Moldovei (cunoscută sub denumirea de Psaltirea slavo-română).

1834: Se reprezintă, la Iași, Cantata pastorală sau serbarea păstorilor moldoveni de Gheorghe Asachi, primul spectacol muzical în limba română. În acest spectacol, are loc debutul actoricesc al lui Matei Millo.

1877: Trupele țariste trec frontiera României, îndreptându-se spre frontul din Balcani.

1880: Ia ființă prima direcție a Căilor Ferate Române.

1905: Principele G.V. Bibescu întreprinde, împreună cu soția sa Martha, Emanuel Bibescu, inginerul Dimitrie Leonida, soții Ferekyde și Claude Anet, o mare expediție cu automobilul în Persia, traversând Rusia, Crimeea și Caucazul.

1919: A fost creată Organizația Internațională a Muncii, cu sediul la Geneva. România este membru fondator.

1932: Este prezentat în România filmul „Visul lui Tănase”, o coproducție româno-germană. Acest film-scheci de N. Kirițescu a fost realizat la Berlin, iar rolul principal l-a avut Constantin Tănase.

1949: Are loc premiera piesei „Haiducii”, de Victor Eftimiu.

1969: Are loc, la Teatrul Mic din București, premiera piesei „Iona” de Marin Sorescu.

1970: Apollo 13 se lansează de la Kennedy Space Center.

1990: Înființarea Centrului European de Cultură din București.

1992: S-a înființat Eximbank, bancă specializată în susținerea comerțului exterior al României prin instrumente financiar-bancare și de asigurări specifice, atît în nume și cont propriu, cât și în numele statului.

1992: În cadrul reuniunii Delegației Permanente a PNL, președintele partidului, Radu Câmpeanu, anunță retragerea acestei formațiuni politice din Convenția Democrată Română.

1999: India testează o nouă variantă a rachetei balistice cu rază medie de acțiune de tip AGNHI.

2000: Guvernul României solicită Agenției Standard and Poor's să precizeze care sunt sursele de documentare în baza cărora a fost elaborată evaluarea României.