La fel ca și în cazul produselor cosmetice, este important să fim atenți la ceea ce aplicăm pe pielea noastră. Astăzi, mii de mărci oferă produse cosmetice a căror compoziție este dăunătoare pentru organismul nostru, dar și pentru mediu. Între ingredientele perturbatoare ale sistemului endocrin, cancerigene și foarte poluante, nu este ușor să te orientezi și să faci alegerea corectă.

Iată o listă de ingrediente cosmetice pe care trebuie să le evitați când alegeți ruj sau rimel pentru a vă menține o piele frumoasă și un corp sănătos.

Potrivit OMS, un perturbator endocrin este "o substanță sau un amestec exogen care modifică funcția (funcțiile) sistemului endocrin și, în consecință, provoacă un efect dăunător asupra sănătății unui individ, a descendenților sau a subpopulațiilor".

Prin urmare, este un compus care va avea un impact asupra sistemului nostru hormonal. Această substanță poate interfera și modifica funcționarea organismului nostru, precum și pe cea a urmașilor noștri. Acesta acționează asupra tiroidei, ovarelor, testiculelor, glandei pituitare etc., care alcătuiesc sistemul endocrin, permițând acestor organe să comunice și să funcționeze în armonie.

Alchilfenoli

Alchilfenolii sunt agenți emulsionanți care permit ca toate ingredientele active dintr-o cremă să fie bine amestecate. Uniunea Europeană recunoaște un risc potențial pentru fertilitate și pentru făt. Acestea sunt perturbatori endocrini și agenți cancerigeni, care provoacă în special cancerul de sân.

BHA și BHT

Aceștia sunt antioxidanți folosiți în creme, ruj și rimel. Acestea sunt suspectate ca fiind cancerigene de către Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC) și ca fiind perturbatori endocrini.

Emoliente

Aceste ingrediente active sunt introduse în produsele cosmetice, precum ruj, pentru a înmuia pielea. Cu toate acestea, sunt perturbatori endocrini. Ciclotetrasiloxanul este dăunător pentru reproducere. Acestea se găsesc sub denumirile de ciclopentasiloxan; ciclotetrasiloxan; ciclometiconă; decametilciclopentasiloxan.

Dioxid de titan

Este utilizat pentru a albi și pigmenta cremele de protecție solară și produsele cosmetice, cum ar fi unele tipuri de ruj sau rimel. La scară nanometrică, TiO2 pătrunde în țesutul pielii și poate ajunge cu ușurință la nucleul celulelor din toate organele noastre. Dioxidul de titan în formă nano este considerat ca fiind cancerigen.

ATENȚIE: Produsele organice și naturale utilizează dioxid de titan sub formă non-nano.

Esteri de glicol

Un solvent alergenic care este foarte iritant pentru piele. Aceasta poate provoca eczeme și urticarie. Acestea sunt capabile să pătrundă în dermă și în placentă și sunt toxice pentru sânge, reproducere și ficat.

Formaldehidă

Acesta este un conservant antimicrobian care se găsește în lacuri. Este cancerigen prin inhalare, alergenic și iritant.

Uleiuri minerale

Uleiurile minerale sunt derivate din rafinarea petrolului. Acestea lasă o peliculă grasă pe față care face ca pielea să pară moale și hidratată. În realitate, acestea nu sunt benefice pentru piele și sunt chiar comedogene. Pot fi găsite în mai multe produse de machiaj, precum ruj sau rimel.

Metilizotiazolinonă

Acesta este un conservant care se găsește în șervețelele și șampoanele convenționale. Este foarte sensibilizant și provoacă alergii. Asociația americană de dermatită de contact, o asociație a dermatologilor americani, l-a desemnat în 2013 ca fiind ingredientul care provoacă cele mai multe daune pacienților.

Parabeni

Parabenii sunt antibacterieni și antifungici. Acestea sunt utilizate pentru a conserva produsele cosmetice. Parabenii slăbesc pielea și accelerează îmbătrânirea pielii. Acestea sunt absorbite foarte rapid în piele și sunt perturbatori endocrini.

Ftalați

Ftalații sunt folosiți ca parfumuri în produsele cosmetice. Ele sunt denumite "parfum" în INCI, dar acest termen ascunde un cocktail de substanțe chimice neidentificate. Acestea sunt perturbatori endocrini puternici care afectează fertilitatea, deformează membrele, favorizează cancerul și obezitatea. În cazul produselor naturale, parfumurile folosite sunt extrase din uleiuri esențiale și nu conțin ftalați.

Poli-etilen glicol (PEG)

Aceștia sunt agenți tensioactivi, detergenți și emulgatori care ar trebui să hidrateze pielea. Acestea conțin impurități extrem de toxice care deteriorează și irită pielea. Acestea sunt cancerigene și favorizează în special cancerul de sân.

P-fenilendiamină

Se găsește în principal în vopselele chimice pentru păr. Acestea sunt foarte alergenice și pot favoriza apariția cancerului de vezică urinară.

Sare de aluminiu

Acestea sunt antiperspirantele care se găsesc în deodorante, dar și în pastele de dinți. Acestea favorizează dezvoltarea unor boli precum cancerul de sân sau Alzheimer.

Silicon

Siliconele se găsesc sub formă de ulei sau ceară în produsele cosmetice convenționale. Acestea dau impresia de piele netedă, moale și hidratată. La fel ca și uleiurile minerale, acestea nu au niciun beneficiu pentru piele. Dimpotrivă, siliconul formează o peliculă pe piele care împiedică pătrunderea produselor de îngrijire și astupă porii. Acestea sunt foarte poluante.

Lauril sulfat de sodiu

Aceștia sunt agenți tensioactivi, cu alte cuvinte, agenți spumanți care se găsesc în pasta de dinți, șampon și gel de duș. Este un detergent care atacă pielea și o expune la agresiuni externe. SLS este absorbit de organism și devine un perturbator endocrin care poate duce la sindromul premenstrual și la simptome de menopauză, fertilitate, cancere feminine, etc.

Triclosan

Este un conservant antibacterian, antifungic, antiviral și antitartru. Se găsește în pastă de dinți, produse antiacneice, săpun, cremă și loțiune. Circulă cu ușurință în organism, se găsesc urme în urină, sânge și chiar în laptele matern.