Istoria seturilor LEGO - de la jucării din lemn la cele mai bine vândute jucării ale momentului
Când vine vorba de lucruri daneze, mobilierul modern, berea și produsele de patiserie ies în evidență. Totuși, probabil, cel mai faimos export al țării sunt cărămizile minuscule de jucărie. Numai în 2016, au fost vândute peste 75 de miliarde de cărămizi colorate din plastic, iar compania de 85 de ani din spatele lor domnește ca unul dintre cei mai iconici producători de jucării din lume. Dar dacă nu ar fi fost o serie de incendii - și un tâmplar ingenios - este posibil ca LEGO să nu fi fost niciodată construit.
Povestea LEGO a început într-un magazin danez de prelucrare a lemnului în zilele dinaintea curentului electric. Pe atunci, Billund era un sat obscur, iar Ole Kirk Christiansen era doar un simplu tâmplar cu ambiție. Când era tânăr, Christiansen și-a transformat dragostea de a se juca cu lemnul într-o afacere și, în 1916, și-a deschis propriul magazin.
La început, magazinul Christiansen a produs mobilier precum scări și scaune Însă în 1924, exact în timp ce căuta să-și extindă afacerea de succes, fiii săi au aprins din greșeală câteva așchii de lemn în magazin. Flăcările au distrus întreaga clădire - și casa familiei.
Christiansen a văzut focul ca pe o scuză pentru a construi pur și simplu un atelier mai mare. Cu toate acestea, în 1929, prăbușirea burselor americane a scufundat lumea într-o depresie, iar soția lui Christiansen a murit în 1932. Îngenuncheat de un dezastru personal și financiar, Christiansen și-a concediat o mare parte din personal.
Christiansen a luat decizia grea de a-și folosi lemnul pentru a crea bunuri ieftine care s-ar putea vinde. Printre acestea se aflau jucării ieftine. Decizia nu a dat roade - la început. El chiar a redenumit compania pentru a reflecta noua direcție a acesteia: leg godt, sau „să te faci bine”, a devenit LEGO.
În curând, prototipurile sale pentru modele ingenioase de mașini și animale și adorabilele sale jucării au câștigat inima fanilor. Bestseller-ul său, o rață de lemn al cărui cioc se deschide și se închide atunci când este tras, este acum o jucărie râvnită de colecționari.
În 1942, când Germania a ocupat Danemarca, un alt incendiu a amenințat existența lui Christiansen când întreaga sa fabrică a ars din nou. Când s-a încheiat cel de-al doilea război mondial, multe produse de fabricație tradiționale, utilizate pentru a produce bunuri de consum, pur și simplu nu erau disponibile. Drept urmare, mulți producători au căutat progresele în materie de plastic, pentru a crea alternative ieftine.
Printre acestea: turnarea prin injecție, în care plasticul topit este forțat în cavitatea unei matrițe precise. Cu toate acestea, din cauza lipsei de materiale, guvernul danez a interzis utilizarea sa comercială până în 1947. În ciuda interdicției, Christiansen a cumpărat prima mașină de turnat cu injecție de plastic din Danemarca în 1946 și a început să experimenteze cu jucăriile sale. În 1947, i s-a permis în cele din urmă să o folosească, pentru mărfurile pe care le putea vinde - și până în 1949, compania a creat un produs din plastic numit cărămida cu prindere automată.
Jucăria seamănă mult cu o cărămidă LEGO modernă și, potrivit lui LEGO, faptul că numele ei era englez, nu danez, a fost un omagiu adus forțelor aliate care au eliberat Danemarca și au pus capăt celui de-al doilea război mondial.
Ole Kirk a murit în 1958, exact când fiul său era pe punctul de a utiliza cărămizile simple cu prindere automată ca bază a unui sistem de joacă. Conceput pe principiul că toate cărămizile ar trebui să fie interconectate - și să crească atât potențialul imaginativ al copiilor, cât și al vânzărilor - sistemul a devenit baza LEGO-ului modern. Asta înseamnă că orice bloc LEGO produs din 1955 se poate interconecta cu oricare altul produs până astăzi.
La doar cinci ani de la lansarea sistemului său de joc, LEGO a suferit un al treilea incendiu catastrofal. La fel ca primul, acesta a sigilat soarta companiei, deoarece focul a ars tot inventarul de jucării din lemn al companiei. LEGO a decis să renunțe definitiv la lemn și să meargă mai departe cu plastic.
Astăzi, Billund, orașul necunoscut al lui Ole Kirk, este o destinație turistică, iar Grupul LEGO s-a transformat într-un titan al industriei. Nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat fără acele cărămizi simple - sau focurile care aproape că au distrus visul unei familii, de trei ori.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.