Vânzarea de calculatoare și, mai precis, de laptopuri a crescut vertiginos din 2020 din cauza impactului Covid-19, înregistrând cea mai mare creștere a cifrei de afaceri din ultimul deceniu. Analiștii atribuie această schimbare a pieței importanței pe care utilizatorii au acordat-o îmbunătățirii echipamentelor lor în fața creșterii lucrului la distanță și a predării online, tendință care continuă și post-pandemie.

În fiecare an tehnologia avansează, așa că idealul este să cumpărați un dispozitiv care să aibă spațiu pentru a integra o tehnologie mai avansată care nu este încă disponibilă, precum aplicații și programe noi. Având în vedere acest lucru, va fi esențial să știți pentru ce utilizați laptopul, iar primul lucru la care trebuie să vă uitați atunci când achiziționați un laptop gaming Asus sau un laptop obișnuit, precum Asus Zenbook, este procesorul.

Se spune adesea că procesorul este "inima" calculatorului. Și, într-un fel, așa este. Acesta poate fi considerat și "creierul", în ambele cazuri fiind clar că avem de-a face cu o componentă vitală pentru funcționarea unui laptop gaming Asus sau a unui Asus Zenbook, de exemplu. Memoria sau hard disk-ul, ca să nu mai vorbim de procesorul grafic, sunt de asemenea relevante, desigur, dar dacă ar fi să definim o ordine de importanță, procesorul (sau CPU) ar fi pe primul loc.

Procesorul grafic, memoria și hard disk-ul ar urma în această ordine. Apoi, avem ecranul, conectivitatea și alte elemente, cum ar fi tastatura, bateria (în cazul unui laptop) și alte accesorii. În realitate, toate elementele sunt, desigur, necesare pentru ca un computer să funcționeze. Un computer fără memorie sau fără un sistem de stocare nu poate funcționa. Cel puțin computerele pe care le cunoaștem și cu care suntem familiarizați.

Laptopurile sau calculatoarele de astăzi au ca model arhitectura Harvard, care, la rândul ei, este legată de arhitectura von Neumann. Această arhitectură definește modul esențial de funcționare a calculatoarelor, cu instrucțiuni aritmetice și logice care sunt executate în procesorul electronic. Atât programele, cât și datele sunt stocate în unitățile de stocare, dar calculatorul trebuie să le transporte în memoria RAM pentru a face posibilă accesarea lor de către procesor, într-un proces continuu de citire de pe suportul de stocare, scriere în memorie, procesare în procesor, scriere în memorie și apoi transportarea datelor în unitățile de stocare. Procesoarele sunt capabile să execute instrucțiuni într-un repertoriu bine definit și cu reguli stricte și imobile de funcționare. Există diferite seturi de instrucțiuni, dar cele care sunt gestionate în practică de majoritatea computerelor actuale sunt așa-numitele instrucțiuni x86.

În prezent, cei mai cunoscuți producători de procesoare x86 sunt Intel și AMD. Fiecare dintre ei a proiectat electronica procesoarelor lor într-un mod diferit. În ambele cazuri, acestea trebuie să fie compatibile cu instrucțiunile x86, dar Intel o face într-un fel și AMD în altul. Fiecare producător și-a dezvoltat propria arhitectură, adică un mod unic de procesare a instrucțiunilor. Parcă obiectivul ar fi să ajungă la aceeași destinație, dar fiecare dintre ei alege un traseu diferit, încrezător că va fi cel „bun”. Sfârșitul este același, dar există multe modalități posibile de a ajunge acolo.

În realitate, un procesor poate executa mai mult de o operație în fiecare ciclu de ceas. Înainte am spus că programele sunt executate „mai mult sau mai puțin” secvenţial. Adică, mai multe instrucțiuni pot fi executate într-un singur ciclu de ceas. Intel a fost în mod tradițional mai bun decât AMD când vine vorba de IPC. Cu alte cuvinte, „ruta” aleasă de Intel pentru a ajunge la destinație a fost în mod tradițional mai eficientă dacă acordăm atenție metaforei paragrafului anterior. Dar recent, AMD a făcut o schimbare radicală în arhitectura sa, care se numește acum Ryzen, ajungând din urmă cu Intel. Adică: AMD a recalculat ruta pentru a ajunge acolo și a realizat acum o rută mai agilă.

Indiferent dacă cauți un laptop gaming Asus sau un laptop clasic precum Zenbook, procesorul este primul lucru pe care ar trebui să îl iei în calcul. Dacă dorești un laptop gaming Asus, atunci clar trebuie să optezi pentru un procesor mai performant. Dacă vrei un Asus Zenbook pentru task-uri zilnice, atunci un procesor ca Intel i5 poate fi suficient.