Odată cu noile reglementări europene, hotelurile trebuie să respecte o serie de măsuri destul de exigente în ceea ce privește poluarea fonică. Zgomotul este o problemă pentru multe unități hoteliere și locuințe din cauza izolării fonice precare a unor clădiri. Odată cu încetarea pandemiei de Covid-19 și redresarea sectorului turistic, se redeschide dezbaterea privind importanța creării unor spații sănătoase din punct de vedere acustic și ce materiale izolatoare pot fi folosite pentru a proteja oaspeții de zgomot.

Știați că mocheta este una dintre cele mai bune modalități de amortizare a zgomotului? Ar fi nevoie de o podea cu o grosime de aproximativ 60 cm pentru a-i egaliza efectul. Pe de altă parte, mocheta acționează și ca o barieră termică naturală care reduce variațiile de temperatură. În special în cazul camerelor mari, acest lucru ar putea însemna economii de 8-12% din consumul de energie.

Având în vedere toate aceste avantaje, nu este surprinzător faptul că majoritatea reședințelor și hotelurilor se bazează pe covoare și mochete ca parte esențială a mobilierului lor. Acest lucru, la rândul său, ridică o întrebare pe care am dori să o abordăm în secțiunea următoare.

 

Ce tip de covor sau mochetă este cel mai potrivit pentru un hotel sau o reședință?

 

O acoperire diferită pentru fiecare zonă a hotelului

Luând în considerare caracteristicile și utilizarea fiecărei camere din hotel, este recomandabil să alegeți un tip de covor sau altul.

 

Covoarele și mochetele din zonele hotelului cu trafic intens, cum ar fi holul, coridoarele sau scările, trebuie să respecte o serie de caracteristici tehnice. Principalul lucru este ca acestea să fie sigure și să aibă o bună aderență la podea și, de asemenea, să își îndeplinească funcția de amortizare a zgomotului. De asemenea, acestea ar trebui să fie rezistente pentru a preveni uzura prematură. La acest capitol includem și acele tipuri de covoraș de intrare, de la ușile camerelor.

Pe de altă parte, în zonele de odihnă, cum ar fi dormitoarele sau saloanele, confortul oaspeților ar trebui să fie o prioritate. Aici este recomandabil să se folosească mochete sau covoare moi și groase, care îmbunătățesc senzația termică din cameră și servesc și ca izolație acustică.

În încăperile expuse la soare, cum ar fi sălile de conferințe, cel mai bine este să vă asigurați că mocheta este rezistentă la razele UV.

 

Covoare și mochete simple sau cu model?

Covoarele sunt unul dintre ultimele elemente care sunt instalate de către decoratori, așa că este foarte important ca acestea să se armonizeze cu restul camerei.

 

În multe hoteluri urbane găsim diferite zone (coridoare, holuri, camere, birouri) care sunt foarte delimitate, iar senzația generală care se transmite este aceea a unui spațiu "neprimitor". Un fundal de culoare plată (fie covor sau mochetă) va da un sentiment de unitate și echilibru. În cazul în care optăm pentru mochete, putem chiar crea o iluzie optică de o mai mare profunzime, jucându-ne cu două nuanțe ale aceleiași culori, combinație de culori în care putem include și un covoraș intrare.

Covoarele sunt cea mai bună opțiune pentru camere. Acestea servesc la definirea zonelor, deci sunt ideale pentru spațiile mai deschise. Una dintre primele întrebări este dacă să alegeți un covor simplu sau cu model.

Ar trebui să decidem care sunt elementele din cameră cărora dorim să le dăm mai multă importanță. Dacă vrem ca tapițeria sau perdelele să iasă în evidență, cel mai bine este să optăm pentru un covor monocolor. Pe de altă parte, dacă canapelele sunt uni sau în culori moi, putem opta pentru un covor cu un model mai detaliat.

În ceea ce privește culoarea, în cazul în care camera de hotel are pereții închise la culoare, covoarele uni în culori neutre și deschise, cum ar fi fildeșul sau bejul, vor arăta mai bine. Acest lucru va da camerei o senzație mai mare de spațialitate.

În orice caz, trebuie să țineți cont de faptul că culorile închise sunt mai "rezistente" și, în general, rezistă mai bine la o utilizare intensă, fără a se deteriora la fel de repede.