Unul dintre cele mai moderne utilaje de acest tip din țară - Utilaj de tip dragă pe Crișul Repede
Ieri, pe lacul de acumulare de la Priza de Apă Oradea, a fost prezentat unul dintre cele mai moderne utilaje de tip dragă aspirator din țară. Utilajul a fost achiziționat prin licitație deschisă la suma de 4,416 milioane lei (fără TVA) din surse proprii ale Administrației Naționale Apele Române.
Pe lacul de acumulare de la Priza de Apă Oradea, ieri, de la ora 12.00, Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri a pus în funcțiune utilajul de tip dragă aspirator. Evenimentul a avut loc în prezența reprezentanților presei locale, care au aflat, cu această ocazie, care sunt caracteristicile utilajului, precum și viitoarele acțiuni de pe cursul de apă.
„Utilajul a fost achiziționat în anul 2018, la prețul de 4,416 milioane lei. Un astfel de utilaj este important pentru curățarea și exploatarea în bune condiții a Barajului de Priză. În urma măsurătorilor și a calculelor făcute de colegii noștri hidrologi, volumul lacului este diminuat cu aproape 65%, prin urmare, el trebuie adus la parametri inițiali”, a spus Dorel Dume, director al Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) din cadrul ABA Crișuri.
Potrivit acestuia, draga WV este produsă și certificată în Finlanda și este utilizată în peste 70 de țări din întreaga lume. Utilajul a fost achiziționat prin licitație deschisă la suma de 4,416 milioane lei (fără TVA) din surse proprii ale Administrației Naționale Apele Române.
„Anul trecut, am încercat să punem în exploatare acest utilaj achiziționat din Finlanda. Nu am avut personal calificat, așa că a trebuit să-i specializăm pe colegii noștri, pentru a face față unui asemenea utilaj. Practic, acum începem să lucrăm cu el. Până acum, a fost o perioadă în care s-a făcut testarea echipamentului, pentru a vedea modul de funcționare. În prezent, utilajul de tip dragă este unul dintre cele mai moderne utilaje de acest tip din țară”, a precizat Dorel Dume.
Draga amfibie multifuncțională Watermaster V poate să opereze în condiții de siguranță, eficient, și într-un mod prietenos față de mediul înconjurător, pe întreaga suprafață a apei, până la o adâncime de 6 m. Cabina este ergonomică și perfect adaptată pentru a supraveghea ancorarea și toate manevrele tehnice. Mai mult, draga WV are propriul sistem de propulsie, astfel că poate naviga independent, fără remorcare.
Daniel Pop, şeful formaţiei care lucrează cu utilajul, a precizat că draga amfibie multifuncţională Watermester V are o greutate de 19,5 tone (până la 22 de tone cu ataşamente), o lungime de 11 metri şi o lăţime de 3,5 m, motor Diesel.
Utilajul are o varietate de ataşamente care permit mai multe aplicaţii. Schimbul dintre modurile de lucru durează maxim 30 minute. Astfel draga poate efectua: dragare prin sucţiune/aspirare (până la 6,5 m adâncime), dragare prin excavare (până la 5,5 m adâncime), greblare, fixare stâlpi în sol.
„Draga ne ajută, practic, să aducem lacul de acumulare la parametri inițiali. Asta înseamnă să acumuleze volumul de apă pentru care a fost proiectat, întrucât aluviunile au luat din acest volum. Ce înseamnă pentru cetățeni acest lucru? Un râu de apă bine întreținut permite activități, inclusiv de recreere. Aici vorbim de zona în care, actualmente, orădenii pot să meargă cu hidrobicicletele. În cazul în care nu exista această activitate, în maxim doi-trei ani, gradul de colmatare era atât de mare încât adâncimea apei nu permitea nici măcar o plimbare cu hidrobicicleta. Lucrul acesta va fi posibil de acum încolo, pe o perioadă îndelungată”, a menționat Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al ABA Crișuri.
De menționat că, după anul 1990, pe lacul de acumulare de la Priza de Apă Oradea, nu a mai funcționat un utilaj de tip dragă pentru decolmatarea lacului. Studiul de batimetrie, efectuat anul trecut de hidrologii ABA Crișuri, a indicat un grad ridicat de colmatare a lacului.
Postați și voi poze cu utilajul ăla WV ! Sa il vadă și românii ! Ce daca e produs in Finlanda ??? E secret militar cumva ???? Nu se poate fabrica in Romania ceva similar ??..
Deschideţi ştirea şi daţi clik pe poză, o să vedeţi apoi întreaga galerie foto :))