Anul 2018 este unul cu emoții pentru universitarii orădeni. Asta pentru că, în toamnă, specialiștii ARACIS vor veni din nou la Universitate să facă verificări, urmând să decidă apoi dacă instituția își va păstra calificativul „încredere ridicată”. Rectorul Constantin Bungău spune că decizia ARACIS va arăta dacă ce s-a făcut în ultimii ani în instituție s-a făcut bine.

 

Universitatea din Oradea este în pregătiri pentru vizita Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), vizită care va avea loc în octombrie, însă, până atunci, trebuie puse la punct o mulțime de documente. „Vor fi evaluate aproximativ 22 de programe de studii. Depinde de domenii, dar avem indicatori pe care îi îndeplinim la nivel minim și indicatori cu grad de referință 2, adică excelent. Pe zona de învățământ, suntem 903 cadre didactice titulare și personalul cu vârsta de sub 40 de ani nu depășește cifra de 80. Acesta este unul dintre indicatorii la care nu stăm foarte bine. Trebuie să lucrăm la existența unui curs într-un format tipărit sau pe o platformă electronică, pentru fiecare disciplină, și la master, și la licență, care să le fie accesibil studenților. Există doar în procent de 60-70 la sută. Nu este ușor să pregătești un astfel de material. Pe zona de învățământ avem nevoie, conform metodologiei noi, de foarte multe studii pe care trebuie să le facem într-un centru special. Studii, cum ar fi cele legate de rata de promovabilitate. Acum se formează la Facultatea de Științe Socio-Umane un Centru de Învățare pentru toate specializările, unde studenții vor găsi toate materialele, pe discipline, în format electronic. Nu doar suportul de curs, ci și linkuri către bibliografii directe, articole, filme, clipuri media etc. Pe anumite specializări nu stăm foarte bine cu angajabilitatea studenților în domeniul în care studiază. Trebuie să recunoaștem acest lucru și să căutăm soluții să creștem. Sunt și multe zone în care stăm foarte bine. Pe zona de facilități trebuie să avem în continuare mai multe locuri în cămin și să asigurăm un mult mai mare suport din veniturile proprii studenților. Un indicator foarte important este căt la sută asigurăm la burse din venitul propriu. Și atunci, dacă vei pune preț doar pe salariile colegilor, nu vei avea un procentaj foarte bun. Dăm, dar poate ar trebui mai multe. Sunt așadar anumiți indicatori pe care ni i-am dori mult mai buni. Per total, cred că stăm relativ bine, mai ales că suma indicatorilor pe care îi primești la o evaluare instituțională este cea a indicatorilor pe care i-a primit fiecare program de studiu în parte. Și, dacă la aproape toate programele de studiu am avut calificativul grad de încredere ridicat, așa ar trebui să fie și la nivelul instituției. O singură specializare în 2018 a avut un calificativ cu vizită la doi ani, cea de limba maghiară în domeniul educației - Învățământul primar preșcolar, unde nu prea avem cadre didactice, sunt doar 2-3 cadre care însumează 4-5 discipline, ceea ce nu este corect, avem termen ca în 2 ani să remediem toate aceste probleme, ori să facem angajări, ori să găsim alte soluții”, a spus rectorul Constantin Bungău, în cadrul unei conferințe de presă, desfășurată ieri, 21 martie, în sediul instituției.    

Universitatea din Oradea a primit calificativul „grad de încredere ridicat” din partea ARACIS în toamna lui 2013, în urma unui raport cu concluzii și sugestii care se întindea pe 28 de pagini. Printre recomandări se afla: dezvoltarea mai multor programe de studiu în limba engleză, dotarea mai bună a sălilor de lectură din cămine, organizarea mai multor manifestări ştiinţifice, crearea de condiţii pentru înmulţirea numărului de doctoranzi, publicarea a cât mai multe lucrări în reviste importante (e mai bine să fie publicată doar o lucrare pe an, dar într-o revistă bine cotată, decât o mulţime de lucrări în reviste irelevante din punct de vedere ştiinţific) şi tratarea la egalitate a facultăţilor, chiar dacă unele au mai mulţi studenţi, iar altele mai puţini.