În perioada 14-22 aprilie, reprezentanţii Asociaţiei Cultura în Mişcare au participat, la Novi Sad (Serbia), la cea de-a doua parte a programului Lab for European Project Making. Programul este initiat de cele trei Capitale Culturale Europene 2020-2021: Rijeka (Croaţia), Timişoara (Romania) şi Novi Sad (Serbia).

 

Programul este destinat dezvoltării aptitudinilor profesioniștiilor care activează în scena cultural-artistică din domeniul managementului cultural, cu scopul de a construi un suport managerial puternic pentu viitoarele Capitale Europene ale Culturii. Prima parte a programului s-a desfasurat la Timisoara, la finalul anului 2017 urmând ca ultima parte a cursului să aibă loc la Rijeka (Croatia) la începutul lunii iulie 2018.

Subiectele celor trei module ale cursurilor au fost Public (Timişoara, România) 9-17 December 2017, Production ( (Novi Sad, Serbia) 14-22 April 2018 şi Policy (Rijeka, Croatia) 30 June - 8 July 2018. Subiectele acoperite de această parte a programului au ţinut de producţia evenimentelor culturale şi artistice, atât sub aspectul informaţiilor practice referitoare la organizarea propriu-zisă, cât şi referitoare la conducerea, motivarea şi gestionarea echipelor care pun în practică aceste evenimente.

Cei doi traineri care au asigurat prezentările au fost: Nicholas Champion [Technical Director], un trainer cu experienţă de peste 25 de ani în sectorul cultural. Este CEO al companiei franceze Playtime, specializată în management tehnic pentru festivaluri, expoziţii şi proiecte culturale outdoor. Cel de-al doilea trainer, Birgitta Persson, are peste 20 de ani de experienţă în sectorul cultural. A fost una dintre iniţiatoarele reţelei europene Trans Europe Halle, cu peste 90 de membri din 30 de ţări, în perioada 2004-2017. Acum este directorul agenţiei culturale Olivearte şi COO pentru Point of Value.

Asociaţia Cultura în Mişcare a iniţiat un parteneriat cu Fundaţia care organizează acest eveniment, la fel ca şi în cazul Asociaţiei Timişoara 2021 Capitala Culturală Europeană şi speră ca, în cel mai scurt timp, să poată conecta cultural Oradea la aceste două capitale culturale, oferind orădenilor şansa de a discuta cu reprezentanţii oficiali ai acestora.