Un nou sediu, servicii pe măsură: Oficiul de Cadastru eliberează extrase de carte funciară prin Internet
Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bihor şi-a inaugurat, ieri, noul sediu, situat pe strada Armatei Române nr. 1A, în prezenţa oficialităţilor locale şi a directorului general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Robert Tatu. Lucrările la amenajarea sediului au durat aproape doi ani, costurile ridicându-se la 360.000 lei. Tot ieri, a fost lansat un serviciu de comunicare online cu notarii publici, care permite acestora să solicite şi să primească cererile pentru extrasele de carte funciară de la OCPI direct de pe calculatorul din birourile lor. Sistemul reprezintă o premieră în România, fiind realizat integral de către specialiştii Serviciului de Arhivă şi Informatică din cadrul OCPI Bihor. Transmiterea prin SOL-BNP (sistemul online cu birourile notarilor publici) a extraselor de carte funciară funcţionează în baza unui contract de prestări servicii încheiat între Oficiu şi fiecare birou notarial în parte, prin care se stabileşte procedura de lucru şi modalitatea de plată. Decontarea sumelor se face prin depunerea în cont, de către notar, a unei sume în avans, ceea ce reprezintă o garanţie pentru acoperirea tarifelor serviciilor oferite.
Directorul general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Robert Tatu, a precizat că Oficiul de Cadastru din Bihor este primul din ţară care permite eliberarea extraselor de carte funciară prin intermediul Internetului. "Nu este un produs hightech, nu face foarte multe lucruri, dar ceea ce face ne-a demonstrat că va fi un succes", a precizat acesta. Tatu a adăugat că în prezent ANCPI lucrează la un produs mult mai complex care va fi implementat la nivel naţional. "Aplicaţia din Bihor este un copil mai mic al serviciului pe care vrem să-l implementăm în toată ţara. Anul acesta urmărim conectarea cu sistemele de date ale tuturor celor interesaţi, cum ar fi băncile, instituţiile publice, agenţiile imobiliare. Şi justiţia poate fi un partener. Lucrăm foarte serios la îmbunătăţirea acestui sistem pentru ca informaţiile să fie securizate, corecte, să fie un sistem de încredere", a precizat Robert Tatu. La rândul său, directorul OCPI Bihor, Minel Ghincea, a declarat că programul lansat la Oradea a fost implementat pentru a scurta timpul de aşteptare al solicitanţilor. "Fiecare notar poate să acceseze acest sistem de la biroul său, fără să-şi mai pună clienţii pe drumuri după extrase CF. Un angajat al oficiului primeşte cererea, merge în arhivă, verifică datele şi îi răspunde de îndată la solicitare", a afirmat Ghincea. Directorul OCPI Bihor a precizat că deocamdată numai 12 notari publici din Oradea beneficiază de acest serviciu. "Încercăm să-i preluăm şi pe ceilalţi. În Oradea sunt aproximativ 50 de notari publici", a precizat Minel Ghincea, care a adăugat că Oficiul îşi va extinde serviciile şi către alţi beneficiari, cum ar fi Primăria Oradea, astfel încât orădenii să poată solicita extrase CF direct de la ghişeele municipalităţii.
În altă ordine de idei, ieri a fost inaugurat oficial şi noul sediu al OCPI din strada Armatei Române nr. 1A. Clădirea a aparţinut până acum trei ani Ministerului Apărării, care a cedat-o cu titlu gratuit şi a fost renovată din fondurile alocate de ANCPI. Spaţiul a fost amenajat cu ghişee separate pentru notari, respectiv pentru persoanele fizice, iar primirea cererilor se face într-un loc special amenajat. De asemenea, sediul OCPI Bihor a fost dotat cu camere de luat vederi, iar intrarea angajaţilor se face pe bază de cartelă.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.