Procurorii DNA - Serviciul teritorial Oradea au inculpat, anul trecut, 27 de persoane în dosare de corupţie, printre aceştia numărându-se mai mulţi poliţişti, inclusiv fostul şef al IPJ Bihor, chestorul Liviu Popa, un avocat, un judecător, dar şi diverşi funcţionari publici. În total, inculpaţii au fost acuzaţi de săvârşirea a 59 de infracţiuni, majoritatea de corupţie.
 

Potrivit bilanţului de activitate al DNA, în cursul anului 2017, procurorii de la Serviciul teritorial Oradea au avut de soluționat 345 cauze, din care 119 cauze au fost înregistrate în anul 2017. Dintre acestea au fost soluționate 135 cauze. Au fost emise 10 acte de inculpare fiind întocmite 8 rechizitorii privind 23 inculpați și 2 acorduri de recunoaștere a vinovăției privind 4 inculpați.
În ceea ce privește calitatea inculpaților, între cei 27 inculpați sunt: un chestor - șef Inspectorat de Poliție Județean (la data săvârșirii faptelor), 6 comisari șefi de poliție și agenți șefi din cadrul unor Inspectorate Județene de Poliție, un judecător, un avocat, un primar și doi viceprimari comune, 3 funcționari publici (un consilier superior din cadrul Agenție de Protecție a Mediului la nivel de județ, un funcționar public din cadrul Oficiului Județean pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit și un șef serviciu în cadrul unei primării comunale); 2 directori economici, unul în cadrul Ministerului Mediului și Pădurilor și unul în cadrul Primăriei unui municipiu; un director de departament în cadrul Administrației Naționale „Apele Române”; 4 administratori ai unor societăți comerciale, 4 alți inculpați din alte categorii de ocupații sau fără ocupație și o persoană juridică. Prin actele de inculpare s-a reținut săvârșirea a 59 infracțiuni (69 în anul 2016), iar prin prisma obiectului, din care, 45 au fost infracțiuni de corupție, 7 infracțiuni asimilate și conexe infracțiunilor de corupție, 4 infracțiuni de spălare de bani, 2 infracțiuni de fals în declarații și o infracțiune de mărturie mincinoasă. Din cele 210 cauze nesoluționate (150 sunt mai vechi de 1 an de la prima sesizare și 152 mai vechi de 6 luni de la începerea urmăririi penale. În dosare ale DNA finalizate cu soluții definitive, la nivel naţional, instanțele s-au pronunțat cu privire la confiscarea și recuperarea de produse infracționale în sumă totală de 924,7 milioane lei. Tot la nivel naţional, ponderea achitărilor, indiferent de temei, din totalul trimiterilor în judecată, conform indicatorului statistic stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii a fost de 12,2% soluții de achitare. Numărul de dosare restituite: 1% (4 dintr-un total de 381 trimise în judecată). „Identificarea fraudei și corupției în achizițiile publice a reprezentat un domeniu prioritar pentru DNA. Investigațiile noastre au vizat, în special, achizițiile publice din infrastructură, servicii IT, sănătate, retrocedări și servicii publice. Datele statistice ne arată o situație îngrijorătoare a fenomenului de abuz în serviciu și ne arată că nu avem un sistem de achiziții publice curat și transparent. Rezultatele noastre demonstrează că, în lipsa unor măsuri clare de prevenire, corupția în instituțiile publice s-a manifestat prin aceleași acțiuni”, se arată într-o informare transmisă de structura centrală a DNA.