Flautistul Matei Ioachimescu și pianista Mara Dobrescu, doi artiști foarte apreciați pe scenele internaționale, vor susține un concert extraordinar la Filarmonica de Stat din Oradea, marți, 23 octombrie, de la ora 19.00, în organizarea Asociaţiei pentru Muzică, Artă şi Cultură.

Evenimentul are loc în cadrul proiectului muzical „Romanian Rhapsody”, ce reunește o serie de concerte extraordinare, în șapte orașe din România, între 21 și 30 octombrie. Turneul se va încheia cu un recital la Muzeul Național Cotroceni din București, marți, 30 octombrie, de la ora 19.00.

Programul „Romanian Rhapsoy” propune melomanilor o retrospectivă a muzicii clasice românești, trasând - cu energie pozitivă și entuziasm - un arc peste ultima sută de ani: de la muzica de inspirație folclorică a lui Tiberiu Brediceanu și Paul Constantinescu, trecând prin armoniile suave ale lui George Enescu, și până la muzica timpului nostru, prin sinteza dintre elemente tradiționale românești și limbaje contemporane universale (ca în „Legenda” renumitei compozitoare Doina Rotaru) sau de natură „Hitchcockiană” (precum Sonata mai tânărului compozitor Cristian Lolea). Publicul din Bistrița, Cluj-Napoca, Oradea, Deva, Brașov, Tecuci și București va fi delectat cu un repertoriu provocator, exclusiv românesc, plin de momente de virtuozitate și pură încântare.

Programul cuprinde lucrări de: Tiberiu Brediceanu - Suita pentru flaut și pian, Doru Popovici - „Colind” pentru flaut și pian, Paul Constantinescu - „Joc Dobrogean”, Toccata pentru pian, Doina Rotaru - „Legenda” pentru flaut și rezonator, Cristian Lolea - Sonata pentru flaut și pian, George Enescu - Cantabile și Presto, Petre Elinescu - „Dansul vrăjitoarelor” pentru flaut și pian, Sigismund Toduță - „Allegro con brio” pentru flaut și pian.

Renumita pianistă de origine română Mara Dobrescu, stabilită în Franța, este foarte apreciată de public și critici pentru calitatea interpretărilor sale pline de temperament, eleganță, dar și pentru finețea frazărilor sale.

Mara Dobrescu este invitată să concerteze în recitaluri sau ca solistă pe cele mai importante scene din Paris, Amsterdam, Bruxelles dar și în săli de concerte renumite din Spania, Germania, Austria, Bulgaria, Rusia, Cehia, Japonia, Argentina, Australia etc. Debutul său în Statele Unite ale Americii, la Chicago și New York, s-a bucurat de o apreciere imensă. O specialistă în muzica de cameră, Mara Dobrescu evoluează în compania unora dintre cei mai importanți muzicieni ai lumii, făcând de asemenea parte și din Quartetul Face à Face (2 piane și 2 percuții) cu care concertează în toată lumea.

Discografia sa este foarte apreciată de către presa de specialitate (Le Monde de la Musique, Classica, Repertoire). Cel mai recent album al ei, „Soleil de Nuit” este deja un succes internațional, criticul francez Alexandre Pham l-a numit „un CD eveniment, un act de credință și o grădină secretă”.

Flautist român de renume Matei Ioachimescu susține o activitate concertistică impresionantă; este recunoscut pentru interpretările repertoriului baroc, modern, dar și pentru recitaluri cross-over. Este absolvent al Universității de Muzică din Viena, oraș unde s-a stabilit, este laureat al mai multor distincții si burse (Thyll-Dürr sau Yehudi Menuhin Foundation) și colaborează cu unii dintre cei mai interesanți muzicieni din Europa, pe scene europene și japoneze precum Konzerthaus Wien, Ateneul Român, Conservatorio Santa Cecilia, Budapest Music Center sau Suntory Hall. Pentru activitatea sa intensă și calitatea înaltă a proiectelor susținute i-a fost încredințat titlul de „Ambasador al Integrării” în anul 2013 de către actualul cancelar al Austriei, Sebastian Kurz. Este invitat ca membru al juriului în competiții internaționale și susține workshop-uri în Austria, Japonia, Ungaria, România și Croația.