Trei luni de la inaugurarea Centrului de Excelenţă NATO - La şcoala de spioni se învaţă-n şoaptă
Aşa cum îi stă bine unei unităţi militare de top, Centrul de Excelenţă NATO de la Oradea îşi desfăşoară activitatea discret. Dacă cineva se aştepta ca militarii veniţi aici la instruire să dea buzna seara în localurile orădene ori să se bulucească la cumpărături în mall-urile oraşului, ei bine, s-a înşelat. În primele trei luni de existenţă, personal militar din cadrul Centrului NATO HUMIT COE a participat la câteva misiuni în afara ţării, instituţia ca atare parcurgând încă etape de evaluare şi acreditare asemănătoare cu cele din mediul academic şi universitar.
Conform informaţiilor furnizate de lt.col. Răzvan Surdu, purtătorul de cuvânt al Centrului, după evenimentul din 16 martie, care a marcat inaugurarea unităţii, "efortul principal a fost îndreptat către îndeplinirea activităţilor planificate prin programul de lucru de către Comitetul Director al Centrului." În acest răstimp s-a derulat la Oradea un singur curs de instruire a militarilor proveniţi din mai multe ţări membre NATO, iar un instructor de aici a participat la un curs specific desfăşurat în cadrul Şcolii NATO de la Oberammergau, Germania. Alţi specialişti de la unitatea orădeană au participat, de asemenea, la activităţi de instruire specifică a staffului Comandamentului NATO de la Napoli. "Pe linia lecţiilor învăţate în domeniul HUMINT au fost stabilite relaţii de coordonare şi sprijin cu Joint Analysis and Lessons Learned Centre din Monsato, Portugalia. O primă concretizare a eforturilor îndreptate în această direcţie o reprezintă şi activitatea de documentare şi evaluare executată în Kosovo de către o echipă mobilă din cadrul Centrului.
În perioada următoare la nivelul Centrului urmează să fie demarate o serie de proiecte de cercetare menite să sprijine îmbunătăţirea cadrului general al dezvoltării doctrinei şi practicii HUMINT în cadrul NATO", se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei.
Centrul de Excelenţă HUMIT de la Oradea este specializat în culegerea de informaţii ("intelligence") din sursă umană ("human"). Cu alte cuvinte, aici cursanţii sunt instruiţi în domeniul informaţiilor şi contrainformaţiilor militare.
Proiectul dezvoltat la Oradea este o iniţiativă românească, aceasta primind acordul Alianţei, succesul misiunilor româneşti de culegere a informaţiilor din teatrele de operaţiuni din Balcani, Irak şi Afganistan fiind un factor hotărâtor pentru aprobarea înfiinţării Centrului. Locaţia de la Oradea a fost aleasă datorită facilităţilor oferite de clădirea fostei unităţi militare de cercetare-diversiune, a apropierii aeroportului, a poziţiei geografice a oraşului şi a infrastructurii existente.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.