Tragedii convertite în acte de omenie - Burse in memoriam la Liceul Greco-Catolic
Dramele prin care au trecut câteva familii au fost transformate în acte de generozitate pură. Mai multe familii din Italia au donat 24 de burse la tot atâţia elevi de la Liceul Greco-Catolic din Oradea. Fiecare bursă a fost acordată în memoria unui dispărut din familiile respective. Elevii care beneficiază de sprijinul italian au aflat astfel chiar de la donatori detalii despre viaţa şi realizările celui dispărut, într-o atmosferă încărcată de emoţie.
Bursele au fost acordate duminică în sala festivă a liceului de către reprezentanţi ai familiilor donatoare din San Paolo şi Florenţa. Binefăcătorii elevilor orădeni au adus cu ei şi scurte filmuleţe în care i-au prezentat pe cei în memoria cărora au acordat bursele. Cei 24 de elevi ai liceului au primit apoi câte o diplomă pe care era trecută suma de 300 de euro reprezentând cuantumul bursei individuale, numele elevului şi numele cetăţeanului italian dispărut în memoria cărora a fost făcut actul de donaţie.
„Atmosfera a fost emoţionantă", relatează Andrei Cristea, directorul liceului. „Cei care îşi prezentau rudeniile decedate, în memoria cărora familiile făceau donaţia, aveau lacrimi în ochi. Au fost câteva cazuri de-a dreptul cutremurătoare, în care părinţii şi-au îngropat pe rând copiii, oameni mari implicaţi în proiecte sociale şi care, acum, au donat bani pentru ajutorarea elevilor noştri. Modul în care au gândit acest mod de ajutor are un efect puternic asupra elevilor, care conştientizează că valoarea bursei nu constă doar în banii primiţi, ci şi în ideea care i-a determinat pe binefăcători să facă donaţia."
Între elevii beneficiari ai bursei şi familiile donatoare se creează astfel o legătură specială, corespondează între ei, iar la finalul şcolii pot să vadă roadele „investiţiei". Astfel, absolvenţii din 2010 ai clasei a XII-a şi care au beneficiat, la rândul lor, de burse de studiu, şi-au prezentat facultăţile la care au intrat, pe locuri fără taxă, semn că investiţia în ei a dat roadele scontate. În finalul evenimentului de duminică corul „Fiat Lux" al liceului a susţinut în faţa binefăcătorilor italieni un concert.
„Pentru mine bursa primită înseamnă, în primul rând, un sprijin moral şi apoi material. Banii am să-i strâng pentru momentul când voi fi la facultate, încă nu m-am decis unde o să mă înscriu, dar o să-mi prindă bine atunci", ne-a declarat Inez Haşaş din clasa a X-a, profil matematică-informatică.
„Am aflat motivul pentru care familiile din Italia ne-au acordat bursele şi asta le face foarte speciale. Încă nu m-am decis ce o să fac cu banii, probabil că o să-i folosesc pentru rechizite sau pentru alte activităţi pe care o să le organizăm", spune şi Mădălina Costea din clasa a IX-a.
Liceul Greco-Catolic este în al patrulea an de colaborare cu Asociaţiile „Familie şi Solidaritate" şi „Progeto arcobaleno" şi care s-a materializat prin acordarea de burse de studiu. Proiectul s-a materializat prin intermediul Protopopiatului greco-catolic Oradea, iar Consiliul Profesoral al Liceului a stabilit criteriile după care se acordă bursele. Astfel, sunt identificaţi elevii care au nevoie de sprijin social, dar care au rezultate şcolare şi extraşcolare foarte bune. Media la învăţătură trebuie să fie minim 8 şi la purtare 10. De asemenea, un donator italian acordă burse de performanţă, tot de câte 300 de euro, pentru doi elevi cu rezultate excepţionale plus un voucher de o săptămână în Italia, unde elevii sunt găzduiţi la familia donatoare.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.