Poliţia de Frontieră a anunţat că românii care vor să se reîntoarcă în țară o pot face și prin Borș, nu doar prin Nădlac, cum era până acum. Imediat după acest anunţ, traficul a crescut semnificativ, astfel că, ieri dimineață, la intrarea în țară erau deja cozi care se întindeau pe câțiva kilometri.

În vederea fluidizării traficului la granița dintre România şi Ungaria, Poliția de Frontieră Română a contactat autoritățile de frontieră din Ungaria pentru a permite cetățenilor români tranzitarea Ungariei și efectuarea formalităților de frontieră,  atât pe sensul de ieșire din România, cât și pe sensul de intrare în țară și prin PTF Borș, în intervalul 7.00-1.00 (ora României). Până în present, autoritățile maghiare permiteau tranzitarea propriului teritoriu, pe culoarul special deschis în acest sens, doar prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac I, deschis în acest scop în intervalul 7.00-1.00 (ora României). Potrivit aplicației Poliției de Frontieră, ieri, în PTF Borș au fost deschise șapte artere pe sensul de intrare în țară, timpul de așteptare fiind de 180 de minute. „Avem deschise în PTF Borș șapte artere la intrarea în țară, iar la ieșire patru artere. În ultimele 24 de ore au intrat în țară aproximativ 2.700 de persoane cu 1.700 de mijloace de transport, iar la ieșire s-au efectuat formalitățile de frontieră pentru aproximativ 1.700 de persoane, cu 1.100 de mijloace. În această perioadă, formalitățile de frontieră urmează aceeași procedură, chiar dacă s-a instituit starea de alertă. Pe lângă controlul specific la intrarea în țară, persoanele sunt preluate de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică pentru completarea declarației pe proprie răspundere și efectuarea triajului epidemiologic. Aceste măsuri sunt necesare în contextul actual pentru prevenirea răspândirii virusului SARS COV 2 ”, a declarat, ieri, comisarul șef  Laura Bondar, purtătorul de cuvânt al ITPF Oradea.

La intrarea în țară, în continuare, în punctele de trecere a frontierei (rutiere, maritime şi aeroportuare) se fac verificări pentru toate persoanele care se prezintă la control şi sosesc dintr-o călătorie internaţională, conform listei actualizate de Institutul de Naţional de Sănătate Publică. În această perioadă, formalitățile de frontieră urmează aceeași procedură în sensul că, pe lângă controlul specific la intrarea în țară, persoanele sunt preluate de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică pentru completarea declaraţiei pe proprie răspundere și efectuarea triajului epidemiologic în vederea stabilirii măsurilor obligatorii de izolare/carantină la locuinţă sau carantină instituţionalizată. Începând cu data de 15 mai, pentru toate persoanele care vin în România din străinătate, se instituie măsura carantinării/izolării la locuinţă împreună cu familia/aparţinătorii cu care locuiesc împreună, iar pentru cele care nu au posibilitatea îndeplinirii condiţiilor pentru măsura mai sus menţionată sau solicită acest lucru pentru a nu îşi expune familia, se poate opta pentru măsura carantinei instituţionalizate, în spaţii special destinate puse la dispoziţie de autorităţi. De asemenea, Poliția de Frontieră reamintește că la iețirea din țară autoritățile maghiare permit intrarea în Ungaria numai cu îndeplinirea următoarelor condiţii: interviu în cadrul căruia va fi evaluată starea de sănătate, condiţia esenţială fiind lipsa simptomelor de infectare cu noul COVID 19; îndeplinirea condiţiilor Codului Frontierelor Schengen; prezentarea unor documente care să ateste certitudinea permiterii intrării în ţara de destinaţie.