Muzeul Memorial „Aurel Lazăr” Oradea a găzduit miercuri, 29 martie, lansarea cărții „Așezările de pe Valea Bistrei de la primele atestări documentare până la instaurarea administrației românești (secolele XIII-XX). Studiu monografic”, autor Cosmin Ionuț Patca, apărută la Editura Muzeul Țării Crișurilor.

Autorul, Cosmin Ionuț Patca, absolvent al Facultății de Istorie și Geografie, a susținut această lucrare ca teză de doctorat, în anul 2022, în cadrul Școlii Doctorale de Istorie la Universitatea din Oradea, sub coordonarea prof. univ. dr. Sorin Șipoș. Cartea are ca obiectiv investigarea complexă a unui areal geografic bine delimitat și cercetarea istoriei locale, fiind o apariție benefică, deoarece aduce o contribuție bună pentru cunoașterea zonei respective. „Scopul lucrării a fost de a reconstitui trecutul așezărilor de pe Valea Bistrei într-un studiu monografic, științific și complex care să fie o abordare detaliată și multilaterală asupra unui spațiu anume, iar acest spațiu a fost Valea Bistrei, bazinul hidrografic. Motivația principală a fost de ordin științific pentru că in partea de nord a Bihorului s-a scris puțin în comparație cu sud-ul care a fost mult mai mult cercetat de către istoricii orădeni și nu numai”, a declarat autorul, Cosmin Ionuț Patca.

Volumul lansat a fost prezentat de prof. univ. dr. Sorin Șipoș, director al Școlii Doctorale de Istorie, iar moderator a fost prof. univ. dr. Gabriel Moisa, manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal.

Evenimentul a fost realizat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, Școala Doctorală de Istorie a Universității din Oradea și Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” Oradea, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Colegiul Național „Octavian Goga” Marghita și Asociația Social-Cultural-Sportivă „Palisada” din Cuzap.

Victoria VEREȘ, Jurnalism, anul II