Deşi sunt într-o avansată stare de degradare şi prezintă riscuri în exploatare din cauza vechimii şi neîntreţinerii adecvate, pasarelele pietonale orădene sunt pasate de la o instituţie la alta, mai exact de la CFR la Primăria Oradea şi viceversa.

În Oradea, numai între Gara Centrală şi Gara de Est sunt amplasate nu mai puţin de patru pasarele metalice peste calea ferată, care sunt încă deschise accesului pietonilor, deşi trei dintre acestea, cea de pe str. Ecaterina Teodoroiu, de pe str. Pescăruşului, respectiv Calea Clujului, prezintă riscuri pentru siguranţa trecătorilor. Singura pasarelă care nu ridică prea multe emoţii la traversare pare să fie cea spre Dealul Ciuperca. Puntea cea mai afectată de trecerea timpului, dar şi de nepăsarea autorităţilor este cea care face legătura între strada Pescăruşului şi str. Ecaterina Teodoroiu. Potrivit lui Marius Ionaşcu, şef secţie CFR Oradea, această pasarelă de beton a fost predată Primăriei Oradea în urmă cu zece ani, iar acum se află într-o avansată stare de degradare, fiecare pas fiind o adevărată aventură. Cornierul de fier de la capetele treptelor este desprins, rupt sau ruginit, astfel că oricine îşi poate agăţa pantofii şi se poate împiedica. Toate elementele metalice sunt ruginite şi sunt desprinse de la locul lor. Porţiuni întregi din această pasarelă sunt o adevărată capcană. "Această pasarelă este un dezastru. Pe timpul lui Ceauşescu veneau cei de la CFR şi o reparau, iar iarna veneau să o cureţe. Acum nu a mai venit nimeni de ani buni. Este un pericol pentru trecători, că te poţi împiedica la tot pasul. Mai mult, aici au loc foarte multe tâlhării. Într-o noapte am fost înconjurat de nişte tineri care mi-au luat banii", ne-a declarat Ioan Bondar, unul dintre riveranii care traversează des această pasarelă. Nu doar pentru cei în etate această pasarelă este un pericol, dar şi pentru cei mai tineri. "Scările sunt foarte periculoase. Te poţi împiedica oricând în fierătaniile desprinse de pe trepte. O vecină şi-a rupt piciorul", ne-a declarat Andrei Sorodoc, de 19 ani.

Câteva sute de metri mai încolo, o altă pasarelă stă să se prăbuşească, la cei 100 de ani pe care îi are. Aflat în Gara CFR, pasajul pietonal urma să fie închis din moment ce municipalitatea a inaugurat săptămâna trecută pasajul subteran din Piaţa Bucureşti - str. Ecaterina Teodoroiu. "Pasarela metalică trebuia tăiată. Ea are o vechime de 100 de ani, iar pilonii de susţinere reprezintă o problemă. În zilele acestea vom bloca accesul pe această pasarelă. Când vom termina gardurile de pe str. Ecaterina Teodoroiu vom limita accesul pe pasarelă. Am fost de acord să o vindem ca fier vechi Primăriei Oradea, care şi-a exprimat dorinţa să o monteze peste drumul de centură în zona Gării Ioşia", ne-a precizat Marius Ionaşcu, şef secţie CFR Oradea.

A treia pasarelă, cea de pe Calea Clujului, nu arată nici ea prea bine. Lipsesc câteva porţiuni din asfalt, în schimb, trecătorii simt la fiecare pas cum trepidează monolitul de beton.

Cel mai „sigur" pasaj pietonal pare să fie cel de pe Dragoş Vodă, care facilitează trecerea de pe un mal al Crişului pe altul. Şi asta pentru că aici a fost blocat accesul cu un grilaj de fier, trecătorii fiind nevoiţi să utilizeze podul de cale ferată.

 

În timp ce conducerea CFR declară că aceste pasarele au fost transferate Primăriei pe bază de protocol în urmă cu 10 ani, reprezentanţii municipalităţii vorbesc despre responsabilitatea CFR -ului privind întreţinerea acestor obiective. "Întreţinerea acestor pasarele revine CFR-ului", a declarat Leontin Pătcaş, şef Serviciu Drumuri şi Poduri din cadrul PMO.