Actorul Şerban Borda şi voluntarii Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Bihor, cu implicarea directă a coordonatorului echipelor de voluntari, Liviu Sabău-Popa, au organizat un spectacol caritabil cu scopul de a strânge banii necesari dotării teatrelor Regina Maria şi Szigligeti cu un defibrilator.

 

O acţiune demarată din spirit civic, care s-a bucurat de sprijinul a diverse ONG-uri, companii private sau persoane fizice, s-a bucurat de un răspuns pe măsură din partea orădenilor. Ideea acestui proiect, aşa cum a explicat actorul Şerban Borda, s-a născut anul trecut când voluntarii SAJ Bihor au prezentat angajaţilor teatrului tehnici de prim-ajutor. Şerban Borda şi Liviu Sabău-Popa şi-au propus atunci să realizeze un eveniment care să atragă atenţia opiniei publice asupra necesităţii dotării teatrului cu defibrilatoare un loc public cu un aflux permanent şi consistent de spectatori.

Despre cât de importante sunt astfel de aparate vorbeşte un raport al Băncii Mondiale care plasează România pe locul 1 în Europa la capitolul „mortalitate a populaţiei din cauza bolilor cardio-vasculare, cu o medie de 108,9 decese la 100.000 de locuitori, faţă de media UE - 43,8 la 100.000 de locuitori”. La fiecare 30 de minute un român moare de infarct. Cu toate astea, statul alocă din fonduri publice o sumă de 14 ori mai mică pentru bolile cardio-vasculare decât cea alocată pentru afecţiunile oncologice (cancerul fiind pe locul al doilea în ce priveşte afecţiunile care cauzează decese în România). În plus, în cazurile de stop cardiac, dacă nu se intervine în maxim şapte minute, persoana moare sau rămâne cu sechele permanente. În acest context, evenimentul organizat în Oradea este un exemplu de mobilizare civică atât din partea iniţiatorilor şi a organizatorilor, cât şi din partea spectatorilor care au răspuns „prezent”.

Vineri, 17 martie, la Sala Florica Ungur, a avut loc spectacolul „Şşşt!”, jucat de Şerban Borda în „parteneriat” (prin improvizaţie) cu oameni din public. Preţul unui bilet a fost de 60 de lei, scopul a fost nobil şi sala plină. Evenimentul a fost onorat cu prezenţa şi de ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, alături de europarlamentarul Emilian Pavel.

Din vânzarea biletelor şi din donaţiile suplimentare s-au strâns 7950 de lei, existând promisiuni de noi donaţii din partea celor care nu au ajuns la spectacol. În urma ofertelor obţinute de voluntarii SAJ Bihor, este posibil ca fondurile să fie suficiente pentru achiziţionarea a două defibrilatoare, cel de-al doilea ajungând în acest caz la Sala Arcadia.

„Sperăm ca aceste defibrilatoare să nu trebuiască folosite”, a spus Şerban Borda. Pentru ca acel caz, excepţional, de risc, să fie unul cu final fericit, însă, SAJ Bihor îi va învăţa, gratuit, pe angajaţii teatrului cum să utilieze defibrilatorul.