Sala Traian Moșoiu a Primăriei Oradea a găzduit, miercuri, simpozionul intitulat Primăvara Reînvierii noastre” - 105 de ani de la instaurarea administrației românești în Bihor și Oradea, organizat de către Asociația Națională Cultul Eroilor Regina Maria” - Filiala Bihor.

Simpozionul face parte din seria manifestărilor organizate la Oradea cu prilejul zilei de 20 aprilie. Cu o zi înainte, în 16 aprilie, la Muzeul oraşului Oradea a fost deschisă expoziţia „Colecţia de monede emise de Moldova Suverană. 195 monede de aur şi argint", care aparţine Muzeului Serviciului Vamal al Republicii Moldova, precum şi colonelului Petru Costin din Republica Moldova. „În cadrul manifestărilor dedicate aniversării a 105 ani de la intrarea armatei române în Bihor, desfăşurăm un simpozion dedicat acestui eveniment. În cadrul simpozionului vor fi prezentate lucruri inedite, printre altele şi cântecul lui Moşoiu, care la Oradea nu s-a mai auzit până acum. Avem invitaţi de la Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I, domnul profesor Viorel Faur, elevi din oraş, cadre militare în rezervă şi retragere. Aceste manifestări vor continua la Aleşd, Beiuş, iar sâmbătă, de la ora 12.00, parada militară la Oradea”, a precizat col. r. ing. Dan Poinar, preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria"- Filiala Bihor. În cadrul simpozionului au fost prezentate următoarele prelegeri: „Contextul extern şi intern naţional din perioada 1918 - 1919” - col. ing. r. Dan Poinar; „Destinul dobrogean în povestea eroică a României Mari”  - dr. Costin Scurtu - coordonatorul filialei din Constanţa a Muzeului Militar Naţional Regele Ferdinand I, „Savantul geograf Emmanuel de Martonne şi graniţa de vest a României întregite” - col. r. dr. Dan Prisăcaru - coordonatorul filialei Iaşi a Muzeului Militar Naţional, „Generalul Traian Moşoiu” - elevul Patric Roşu de la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu”, „Reflectarea evenimentelor de la 20 aprilie 1919 în opera Vicarului Episcopal Roman Ciorogariu”, prof. univ. dr. Viorel Faur. Dr. Simona Mihuţiu a prezentat cântecul generalului Traian Moşoiu, iar manifestarea a fost încheiată de un recital coral susţinut de corul „General Traian Moşoiu”.

Împlinirea a 105 ani de la eliberarea Oradiei de către trupele române va fi sărbătorită pe 20 aprilie printr-o serie de evenimente, inclusiv o reconstituire a întâmpinării generalului din 20 aprilie 1919, menite să marcheze, în mod festiv, această aniversare. Sâmbătă, manifestările vor începe la ora 11.00 cu rugăciuni în Biserica ortodoxă cu Lună şi în Catedrala greco-catolică „Sfântul Nicolae". La ora 12.00 se vor trage clopotele în toate bisericile din Oradea. În faţa intrării principale a Primăriei Oradea, cu ajutorul actorilor de la Teatrul de Stat „Regina Maria", va avea loc un moment alegoric, o reconstituire istorică militară a întâmpinării Generalului Traian Moşoiu de către primarul Rimler Karoly, chiar în ziua de Paşte. Cei prezenţi vor asista apoi la defilarea detaşamentului de reconstituire istorico-militară, urmată de o paradă militară. Evenimentele festive vor continua la statuia Generalului Traian Moşoiu, cu un ceremonial militar şi religios. De la ora 19.00 va avea loc în Piaţa Unirii un concert extraordinar cu Andra şi invitaţii ei. Programul zilei se va încheia cu retragerea cu torţe pe un traseu central din Oradea şi un foc de artificii.