De câteva zile, sute de mărțișoare frumos colorate au umplut orașul de pe Crișul Repede. Ziua Mărțișorului se apropie cu pași repezi, iar primii comercianţi şi-au întins deja marfa pe tarabe.

Orădenii pot alege în aceste zile dintre sutele de modele de mărţişoare, confecţionate din diferite materiale, de felurite tipuri şi culori. De la mărţişoare tradiţionale până la flori naturale sau artificiale, toate se găsesc la standurile comercianţilor care își expun marfa.

Ionuț Ochetan este din Oradea. Vinde mărțișoare pe platoul din Piața Unirii până duminică, 1 martie. Cele mai ieftine produse, la 2 lei bucata, sunt mărțișoarele pentru copii, cu personaje Disney, iar cele mai scumpe, la 18 lei, sunt broșele cu pietricele.

„Mărțișoarele tradiționale cu hornari și trifoi trec cel mai bine. Am avut clienți de diferite vârste, de la mame cu copii, care cumpără mărțișoare pentru doamnele învățătoare, până la persoane în vârstă”, ne-a declarat Ionuț.

Standul numărul 8 din Piața Unirii îi așteaptă pe orădeni cu diferite mărțișoare, deosebite fiind cele placate cu aur de 24 karate și mărțișoarele tip broșă cu Cristale Swarovski.

„Clienții care se respectă cumpără produse de calitate, nu chinezării. Din păcate, vânzările merg tot mai slab, de la an la an”, ne-a declarat comercianta.

Valentin Roib are 17 ani. Tânărul face zilnic naveta, 57 de kilometri, din localitatea Abram, pentru a vinde mărțișoare. L-am întâlnit ieri, pe platoul din Piața Unirii din Oradea, dornic să înceapă o nouă zi, înconjurat de micile simboluri ale primăverii. Prețurile sunt pentru toate buzunarele: de la 2 lei bucata, mărțișoarele pentru copii, la 18 lei bucata, broșele.

„Cel mai bine au trecut mărțișoarele cu ghiocei, tip broșă, la 5 lei bucata. Până acum, vârstnicii sunt cei mai harnici cumpărători”, ne-a mărturisit interlocutorul nostru. Valentin a absolvit Liceul Tehnologic „Horea” din Marghita și provine dintr-o familie cu mulți copii. Visul lui este să-și facă un rost peste hotare, ca bucătar.

14 amplasamente în Oradea

Potrivit municipalității, s-au atribuit 14 amplasamente pentru comercializarea de mărțișoare și flori, cu ocazia zilei de 1 Martie, după cum urmează: pe strada Republicii (de la str. Iosif Vulcan la str. R. Ciorogariu); str. Republicii (de la str. R. Ciorogariu la str. M. Eminescu); str. Republicii (de la str. M. Eminescu la str. Gh. Dima); Platou Piața Unirii - zona dinspre stația de tramvai; B-dul Decebal colț cu str. Primăriei; Calea Aradului/Aviatorilor-Grădinița 44;  str. Războieni (stația de autobuz Bunexim); str. Transilvaniei - intersecție cu str. Moldovei; str. Alexandru Cazaban (zona fostei Piețe Ioșia); str. Nufărului - zona Farmacia Catena; str. C. Coposu - intersecție cu str. Olimpiadei; Piața București - zona stației de tramvai; B-dul Ștefan cel Mare – intersecție cu str. Transilvaniei și Parc 1 Decembrie - dinspre stația de tramvai E. Gojdu.