Şedinţa extraordinară a CLO - „Reconstruiesc” o şcoală
Consiliul Local Oradea a fost convocat în şedinţă extraordinară pentru a aproba unele modificări ale documentaţiilor necesare pentru proiectele cu finanţare europeană. În cadrul şedinţei, au fost aprobate proiecte legate de reabilitarea Şcolii nr. 11, modernizarea străzilor Nufărul-Cantemir, modernizarea străzii Ion Irimescu şi umplerea cu pământ a gropii din fosta carieră de argilă.
Consilierii locali au aprobat, în şedinţa extraordinară de marţi a Consiliului Local Oradea, proiectul privind reabilitarea integrală a Şcolii Gimnaziale nr. 11, situată în Cartierul Rogerius, pe strada Moldovei. Valoarea proiectului este de aproximativ 12 milioane lei (peste 2,6 milioane euro) şi presupune reabilitarea faţadelor şi amenajări interioare, precum şi reabilitarea instalaţiilor sanitare şi electrice, scopul urmărit fiind creşterea eficienţei energetice. Potrivit primarului Ilie Bolojan, contribuţia municipalităţii este de 2%, iar valoarea lucrărilor neeligibile este zero. Contractul de finanţare ar trebui să fie semnat până cel târziu în luna martie, Primăria dorind ca, în vară, să înceapă lucrările.
Tot în şedinţa de marţi s-a aprobat proiectul privind acoperirea gropii fostei cariere de argilă, delimitată de străzile Cucului – Aurel Covaci – Macului, în vecinătatea Căii Bihorului. Aici, Primăria Oradea vrea să amenajeze un parc. „Vom crea cadrul legal pentru ca tot pământul care se excavează la lucrările din Oradea, materiale inerte, să fie depozitat aici pentru a completa acest deficit de 100.000 metri cubi de pământ”, declara primarul Ilie Bolojan înaintea şedinţei CLO, el estimând că cel târziu în primăvara anului viitor lucrarea de amenajare a parcului din zona Soarelui va fi finalizată.
De asemenea, consilierii locali au aprobat corecturile la documentele legate de modernizarea străzilor Nufărul-Cantemir şi extinderea reţelei de gaze naturale cu presiune redusă pe strada Tudor Vladimirescu.
Dacă aceste proiecte au fost votate de toţi consilierii prezenţi, reprezentanţii opoziţiei s-au opus proiectelor care au vizat exproprierea unor terenuri şi au cerut amânarea proiectului prin care se dă în administrarea APD pieţele, ştrandurile, cimitirul, grădina zoologică etc. Astfel, Primăria a propus exproprierea a unui teren în suprafaţă de 3.721 mp pentru a putea fi modernizată strada Ion Irimescu din cartierul Nufărul. Liderul grupului PSD, Liviu Sabău-Popa a propus găsirea unei alte variante pentru modernizarea străzii astfel încât să nu fie afectat terenul care în prezent este deţinut de Centrul Creştin Salem. „Centrul Salem are aprobare pentru investiţiile făcute. Au făcut un lucru frumos pentru comunitate, un lucru bun. Propun să se analizeze găsirea unei alte variante, care să nu afecteze proprietarea acestuia”, a solicitat consilierul. „Nu facem decât să legăm străzi deja existente. Este vizat un teren pe care nu există construcţii. Proiectul respectă condiţiile de legalitate. Dacă cei afectaţi sunt nemulţumiţi au la dispoziţie calea legală – contestarea în instanţă, iar noi ne vom conforma deciziei instanţei”, a replicat primarul. Propunerea Executivului a trecut cu voturile celor 18 aleşi liberali.
În privinţa proiectului prin care ADP primeşte în administrare obiectivele de care se ocupă şi în prezent (pieţe, Zoo, cimitir, ştranduri etc.), liderul grupului UDMR, Melinda Kirei a acuzat conducerea Primăriei că îşi bate joc de consilieri: „Raportul de specialitate al acestui material a fost făcut pe 7 ianuarie şi a fost pus la dispoziţia Consiliului Local abia pe 21 ianuarie”. În plus, susţine Kirei, studiul de oportunitate nu a fost pus la dispoziţia consilierilor. În schimb, aceştia au primit un inventar, cu 100 de pagini, al bunurilor care ar urma să fie administrate de ADP. „Contractul de delegare a fost anexat la începutul acestei zile (marţi – nr.r). Nici caietul de sarcini nu ne-a fost pus la dispoziţie”, a mai acuzat Kirei Melinda. În replică, primarul Ilie Bolojan i-a amintit că materialul a fost şi pe ordinea de zi a şedinţei ordinare din decembrie, însă nu a întrunit voturile necesare. Bolojan a mai afirmat că, în lipsa decumentului, ADP nu poate organiza licitaţie pentru construcţia parcărilor supraetajate. „Dacă proiectul este din luna decembrie, de ce nu avem documentele la dispoziţie nici acum?”, a insistat Kirei. Până la urmă, proiectul a fost adoptat cu voturile celor 18 consilieri liberali.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.