Convocat de prefectul Dumitru Ţiplea, Centrul Local de Combatere a Bolilor s-a întrunit ieri într-o şedinţă în care s-a discutat despre evoluţia şi combaterea pestei porcine africane în judeţul Bihor, dar şi despre gripa aviară.

La şedinţa CLCB au participat reprezentanţi ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, administratori ai fondurilor de vânătoare, precum şi şefi ai celorlalte instituţii deconcentrate. Ședința de lucru a vizat monitorizarea evoluției pestei porcine africane în județul Bihor, precum și verificarea planului de măsuri de combatere a epidemiei, aflat în sarcina DSVSA Bihor. Din anchetele epidemiologice efectuate în județul Bihor a reieșit că în continuare principala sursă de transmisie a bolii este porcul mistreț. Conform datelor prezentate de Garda Forestieră, 10 fonduri cinegetice sunt afectate de pesta porcină africană. Pentru combaterea epidemiei, s-a dispus intensificarea vânătorii mistreților de pe fondurile de vânătoare din județul Bihor, pentru reducerea la cel puțin 50% a actualei populații de mistreți. De asemenea, gestionarii fondurilor de vânătoare vor trebui să recolteze, integral, în termen de 60 de zile de la declararea bolii, mistreții din zona afectată (pe o rază de 13 km din jurul punctului unde s-a declarat PPA la mistreți). Marius Poenariu, de la Garda Forestieră Oradea, a menţionat că, din cele 69 de fonduri cinegetice de pe raza județului Bihor, cota de recoltă la vânătoarea la mistreți este de 3.606 exemplare, dintre care 2.166 au fost împușcați, ceea ce înseamnă un procent de 58,7% din totalul cotei de recoltă. „La Fondul 14 Mișca s-a realizat integral cota de recoltare, iar pe Fondul 1 Curtuișeni s-a realizat de asemenea cota de recoltă, ba mai mult s-a cerut suplimentarea cotei, întrucât au migrat mistreți din Ungaria. Singura situație neclară este la fondul cinegetic 21 din Paleu, acolo unde gradul de realizare a cotei de recoltare este destul de scăzut, însă, deocamdată, nu dețin date exacte”, a afirmat Poenariu.

Alte măsuri dispuse în cadrul şedinţei: afluirea în permanență a probelor pentru examinarea mistreților vânați în direcția PPA, pentru a monitoriza permanent situația epidemiologică și a aplica măsurile de eradicare a carcaselor pozitive la PPA; controlul permanent și obligatoriu al teritoriului fondurilor de vânătoare, în scopul depistării cadavrelor de mistreți, dezinfectarea locului, recoltarea de probe și ecarisarea urgență a acestora.

Pe de altă parte, DSVSA Bihor a prezentat situația privind verificările efectuate la cele trei depozite de carne din județ care au achiziţionat 17.065 kg carne şi organe de curcan, cu termenul de valabilitate cuprins între 9 şi 20 ianuarie, de la ferme din Ungaria situate în zona de restricţie din jurul focarului de gripă aviară. Potrivit raportului, acţiunea de verificare şi retragere a cărnii de curcan de la raft s-a finalizat, cantitatea de carne reţinută oficial şi dirijată către neutralizare fiind de doar 38,45 kg. De asemenea, s-a precizat faptul că nu au existat cazuri raportate de infecţii la oameni cauzate de virusurile A(H5N8), A(H5N5) şi A(H5N6) care sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare.

În încheiere, prefectul Dumitru Țiplea a solicitat instituţiilor să-şi facă treaba „pentru a nu avea parte de probleme și sancțiuni” şi le-a recomandat să colaboreze între ele, să comunice în cel mai scurt timp apariția noilor focare şi să le elimine cât mai rapid.