Orădenii se pregătesc de cea mai grea iarnă din ultimii ani, și nu neapărat din cauza temperaturilor scăzute. Pentru locuitorii de pe Crișul Repede, gigacaloria se va scumpi cu 40%.

 

Consiliul Local Oradea a aprobat vineri, 26 noiembrie, prețurile locale ale energiei termice practicate de Termoficare Oradea către populație. Noile prețuri sunt determinate de majorarea tarifului de producere a energiei termice, care a crescut cu 95,67%, respectiv de la 186,44 lei/gcal la 364 lei/gcal. La rândul său, creșterea tarifului de producere a energiei termice a fost cauzată de creşterea prețului de achiziție a gazelor naturale și de creșterea prețului de achiziție a certificatelor de poluare.

La nivelul prețului de facturare către populație s-a avut în vedere nivelul sumelor necesare suportării de către bugetul local a subvențiilor.

După toate analizele făcute, prețul de vânzare a gicacaloriei către populație va trebui să crească cu aproximativ 60%. Dacă până acum prețul de producere a gicacaloriei era de 330,6 lei, după noile calcule prețul de producere va fi de 525,8 lei.

De menționat că, până acum, populația plătea gigacaloria cu 283,1 lei, subvenția acordată de Primăria Oradea fiind de 47,5 lei, respectiv 14% din prețul total al gigacaloriei.

„În noile condiții, s-a propus majorarea prețului gigacaloriei pentru populație cu 40%, diferența de 20% urmând să fie suportată de bugetul local, prin acordarea de subvenții. Astfel, prin creșterea de 40%, prețul de vânzare a gigacaloriei către populație de la 1 noiembrie va fi de 396,4 lei. În acest context, Primăria Oradea a crescut subvenția de la 47,5 lei la 129,4 lei, aceasta însemnând acoperirea unui procent de 25% din prețul de producere a gigacaloriei”, a precizat primarul Florin Birta.

Potrivit acestuia, cel puțin pentru luna noiembrie și decembrie, efortul financiar făcut de Primăria Oradea pentru creșterea subvenției va fi de aproximativ 17,5 milioane de lei, urmând ca, dacă prețul gigacaloriei va rămâne același pe toată perioada anului viitor, efortul financiar pe un an de zile să ajungă la 32,2 milioane lei.

„Un lucru foarte important care trebuie menționat sunt investițiile făcute de administrația locală în ultimii 12 ani în reabilitarea sistemului de termoficare. Acestea se reflectă acum foarte clar în prețul de producere a gigacaloriei, comparativ cu prețul de producție la nivel național. Astfel, în Oradea prețul de producție a gigacaloriei este de de 525,6 de lei, unul dintre cele mai mici prețuri din țară”, a completat primarul Florin Birta.

Cu titlu de exemplu, prețul de producere a gigacaloriei în Cluj-Napoca este de 739 lei, în Arad de 758 lei, în Brașov de 763 lei, în Timișoara de 800 lei, în București de 986 lei, în Tulcea de 1.071 lei și în Constanța de 1.337 lei.

Municipiul Oradea este a doua unitate administrativ-teritorială după numărul de clienți persoane fizice racordați la sistemul de termoficare, respectiv 72.100 persoane fizice branșate la acest sistem.