Ambiţia municipalităţii orădene de a amenaja la fiecare scară de bloc locuri de parcare a stârnit, ieri, un val de nemulţumiri din partea a zeci de locuitori din blocurile de pe Bulevardul Decebal şi strada William Shakespeare. Veniţi la faţa locului pentru a ridica măsurători, între angajaţii Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Oradea şi câţiva locatari a izbucnit un conflict, soldat cu injurii şi ameninţări.

 

Funcţionarii municipalităţii orădene au început să sondeze de câteva săptămâni zona Decebal şi William Shakespeare, aici urmând să se elaboreze un proiect pentru realizarea a peste 200 de locuri de parcare. Acestea ar urma să fie amenajate în curtea interioară, delimitată de cele două rânduri de blocuri situate pe Bulevardul Decebal, respectiv Willian Shakespeare. Întreaga curte interioară a reprezentat, zeci de ani, pentru sutele de locatari din zonă, o oază de verdeaţă şi oxigen. Aici riveranii şi-au amenajat băncuţe, au plantat gard viu, s-au îngrijit de pomi şi au semănat iarbă, astfel ca serile să le poată petrece în aer liber, feriţi de zgomotul infernal al autoturismelor care trec pe Bulevardul Decebal, dar şi de noxele şi praful emanat la doar câţiva metri. Mulţi dintre locatari şi-au petrecut aici mai toată viaţa, iar acum îşi văd ameninţat acest loc de linişte. Decizia municipalităţii de a amenaja aici sute de locuri de parcare i-a luat prin surprindere pe riverani, care nu au fost consultaţi în ceea ce priveşte o eventuală modernizare a zonei. Aceştia au intrat în posesia unei schiţe a noului proiect, după care, revoltaţi, preşedinţii de asociaţie s-au prezentat în audienţă la viceprimarul Gheorghe Carp. Modul în care au fost primiţi de către conducerea Primăriei Oradea i-a nemulţumit pe cetăţeni. "Directorul Direcţiei Tehnice, Mircea Ghitea, ne-a spus că suntem un bloc de nesimţiţi, că nu ne-am îngrijit de bloc. Dar e greu să faci o reabilitare, când 60% dintre proprietari sunt pensionari. Cât priveşte parcările, viceprimarul Carp a spus hotărât că oricum vor face cum vor ei", ne-a declarat Mariana Arăboie, preşedinta Asociaţiei "Şansa". Totodată, alte 29 de familii de la blocul nr.27 de pe Decebal au depus un memoriu la Primărie prin care îşi exprimau clar dezacordul privind amenajarea locurilor de parcare şi distrugere a spaţiului verde.

Câinii latră, caravana trece?

Cu toată această opoziţie a peste 300 de familii, ieri, funcţionarii Direcţiei Tehnice au ieşit din nou în teren pentru a aduna noi informaţii necesare studiului de fezabilitate, în acest moment, declanşându-se un conflict deschis între funcţionari şi locatari. "Domnul Leontin Pătcaş, de la Direcţia Tehnică, a avut un comportament necivilizat. M-a tutuit şi a început să ridice tonul. I-am explicat că nu suntem de acord să se facă parcare. Noi abia avem şase maşini şi ei vor să facă în faţa blocului nostru peste 30 de locuri de parcare. Este evident că nu avem nevoie de o astfel de investiţie", ne-a declarat Csilla Silaghi. Cea mai mare nemulţumire a celor 300 de familii este legată de faptul că va fi distrus spaţiul verde. "Noi nu putem să deschidem geamurile dinspre Decebal. Aici este singurul spaţiu unde se mai poate respira. Avem copii şi nepoţi. În fiecare bloc sunt câte 10 copii. Unde să meargă să se joace? Mai mult, vor să deschidă între blocuri un nou drum. Ar fi foarte periculos pentru copii. Şi nu înţelegem de ce nu am fost consultaţi când s-a luat o astfel de decizie. Nu vrem parcare, vrem verdeaţă. Cei de la Primărie ar trebui să ţină cont de ce vrem noi", ne-a declarat Pavel Corbu, un alt locatar. În plus, riveranii reclamă că noile locuri de parcare vor fi amenajate sub geamurile apartamentelor de la parter. Contactat telefonic, Leontin Pătcaş, şeful Serviciului Drumuri şi Poduri din cadrul Direcţiei Tehnice, a precizat că intenţia municipalităţii se află în fază de proiectare în ce priveşte aceste parcări şi i-a asigurat pe cetăţeni că nu va fi tăiat niciun copac. "Suntem în faza de proiectare. Nu ştim care este valoarea investiţiei. Lucrarea va trebui avizată de Consiliul Local Oradea. Nu ei hotărâsc ce să se facă pe domeniul public", a precizat Leontin Pătcaş.

 

Contrar acestei poziţii, mai marii municipalităţii ar trebui să cunoască faptul că, potrivit art. 37 (3) din Hotărârea de Consiliu Local Oradea nr. 460/2006, "amenajarea parcărilor de reşedinţă se poate face prin hotărâre de Consiliu Local în urma solicitării majorităţii posesorilor de autoturisme prin intermediul asociaţiei de proprietari". De asemenea, la aliniatul 1 tot din articolul 37 al HCLO 460/2006, pot fi amenajate la "30 de metri de frontul imobilelor cu destinaţie de locuinţă". În aceste condiţii, cum spaţiul este destul de îngust, e greu de crezut că aceste criterii pot fi respectate.