Proiectul-pilot „Plătești cât arunci” prin saci personalizați, desfăşurat în perioada 22 martie-22 iunie la Asociația de proprietari „Cartier Prima” din Oradea, a ajuns la final. Deşi consideră bună folosirea sacilor personalizaţi, cu coduri unice pentru fiecare apartament, municipalitatea nu va susţine replicarea, la nivelul oraşului, a sistemului de taxare în funcţie de volum.

 

În cadrul proiectului pilot au fost implicați 795 de locatari și 545 de apartamente, 5 incinte metalice fiind dotate cu cameră de supraveghere video 24 ore/7 zile, dar și cu un sistem de scanare și citire a codurilor RFID a sacilor, accesul în incintă fiind permis doar prin intermediul acestora. S-au distribuit 85.120 de saci și s-au colectat 15.900 de saci cu capacitate totală de colectare de 635,51 mc.

„În urma sortării s-a atins un grad de 60% de reciclare, biodeșeuri și reciclabile, sistemul de acces controlat la punctele de colectare a jucat un rol important, precum și efectul avut asupra locatarilor prin monitorizarea acestora cu camerele de supraveghere video 24/7. Întregul proces de colectare și depozitare a deșeurilor menajere, atât în cadrul incintei metalice, cât și a eventualelor depozitări clandestine în exteriorul incintei metalice au fost depistate și semnalate pe camera de supraveghere video. Deșeurile biodegradabile și reciclabile au fost colectate corespunzător, fiind atins un grad de conformitate între 80% - 90 %”, a precizat Adina Popa, director adjunct al Direcției Tehnice.

Pe parcursul celor trei luni de implementare a proiectului-pilot, au fost aplicate de către polițiștii locali 256 de avertismente și 77 de amenzi a câte 300 de lei fiecare.

„Proiectul pilot este o reușită din punct de vedere a calității deșeurilor colectate, dar și al responsabilizării și conștientizării locatarilor privind procesul de colectare selectivă a deșeurilor menajere. Sunt și minusuri, iar dintre acestea aș aminti faptul că volumul de deșeuri generate de către cetățeni nu reflectă cantitatea efectiv cântărită și depozitată la Depozitul Ecologic Oradea, respectiv dimensionarea necorespunzătoare a capacității sacilor pe fracțiile de deșeuri biodegradibile și reziduale”,  a mai precizat Adina Popa. Mai exact, orădenii au aruncat sacii cu deşeuri biodegradabile şi reziduale chiar dacă nu au fost plini, fiind taxaţi însă ca fiind plini. Totodată, au fost cazuri în care oamenii intrau în țarc cu un sac scanat și cu alţii fără cod sau lăsau sacii cu gunoaie în jurul țarcurilor. La finalul perioadei, municipalitatea a aplicat un chestionar orădenilor implicaţi în proiect, însă doar 40 dintre ei au răspuns. Dintre aceştia, 72% s-au declarat nemulțumiți de modul de colectare a deșeurilor promovat de municipalitate în cele trei luni. Totodată, 43% dintre locatari consideră că există o foarte mare îmbunătățire a procesului de colectare a deșeurilor, în timp ce 57% dintre locatari au declarat că există o mică sau nesemnificativă îmbunătățire. În ce privește analizarea accesului în țarc pe baza sacilor personalizați față de accesul pe baza cartelei, 57,5% dintre locatari consideră că accesul pe baza sacilor este mai facil sau la fel, în timp ce 42,5% dintre locatari consideră că este dificil.

Adina Popa a mai menţionat că, după încheierea proiectului pilot, situaţia la incintele de gunoi monitorizate este dezastruoasă, la nivelul de dinainte de implementarea proiectului. Directorul adjunct al Direcției Tehnice a precizat că rezultatele proiectului „necesită o analiză mult mai amănunţită”, pentru o eventuală replicare a sistemului la nivelul oraşului fiind nevoie de eliminarea disfuncţionalităţilor constatate. Pe de altă parte, Adina Popa susţine că taxarea în funcţie de volum nu este viabilă, optându-se pentru taxarea pe tonă.