Consiliul Judeţean Bihor a dat ordinul de începere a lucrărilor de proiectare și execuție la reconstruirea Cabanei de la Vadu Crișului, care va deveni Centru de Monitorizare şi Promovare a Naturii. Valoarea investiţiei este de 2,69 milioane lei, finanţarea fiind asigurată din fonduri europene.

La mai bine de doi ani şi jumătate de la semnarea contractului de finanţare, CJ Bihor a reuşit să găsească firme interesate să reconstruiască şi să transforme cabana deţinută de administraţia judeţeană la Vadu Crişului. Astfel, în urma licitației ce s-a încheiat luna aceasta, săptămâna trecută, în 18 februarie, a fost semnat contractul de proiectare și execuție cu asocierea AD West Construct și Clasx Design. Potrivit CJ Bihor, asocierea va realiza proiectul tehnic și execuția lucrării, valoarea contractului fiind de 2.692.726,35 lei (fără TVA). Termenul de realizare este de 21 de luni (3 luni pentru proiectare, respectiv 18 luni pentru execuție).

„Cabana de la Vadu Crișului reprezintă un loc de suflet pentru nenumărate generații de oameni. Reabilitarea acesteia este o prioritate pentru noi, iar în ultimele luni ne-am concentrat pe accelerarea procedurilor la acest proiect, proiect care a suferit mai multe amânări de-a lungul anilor. Ordinul de începere al lucrărilor s-a dat chiar astăzi (ieri - n.r.), astfel că în zilele următoare va începe lucrul la proiectare, iar din această vară, lucrul efectiv la clădire”, a declarat Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor.

Proiectul „Conservarea, protecția și promovarea naturii de ambele părți ale frontierei româno-ungare - PRONATURE” - ROHU 126 este finanțat în cadrul Programului Interreg VA România - Ungaria 2014 - 2020. Valoarea totală este de 2.371.341,20 euro, din care 1.173.472,20 euro revin activităților Consiliului Județean Bihor. „Deși contractul de finanțare a fost semnat în iulie 2018, cu o perioadă de implementare de 24 de luni, proiectul a fost blocat din cauza neprezentării ofertanților la cele două proceduri de achiziție organizate anterior pentru proiectare tehnică și execuție. Pentru ca proiectul să poată fi finalizat, durata de implementare a acestuia a fost prelungită în decembrie 2020, printr-un act adițional, cu alte 24 de luni”, precizează administraţia judeţeană.