Peste zece mii de dosare au avut de soluţionat, anul trecut, procurorii bihoreni, rămânând pe stoc alte 15.000. În toate dosarele privind infracţiunile de mare violenţă, omor sau tentativă, autorii au fost identificaţi, fiind trimişi în judecată în stare de arest, în decurs de câteva luni. O pondere importantă în activitatea procurorilor bihoreni o reprezintă cauzele economice, anul trecut fiind soluţionate dosare complexe, cu prejudicii mari.

Bilanţul de activitate al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor şi unităţile subordonate a fost prezentat, luni, de procurorul Cristian Ardelean, purtătorul de cuvânt al instituţiei. Potrivit acestuia, parchetele din Bihor se situează peste media pe ţară în privinţa rechizitoriilor, cu un procent de 14,29%, dosarele clasate fiind în număr de 52, iar procentul inculpaţilor achitaţi de 2,39%. În 2023, 1.508 inculpaţi au fost trimişi în judecată, majoritatea prin rechizitoriu, peste o sută dintre ei fiind în stare de arest preventiv. În privinţa infracţiunilor economice, procurorii din Bihor şi poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor sunt anchetatorii cu unele dintre cele mai bune rezultate la nivel naţional. Astfel, judeţul nostru este pe locul trei naţional la nivelul rechizitoriilor, pe locul 1 la trimiteri în judecată - 161 de persoane, tot pe locul 1 la prejudicii recuperate, valoarea acestora fiind de 17 milioane de lei. Tot pe primul loc în ţară, fără Bucureşti, se situează Bihorul şi în privinţa numărului celor anchetaţi pentru infracţiuni economice care au achitat prejudiciul, potrivit art. 10 din Legea evaziunii fiscale.

„Dacă inculpaţii îşi plătesc prejudiciile până la ultimul termen de judecată, dobânzi, penalităţi, se pronunţă o soluţie de încetare a procesului penal. Inculpaţii văzând că sunt şanse mari să fie pedepsiţi cu închisoarea, au venit şi au plătit prejudiciile din proprie iniţiativă. Sigur, nu s-au mai pronunţat soluţii de condamnare, dar la dosarele acestea, financiar-economice, de evaziune fiscală, contează foarte mult recuperarea prejudiciilor. La valorificarea unor bunuri sechestrate este o anumită procedură, se face o licitaţie, pot fi participanţi, nu pot fi, preţul mai scade, pe când la aplicarea articolului 10, inculpaţii vin, depun suma de bani în contul unic şi noi suntem mulţumiţi că am recuperat prejudiciul”, a explicat procurorul Cristian Ardelean.

De altfel, potrivit acestuia, procurorii din Bihor au trimis în judecată, recent, un dosar de evaziune fiscală, cel în care este inculpat patronul lanţului de magazine Leonardo, declinat la Parchetul de pe lângă Tribunal de la DIICOT, după şapte ani, prejudiciul estimat fiind cel mai mare înregistrat până acum într-un dosar, respectiv peste cinci milioane de euro, măsurile asiguratorii fiind de peste zece milioane de euro. Pe de altă parte, procurorii au reuşit să soluţioneze o mare parte din cauzele vechi, dosarele de evaziune fiscală fiind o prioritate. 

 „Cauzele sunt cu prejudicii din ce în ce mai mari, faptele sunt din ce în ce mai noi. Recent am avut un dosar unde am şi formulat propunere de arestare preventivă, sunt fapte comise în septembrie-octombrie 2023. Am reuşit să soluţionăm aproape toate dosarele vechi, deşi am avut multe cauze provenite de la unităţi specializate declinate. În prezent mai avem doar două dosare mai vechi de cinci ani, practic ne putem concentra pe faptele noi. Ne vom concentra să identificăm şi bunurile persoanelor pe care le cercetăm pentru a dispune măsuri asiguratorii şi pentru a recupera prejudiciile”, a mai menţionat procurorul Cristian Ardelean.

În ceea ce priveşte schema de personal, un singur post de procuror nu este ocupat, deşi, anul trecut, au existat situaţii, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Salonta, când instituţia a funcţionat cu un singur procuror.

 

Peste 1.500 de persoane trimise în judecată

În cursul anului 2023 procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor şi unitățile din circumscripție au soluționat în total 10.789 cauze penale, în scădere cu 6,74 % față de anul 2022, când au fost soluționate 11.569 cauze penale. Au rămas nesoluționate, la finele anului 2023, 15.183 cauze penale, dintre care 10.595 cauze cu autori cunoscuți şi 4.588 cauze cu autori necunoscuți, înregistrându-se o creştere a stocului dosare rămas nesoluționat cu 8,18 % față de finele anului 2022, când au rămas în stoc 14.034 cauze. În cursul anului 2023 au fost emise 1.258 rechizitorii, în scădere cu 9,49 % față de anul anterior (1.390 rechizitorii) şi 9 acorduri de recunoaștere a vinovăției, înregistrându-se o scădere cu 40 % față de anul anterior (15 acorduri). În cursul anului 2023 au fost trimiși în judecată 1.508 inculpați. Din totalul inculpaților trimiși în judecată, 101 inculpați au fost trimiși în judecată în stare de arest preventiv, față de anul 2022, când au fost trimiși în judecată, în stare de arest preventiv, 133 de inculpați. La Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi unitățile subordonate, în anul 2023 au fost înregistrate 52 cauze în care au fost infirmate ordonanțele de clasare de către judecătorul de cameră preliminară. Anul trecut, s-a înregistrat o cauză în care s-a  dispus restituirea de către judecătorul de cameră preliminară. La Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi unitățile din circumscripție în anul 2023 au fost pronunțate 20 hotărâri judecătoreşti definitive de achitare privind 36 inculpaţi.