Rusia a atacat în weekend un tir, un hotel și mai multe instalații energetice ucrainene, deteriorând echipamente și rănind cel puțin un muncitor, a declarat ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko.

 

Galușcenko a spus pe Telegram că atacurile rusești au vizat regiunea Dnipropetrovsk din centrul Ucrainei și regiunile vestice Lviv și Ivano-Frankivsk.

DTEK, cea mai mare companie energetică privată din Ucraina, a declarat că cele patru centrale termice ale sale au fost lovite. „Inamicul a bombardat din nou masiv instalațiile energetice ucrainene”, a declarat DTEK într-un comunicat. „Echipamentele companiei au fost grav avariate. Chiar în acest moment, lucrătorii din domeniul energiei încearcă să elimine consecințele atacului”.

Compania a spus că au existat victime, dar nu a oferit alte detalii.

În regiunea Dnipropetrovsk, apărarea aeriană ucraineană a doborât 13 rachete rusești, a declarat guvernatorul Serhiy Lysak: „Instalațiile energetice din regiunile Dnipropetrovsk și Kryvyi Rih au fost avariate, au izbucnit incendii”.

Lysak a precizat că aprovizionarea cu apă a fost întreruptă în orașul Kryvyi Rih.

Sâmbătă, un ucrainean în vârstă de 52 de ani a fost rănit după ce o dronă a rușilor a lovit camionul pe care îl conducea, a declarat guvernator din Harkov, Oleh Syniehubov.

Guvernatorul a mai spus că bărbatul a fost dus la spital în stare gravă.

El a explicat că rușii au folosit o dronă FPV pentru a lovi camionul în jurul orei locale 13.00, lângă Vovchansk. Localitatea este situată la mai puțin de 10 kilometri de granița cu Rusia.

Duminică, un hotel din orașul ucrainean Nikolaiev a fost lovit de o dronă lansată de ruși. Clădirea a fost distrusă. Rușii susțin că hotelul era folosit de mercenari.

În urma atacului a izbucnit un incendiu. Guvernatorul ucrainean al regiunii susținea că nu sunt victime.

„Inamicul a atacat orașul cu un vehicul aerian fără pilot de tip „Shahed-131/136. În consecință, o clădire de hotel a fost grav avariată, a izbucnit un incendiu, care a fost stins rapid... Nu sunt victime”, a anunțat guvernatorul Nikolaiev, Vitaly Kim.

Kim și Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei au spus că atacul rusesc a deteriorat și altă clădire din apropiere.

Forțele aeriene au declarat că alte patru drone lansate de ruși au fost distruse în jurul capitalei Kiev și în regiunile centrale Vinnytsia, Kirovohrad și Hmelnytskyi.